Prima pagină » Informații utile » Care este diferența dintre șampanie și prosecco? Cum se obține un vin spumant?

Care este diferența dintre șampanie și prosecco? Cum se obține un vin spumant?

06 ian. 2025, 14:53,
Redacția BZI în Informații utile

Atât șampania, cât și prosecco fac parte din aceeași categorie de băuturi alcoolice, și anume vinuri spumante. Însă, aici se opresc asemănările dintre prosecco și șampanie.

Deși mulți dintre noi folosim termenul „șampanie” pentru a desemna orice vin spumant, acest lucru este greșit, ceea ce duce la confuzia că prosecco ar fi un tip de șampanie. În rândurile următoare, vei afla care sunt diferențele dintre aceste băuturi și cum se produce vinul spumant.

Diferența dintre șampanie și prosecco

Așa cum am menționat anterior, este important de reținut că atât șampania, cât și prosecco, sau chiar cava, sunt considerate vinuri spumante. Totuși, aici se opresc majoritatea asemănărilor dintre aceste băuturi. Fiecare are o identitate distinctă, atât în ceea ce privește procesul de producție, cât și modul în care sunt consumate.

Probabil ai auzit deja că șampania este asociată cu momentele festive, în timp ce prosecco este adesea considerat un vin spumant de vară, ușor și revigorant.

Bulele care definesc aceste vinuri provin dintr-un proces de vinificare elaborat și meticulos. În cazul șampaniei, acest proces este cunoscut sub denumirea de Metoda Champenoise sau Metoda Tradițională, un standard care a influențat și producția de cava.

Metoda Champenoise începe cu fermentarea mustului, la fel ca în cazul oricărui vin obișnuit. După acest pas, vinul rezultat este îmbogățit cu un amestec special de zahăr și drojdii, cunoscut sub numele de liqueur de tirage. Apoi, vinul este îmbuteliat și lăsat să fermenteze a doua oară, direct în sticlă. Această fermentare secundară este responsabilă pentru dioxidul de carbon care se dizolvă în vin și formează bulele fine.

Sticlele sunt așezate pe rafturi speciale, într-o poziție înclinată, cu gâtul orientat ușor în jos. Periodic, acestea sunt rotite cu grijă pentru ca drojdiile să se sedimenteze uniform în partea inferioară a dopului. Acest proces, cunoscut sub numele de remuage, este esențial pentru obținerea unei limpezimi perfecte. După o perioadă de maturare ce poate varia între 15 și 36 de luni sau chiar mai mult, drojdiile sedimentate sunt îndepărtate printr-o tehnică numită degorjare. În timpul acestui procedeu, dopul provizoriu este îndepărtat, iar presiunea acumulată în sticlă expulzează drojdiile.

Cum se obține vinul spumant

Deși o mică parte din lichid se pierde în acest proces, aceasta este completată ulterior prin adăugarea unui amestec de vin și zahăr, cunoscut sub numele de liqueur d’expedition. Cantitatea de zahăr adăugată în această etapă determină stilul final al șampaniei, de la brut la demi-sec.

În ceea ce privește prosecco, diferențele sunt semnificative, mai ales în etapa fermentării secundare. Acesta este specific regiunii de nord-est a Italiei, incluzând Veneto și Friuli-Venezia Giulia, și este obținut din struguri Glera, un soi care anterior era cunoscut sub numele de prosecco.

Metoda prin care se produce prosecco, numită Metoda Charmat, este mai rapidă și mai economică decât Metoda Champenoise. În loc ca fermentarea secundară să aibă loc în sticlă, aceasta se desfășoară în cisterne mari din oțel inoxidabil, un proces care accelerează formarea bulelor și păstrează aromele proaspete și fructate ale vinului.

Deși cava este adesea comparată cu șampania, fiind produsă și ea prin Metoda Tradițională, originile sale spaniole și strugurii utilizați îi conferă un caracter unic.

Atât șampania, cât și prosecco sunt vinuri spumante, însă ele sunt produse în moduri total diferite, folosind soiuri distincte de struguri. Această diversitate oferă consumatorilor o gamă largă de arome și stiluri din care să aleagă.

Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
a1.ro
Ce va face Ana Maria Gavrilă după victoria lui Nicușor Dan la prezidențiale. Decizia categorică anunțată în online
Playtech.ro
De când revin temperaturile de vară în România după valul de frig. Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza
observatornews.ro
Nicuşor Dan scoate agenţii SPP la plimbare. Nu vrea coloană oficială, nu se mută îşi va duce fiica la şcoală pe jos
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Piaţa imobiliară, în declin. Orașul în care se mai cumpără cele mai puține locuințe
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
AUR, anunţ de ultimă oră pentru susţinătorii săi: „Refuzăm să girăm o farsă. Suntem într-un punct mai grav decât în noiembrie”
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Şoc pentru români, se dau banii înapoi. Anunţ oficial de la Curtea de conturi
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`