Din cele mai vechi timpuri oamenii au fost fascinați de fenomele astronomice, însă dacă ne gândim la echinocțiu de iarnă ar putea apărea anumite confuzii legate de existența lui sau nu. Află care este diferența dintre acesta și solstițiu și când au loc cele două evenimente.
Rotirile pământului, ale soarelui, echinocțiul sau solstițiul se numără printre cele mai admirate și studiate momente de către oameni. Astfel că, aceste corpuri cerești au surprins oamenii încă de la începutul istoriei.
Care este diferența dintre solstițiu și echinocțiu de iarnă
Echinocțiul este reprezentat de momentul în care ziua și noaptea sunt egale pentru tot pe planetă datorită mișcării soarelui. Echinocțiul are loc doar de două ori pe an.
Solstițiul are loc în momentul în care soarele și axa de rotație a pământului sunt perpendiculare pe planul orbitei Terrei. Solstițiul are loc de două ori pe an, iar atunci razele soarelui sunt mai puternice vara și mai slabe iarna.
Ziua și noaptea există în urma rotațiilor Terrei în jurul propriei axe. În urma mișcărilor soarelui, se delimitează patru momente importante: echinocțiul de primăvară, echinocțiul de toamnă, solstițiul de vară și solstiuțiul de iarnă. Așadar, echinocțiul de iarnă nu există, varianta corectă fiind solstițiul de iarnă.
Echinocțiul de primăvară este reprezentat de traversarea ecuatorului de către soare, din emisfera sudică în emisfera nordică. Acest moment prevede începutul primăverii în emisfera nordică și al toamnei în cea sudică. În acest punct, ziua este egală cu noaptea, urmând să crească abia la începutul solstițiului de vară.
Începutul verii este marcat de solstițiu de vară, emisfera nordică bucurându-se de anotimp, pe când în emisfera sudică este începutul iernii. Echinocțiul de toamnă este următorul moment al mișcării soarelui, iar acesta aduce începutul toamnei în emisfera nordică, respectiv primăvară în emisfera sudică.
Pe de altă parte, solstițiul de iarnă aduce cu el iarna în emisfera nordică și vara în cea sudică. Asta aduce cea mai scurtă zi di an și cea mai lungă noapte.
Trecerea la ora de iarnă și cum facem față tulburărilor de somn
Poate cel mai deranjant efect al schimbării de oră, tulburările de somn apar la foarte multe persoane odată cu datul ceasului înapoi, la fel cum se întâmplă, de altfel, și primăvara, când ceasul este dat înainte. Efectele negative pot dura câteva zile, dar, oricât ți-ar fi greu, este important să îți păstrezi orele de culcare și de trezire obișnuite.
O cană cu ceai de plante, eventual îndulcit cu miere, te poate ajuta să combați tulburările de somn, să te relaxezi înainte de culcare și poate crea premise pentru o noapte odihnitoare. De exemplu, ceaiul de mușețel este considerat un calmant ușor, datorită unui antioxidant numit apigenină, care se găsește din abundență în această plantă.
Pentru persoanele care au probleme cu adormitul la timp, e indicat să nu facă sport seara, ci dimineața sau cel târziu după-amiază, înainte de ora 18:00. Seara, înainte de culcare, e bine să recurgi la activități relaxante și calmante, dacă vrei să te miști, totuși, e bine să faci doar o plimbare în pas lejer.
E important să nu dormi în timpul zilei, pentru că dormitul în timpul zilei poate da peste cap ceasul intern, ceea ce înseamnă că, dacă ai acest obicei, s-ar putea să îți fie mai greu să dormi noaptea.
Un alt studiu a remarcat faptul că, în timp ce un pui de somn timp de 30 de minute sau mai puțin poate îmbunătăți funcția creierului în timpul zilei, o perioadă mai lungă de somn diurn poate dăuna sănătății și calității somnului nocturn. Așadar, este bine de reținut faptul că echinocțiu de iarnă nu este o formulare corectă, varianta favorbilă fiind solstițiu de iarnă.