Vă întrebați care este diferența dintre hipotiroidie și hipertiroidie? Ei bine, descoperiți, în rândurile următoare, explicația oferită de dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog.
Hipotiroidismul și hipertiroidismul reprezintă două afecțiuni care au la bază aceeași parte anatomică, și anume glanda tiroidă. Cu toate acestea, au efecte și simptome diferite asupra organismului. În timp ce hipotiroidismul se referă la glanda tiroidă inactivă (care nu produce o cantitate suficientă de hormoni), hipertiroidismul este caracterizat prin activitatea accelerată a glandei tiroide şi producţia excesivă de hormoni.
Care este diferența dintre hipotiroidie și hipertiroidie? Dr. Simona Mogoș: „Hipo înseamnă puțin și hiper înseamnă mult”
Potrivit medicului endocrinolog Simona Mogoș, hipotiroidia se referă la faptul că glanda tiroidă produce puțini hormoni tiroidieni, în timp ce în hipertiroidie produce mulți. Cu alte cuvinte, hipotiroidia este starea de funcționare slabă, deficitară a glandei tiroide, iar hipertiroidia este starea activă, cu activitate accelerată a acestui organ.
Des întâlnită în ultimul timp este tiroidita autoimună, cunoscută și sub numele de Hashimoto, care poate fi atât cu hipofuncție (hipotiroidie), cât și cu hiperfuncție (hipertiroidie). În cazul acestor tulburări, terapia este facilă, se urmărește nivelul TSH (hormon de stimulare tiroidiană) și FT4 (tiroxina liberă) și se suplinește lipsa hormonilor tiroidieni pe tot parcursul vieții pacientului.
„Hipo înseamnă puțin. Hipotiroidie, deci tiroida produce puțin. Puțin ce poate produce? Hormoni tiroidieni. Hiper înseamnă mult și atunci tiroida produce mult. Deci hipotiroidia este starea de funcționare deficitară, slabă, a glandei tiroide din diverse motive. Una dintre cele mai frecvente cauze este tiroidita autoimună sau Hashimoto. Caracteristica clasică a bolii descoperită de Hashimoto înseamnă tiroitoxicoză, deci hipertiroidie, cu mărirea de volum a glandei tiroide. Variantele cu care ne confruntăm și le avem la ora actuală pot fi foarte multe. Putem avea tiroidite autoimune cu hipofuncție, deci cu hipotiroidie, care sunt cele mai frecvente, de altfel, în care evoluția pacientului va fi spre diminuarea volumului glandei tiroidei, uscarea tiroidei și asta se poate cuantifica foarte frumos, cu ajutorul ecografului. Deci, în paralel, o dată cu scăderea funcției glandei, apare și scăderea volumului glandei. În această situație, terapia este facilă, se urmărește nivelul de TSH, FT4 și se suplinește lipsa hormonilor tiroidieni, de obicei pentru toată viața pacientei.”, a declarat dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Dr. Simona Mogoș, despre tiroidita autoimună: „Este o hiperactivitate a sistemului imun”
Medicul Simona Mogoș a subliniat că tiroidita autoimună este caracterizată de o dereglare sau o hiperactivitate a sistemului imun, care produce niște celule înalt specializate să distrugă țesutul tiroidian.
„Această boală este o dereglare, o hiperactivare a sistemului imun, care va produce niște celule înalt specializate să distrugă țesutul tiroidian. Asta este boală, ca în orice afecțiune autoimună. Este o creștere a diagnosticării, în primul rând pentru că există o adresabilitate mai mare a pacientelor și asta este grozav, pentru că depistate la timp nu apucă să simtă efectele acestei boli, dar și expunerea noastră la stres din viața de zi cu zi este mult mai mare față de deceniile anterioare. Și aici fiecare răspunde cu ceea ce are în arsenal.”, a adăugat dr. Simona Mogoș.