Prima pagină » Sanatate » Care este diferența între Alprazolam și Xanax. Cui se adresează tratamentul

Care este diferența între Alprazolam și Xanax. Cui se adresează tratamentul

23 apr. 2024, 14:33,
BZI.ro, în Sanatate

Cu siguranță te-ai întrebat măcar odată care este diferența între Alprazolam și Xanax. Ei bine, află că Alprazolamul este un drog cu efecte de scurtă durată, din clasa benzodiazepinelor, folosit pentru a trata stări moderate de anxietate asociate cu depresie.

Diferența între Alprazolam și Xanax. Ce tratează medicamentul

Alprazolam are proprietăți anxiolitice, sedative, hipnotice, anticonvulsive și de relaxare a mușchilor. Administrarea îndelungată de Alprazolam poate da dependență psihică, iar dacă este întrerupt brusc se instalează sevrajul.

Alprazolamul a fost sintetizat pentru prima dată de către compania Upjohn (acum parte a companie Pfizer) și a apărut pe piață în 1981. A fost prescris prima dată pentru atacurile de panică, iar ulterior, după mai multe teste cu subiecți ce sufereau de astfel de probleme psihice, medicii au constatat că acest medicament este foarte eficient. Acest tratament ar fi fost perfect dacă nu s-ar fi înregistrat, în literatura de specialitate, cazuri severe de sevraj după întreruperea tratamentului și efecte negative precum psihoze, atacuri de cord sau stări intense de anxietate.

Xanax este un calmant care conține ca substanță activă alprazolam. Este folosit pentru tratamentul anxietății, tulburărilor anxios-depresive și a tulburărilor de panică, pentru profilaxie și tratament în delirium tremens și în sindromul de abstinență la alcoolici.

Cui îi este recomandat tratamentul

Specialiștii în sănătate menționează că atunci când simțiți orice disconfort în organism care vă face să vă îngrijorați, mergeți imediat la un control de specialitate pentru a primi tratament corespunzător. Medicii recomandă Xanax pentru tulburări anxios-depresive moderate și severe însă nu trebuie să le luați sub nici o formă pentru că așa considerați dvs, fără a avea nici un control de specialitate.

Efectele medicamentelor se simt după aproximativ douăzeci de minute. Începi să te simți relaxat, poate un pic somnoros. În funcție de cât ai luat, începe să ți se schimbe percepția. Vederea se încețoșează un pic. Punctul culminant e cam o oră mai târziu. În cazul unei doze mai mari, s-ar putea să-ți fie greu să-ți coordonezi mișcările. Dacă ai luat mult, poți chiar leșina. Chiar dacă ești în stare de funcționare, memoria îți e complet goală.

La fel ca toate medicamentele luate oral, Alprazolamul e absorbit în corp prin stomac, trece prin membrana mucoasă și intră în ficat. De acolo, intră în sânge și ajunge la creier. Apoi, trece prin bariere sânge-creier, o membrană care filtrează substanțele periculoase. La fel ca alte medicamente, benzodiazepinele pot trece de această barieră. Durează câteva zile până când Xanaxul îți iese complet din corp, dar efectele sesizabile dispar după câteva ore.

Așadar, răspunsul la întrebarea ”care este diferența între Alprazolam și Xanax?” este că nici una. Alprazolamul este substanța activă a Xanaxului, astfel că ambele au aceleași acțiuni, nimic diferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *