Prima pagină » Informații utile » Care este diferența dintre penticostali și ortodocși? Iată ce trebuie să știi despre aceste religii!

Care este diferența dintre penticostali și ortodocși? Iată ce trebuie să știi despre aceste religii!

02 apr. 2025, 09:12, 2 ,
Redacția BZI în Informații utile

E important să știi care este diferența dintre penticostali și ortodocși pentru că creștinismul este una dintre cele mai mari și mai diversificate religii din lume, iar în interiorul său există o multitudine de tradiții și denominări. Două dintre cele mai importante culturi creștine sunt reprezentate de Ortodoxie și Penticostalism.

Ritualul botezului, semnificația Bibliei, fundamentul căsătoriei sunt abordate în mod diferit de penticostali și ortodocși. Duhul Sfânt este locțiitorul lui Iisus Hristos pe pământ, cred adepții cultului penticostal. Și tot ei mai cred că au fost botezați cu Duhul Sfânt și cu Foc, darurile primite de la apostolii lui Iisus la 50 de zile de la Înălțarea lui Iisus la cer.

Care este diferența dintre penticostali și ortodocși

Penticostalii cred în Biblie, dar în Biblia interpretată de Cornilescu, ceea ce reprezintă o importantă diferență dintre pesnticostali și ortodocși. Termenul „penticostal” vine de la cuvântul grec „pentacosta” adică cincizecime și se referă la episodul din Biblie în care, la 50 de zile de Înălțarea Domnului, Sfântul Duh a coborât asupra celor 12 apostoli și i-a înzestrat cu harul limbilor străine.

Povestea biblică spune că, în timp ce apostolii se aflau împreună în aceeași casă, limbi de foc s-au așezat asupra lor. Fiecare dintre ei a început să vorbească diverse limbi ale popoarelor din jur, acolo unde aveau misiunea să meargă pentru a răspândi noile învățături ale lui Iisus.

Conform istoriei cultului penticostal, în anul 1901, pastorul american Carol Parham din Kansaas a declarat că asupra lui și asupra unui grup de persoane care îl însoțeau a coborât Duhul Sfânt și i-a înzestrat cu darul de a vorbi multe alte limbi străine.

Acesta a fost începutul cultului penticostal în America, adus în România la începutul anilor 1910 de Pavel Bur din Arad, convertit în America. Credincioșii ortodocși își botează copiii la 40 de zile după naștere, după un vechi obicei al iudeilor, părinții și nașii transmițând astfel credința lor religioasă copiilor.

Spre deosebire de ortodocși, penticostalii preferă să își boteze copiii mult mai târziu, când aceștia înțeleg credința părinților și aderă singuri la cultul penticostal. Botezul cu Duhul Sfânt pe care îl practică penticostalii se face de către pastor care pune mâinile pe tânărul adept și îl binecuvântează. Cu toate acestea, botezul în apă nu este exclus, deoarece acesta a fost rânduit de Hristos. Botezul cu apă se poate face fie înainte, fie după botezul cu Duhul Sfânt.

Obiceiurile practicate după botez

După botez, este foarte importantă participarea la Cina Domnului, la care se gustă din pită nedospită și din must, adică din rodul strugurilor nefermentat, deoarece penticostalii nu admit consumul de alcool. Spre deosebire, ortodocșii folosesc vinul roșu în toate ritualurile religioase, de la botez, la cununie și binecuvântare.

Căsătoria și familia reprezintă un dar sfânt și baza comunității de penticostali. De aceea, nu se admite căsătoria dintre un penticostal și un credincios care aparține altei religii. Spre deosebire, ortodocșii sunt liberi să își aleagă soți sau soții din orice altă religie, chiar dacă există recomandarea să se căsătorească tot cu creștini.

Divorțul nu este admis decât în situații cu totul deosebite, dacă este dovedit foarte clar adulterul. Penticostalii divorțați au dreptul să se recăsătorească tot cu cineva din comunitate, de asemenea și cei văduvi.

Penticostalii cred că anumiți pastori sau credincioși din rândul lor, atinși de Duhul Sfânt, pot avea darul proorocirii și al tămăruirii. Ei cred că o simplă atingere a acestor persoane poate vindeca inclusiv boli grele precum cancerul.

De asemenea, penticostalii sunt educați să creadă orbește în puterea untdelemnului sfânt care poate vindeca orice suferință a trupului. Diferența dintre penticostali și ortodocși este aceea că Biserica Ortodoxă nu contestă vindecările miraculoase, prin credință, dar nici nu le încurajează, așa cum sunt promovate de cultul penticostal.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce sume vor pierde pensionarii începând din septembrie. Toate pensiile vor fi afectate
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a putut să facă un bucureștean din Sectorul 5, fără pic de reținere, chiar în balcon! Un vecin nervos a dezvăluit totul
Playtech.ro
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut finalul
observatornews.ro
Soluţia împotriva evaziunii din TVA: Taxarea inversă. Iancu Guda: Alte ţări din UE o practică şi funcţionează
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Evz.ro
Haos la CFR. Tren deraiat și trafic feroviar întrerupt după un accident
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Horoscopul zilei de joi. Intuiția face diferența pentru anumite zodii
Dailybusiness.ro
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
RomaniaTV
Salarii tăiate, care este noua limită stabilită de Guvern pentru aceşti funcţionari
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii
  • La judecata de apoi nu va fi nici o diferență între penticostali, ortodoxi ori catolici !, Biblia tradusă de preotul ortodox Cornilescu nu este altă biblie !, este același cuvînt insă tradusă in limba română modernă și înțeseul modern actualizat al anului 1921 față de limba veche și expresiile depășite istoric ale limbii române de pe la 1700 folosite și acum în așa zisa Biblie ortodoxă !, în rest dacă este să ne raportăm strict la învațătura apostolilor și la primii creștini ai bisericii , dacă ar fi să aducem și să aplicăm credința creștină redusă la esența ei … da penticostalii sunt mai aproape de adevăr

  • Toate aceste aripi sa zic asa ale religiei au aparut pentru simplul fapt ca unii dintre ei nu au prins un os de ros si sau suparat, plecand din religia principala si iesind in public cu anumite clone, astfel ajungand si ei la un os de ros.
    Simplu.
    Asa e si in viata de toate zilele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 iulie 2025
17 iulie 2025