Prima pagină » Local » Care este diferența dintre hipertensiunea arterială sistemică și hipertensiunea arterială pulmonară? Prof. dr. Miron-Alexandru Bogdan explică cele două concepte – VIDEO

Care este diferența dintre hipertensiunea arterială sistemică și hipertensiunea arterială pulmonară? Prof. dr. Miron-Alexandru Bogdan explică cele două concepte – VIDEO

04 nov. 2022, 12:03,
în Local

Prof. dr. Miron-Alexandru Bogdan, medic specialist pneumolog în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, a explicat, în emisiunea BZI LIVE, diferența dintre hipertensiunea arterială sistemică și hipertensiunea arterială pulmonară.

Multe persoane confundă hipertensiunea arterială normală, uzuală, care poate fi măsurată cu manșeta la braț, cu hipertensiunea arterială normală. Ei bine, cele două concepte sunt diferite, iar rolurile acestora sunt, de asemenea, diverse. Pe când hipertensiunea arterială sistemică reprezintă o afecțiune din sfera cardiovasculară, care constă în presiune crescută a sângelui arterial, pe parcursul unei perioade mai îndelungate, hipertensiunea arterială pulmonară este un tip de hipertensiune arterială, care afectează arterele din plămâni și partea dreaptă a inimii.

Prof. dr. Miron-Alexandru Bogdan explică diferența dintre hipertensiunea sistemică și hipertensiunea pulmonară

Potrivit medicului specialist pneumolog, omul este prevăzut cu două sisteme de circulație arterială, și anume: un sistem de circulație care pleacă din ventriculul stâng și un sistem de circulație care pleacă din ventriculul drept. Acesta din urmă se continuă cu artera pulmonară, care se ramifică doar în plămân, în timp ce primul sistem de circulație se ramifică și dă ramuri pentru întregul organism.

„Omul a fost creat de Dumnezeu și a fost creat extraordinar de armonios și de înțelept. Și în rândul acestei creațiuni, omul este prevăzut cu două sisteme de circulație arterială: un sistem de circulație care pleacă din ventriculul stâng, este camera cea mare din stânga inimii, din care pleacă artera aortă, care se ramifică și dă ramuri pentru întregul organism. Al doilea sistem circulator, care pleacă din încăperea vecină ventricului stâng, adică din ventriculul drept se continuă cu artera pulmonară, care se ramifică doar în plămân. Deci există o circulație sistemică a arterei aorte, care este hărăzită hrănirii cu sânge și cu oxigen a întregului organism, iar pe de altă parte există o circulație pulmonară, i se mai spune și mică circulație, care este distribuită doar la plămân și care are o funcție esențială în ceea ce privește respirația, adică schimbul de gaze.”, a declarat prof. dr. Miron-Alexandru Bogdan, pentru BZI LIVE.

Prof. dr. Miron-Alexandru Bogdan a adăugat că bioxidul de carbon este rezultanta unor arderi, care susțin întregul metabolism, adică viața.

„Primim oxigen din văzduhul pe care îl respirăm și dăm bioxid de carbon din arderile interne, care sunt ca acelea dintr-un motor cu ardere internă. Bioxidul de carbon este cel care este rezultanta unor arderi, care susțin întregul metabolism, adică viața.”, a mai spus medicul.

Prof. dr. Miron-Alexandru Bogdan: „Dacă în hipertensiunea sistemică se produc modificări, apare boala numită hipertensiune arterială sistemică”

Medicul a explicat că, odată cu apariția modificărilor în hipertensiunea sistemică, apare boala cunoscută sub denumirea de hipertensiune arterială sistemică. Aceasta este cea întâlnită adesea, care se măsoară cu manșeta la braț și necesită tratament.

„Cu alte cuvinte, dacă în hipertensiunea sistemică, adică aceea a arterei aorte se produc modificări, apare boala numită hipertensiune arterială sistemică. Aceasta este cea care se măsoară cu manșeta la braț, pe care toată lumea o știe și care se tratează într-un anumit fel. Este o boală foarte curentă. Până la 30% din oameni, din oamenii adulți, peste 30 de ani, suferă de hipertensiune sistemică.”, a adăugat prof.dr. Miron-Alexandru Bogdan.

Hipertensiunea arterială pulmonară nu este o afecțiune la fel de des întâlnită ca hipertensiunea sistemică. Aceasta se asociază altor boli sau se poate produce ca urmare a unei anomalii apărută la nivelul arteriolelor pulmonare.

„În comparație cu aceasta, modificările care duc la hipertensiune pulmonară și, în mod special, la hipertensiune arterială pulmonară sunt entități semnificativ mai rare. Ele se asociază cu anumite boli sau se pot produce ca urmare a unei anomalii, a unei îmbolnăviri, a patului arterei pulmonare la nivelul a ceea ce numim arteriole pulmonare, adică sunt ramurile cele mai mici din artera pulmonară, care premerg capilarele pulmonare.”, a precizat prof.dr. Miron-Alexandru Bogdan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 noiembrie 2024
02 noiembrie 2024