Prima pagină » Stiri si curiozitati » Care este diferența dintre făina 00 și făina 000? Iată la ce trebuie să fii atent când cumperi făină

Care este diferența dintre făina 00 și făina 000? Iată la ce trebuie să fii atent când cumperi făină

04 ian. 2022, 12:40,
în Stiri si curiozitati

Dacă ultima rețetă nu ți-a ieșit așa cum te așteptai, trebuie să fie vina făinii. Există o mare diferență între făina 00 și făina 000, pe care ți-o vom dezvălui în rândurile care urmează.

Nu multă lume știe, dar făina albă poate fi de mai multe tipuri, în funcție de gradul de rafinare. Astfel că, primul lucru la care trebuie să te uiți, atunci când mergi la cumpărături, este numărul care apare pe ambalaj. Făina poate fi: 0, 00, 000, 480, 550, 650. Cea 000 este mai fină, mai albă și mai ușoară. În schimb, făina 650 este mai puțin fină, mai închisă la culoare și are mai mult gluten. De aceea, doar alegând făina potrivită, rețeta va fi un succes.

făină albă de grâu

Făina poate fi: 0, 00, 000, 480, 550, 650.

Tipuri de făină: Care este diferența dintre făina 00 și făina 000?

Pentru că există tipuri de aluat care nu vor ieși niciodată fără făina potrivită, ți-am pregătit o listă cu tipurile de făină. Așa vei face mai ușor diferența între ele.

Făina tip 000

Făina tip 000 este acea făină pe care o cunosc toate gospodinele. Aceasta se găsește ușor și este foarte fină și rafinată. De asemenea, este și slabă, în sensul că are un procent mic de proteină (aproximativ 7-9%). Proteina din făină este acel element care contribuie la dezvoltarea glutenului din aluat. Glutenul face ca aluatul să fie mai elastic și mai rezistent.

Acest tip de făină este ideal pentru prepararea aluaturilor ușoare și aerate, cum sunt blaturile de tort, clătitele, tartele etc.

Făina tip 450

Făina 450 nu este o făină la fel de ușor de găsit în magazine, precum este cea 000. Aceasta este folosită în cofetării pentru torturi, biscuiți și prăjituri.

Făina tip 550

Făina 550 poate fi folosită cu succes în mai toate rețetele. Conținutul de proteină este de 10-12% și poate fi utilizată pentru prepararea torturilor, prăjiturilor, pâinii, pizzelor, chiar dacă nu crește ca o făină mai dură.

Făina tip 650

Făina 650 are o concentrație mare de proteină (între 12-14%), fiind o făină din grâu dur. Este folosită adesea pentru pâine și pizza sau alte aluaturi ce au nevoie de dospire, de forță și de elasticitate.

Făina tip 00

Făina 00 este o făină albă, care are o cantitate mare de proteină de calitate. Aceasta ajută aluatul să fie elastic, ideal pentru pizza sau focaccia. Este bună și pentru prepararea pastelor.

Acest tip de făină poate fi găsit la mai multe brand-uri italienești.

Făina tip 0

Făina 0 nu se găsește cu ușurință, fiind obținută dintr-un grâu originar din Canada/Nordul US. Are 14-15% proteină, iar acest lucru o face perfectă pentru aluaturi elastice. Este ideală pentru prepararea aluaturilor cu procent mare de hidratare. Dacă pentru astfel de aluaturi vei utiliza o făină slabă (de exemplu 000), eșecul va fi inevitabil.

o femeie presară făină peste un aluat

Făina 00 este o făină albă, care are o cantitate mare de proteină de calitate.

Ce reprezintă factorul W al făinii

Factorul W este unitatea de măsură pentru forța făinii. El este responsabil de stabilirea calității proteinelor din făină, care se realizează cu ajutorul unui alveograf. Acesta suflă în aer discuri de aluat din diverse făini, formând un balon, care la un moment dat se sparge. În cazul în care glutenul este slab și aluatul nu este elastic, balonul se sparge repede.

Iată cum se clasifică făina, în funcție de factorul W: 170W – făină slabă, folosită pentru napolitane, biscuiți, grisine și sosuri; 180W – 260W – făină medie, ideală pentru paste, produse de patiserie și pizza; 280W – 350W – este o făină puternică, utilizată pentru pizza, pâine artizanală și paste cu ou; 350W – 450W – este atribuită unor făinuri speciale, fabricate din grâu dur (sunt folosite pentru a întări alte făinuri).

linguri cu făină albă

Factorul W este unitatea de măsură pentru forța făinii.

Bugetul.ro
Zile libere de la Guvern pentru toată România. Angajații și elevii se vor bucura de un nou weekend prelungit în perioada imediat următoare
redactia.ro
Nicușor Dan a promulgat legea cerută de foarte mulți români. Care sunt măsurile legale stabilite
Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
a1.ro
Primele imagini de la Insula Iubirii sezonul 9. Premiera, în curând pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Playtech.ro
Staţiunea verii, la doar o oră de Bucureşti. Pentru 35 de lei pe zi te bucuri de piscine, şezlonguri ca în Grecia şi tobogane uriaşe
observatornews.ro
Copilul lui Ganea a murit în urma accidentului provocat de tatăl său. Câţi ani de închisoare riscă acum
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Gestul banal care le aduce amenzi mari proprietarilor de mașini
realitatea.net
Guvernul dă 10.000 de lei pentru șoferii care au mașini vechi. Care sunt condițiile pentru a lua banii
SportpeSurse
Sărăcia lucie l-a izolat pe marele fotbalist român. Foștii colegi l-au dat uitării și trăiește din mila vecinilor
Playtech.ro
Pasărea care zboară la cea mai mare înălțime. Una a lovit un avion la 11.300 de metri în 1973
Dailybusiness.ro
Statul dă 700 de lei în plus pentru pensionari! CÂND ajung banii la aceștia
RomaniaTV
EXCLUSIV Florinela Georgescu anunță inversiune termică în România. Caniculă urmată de rupere de nori
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
MapN sună alarmă despre ordinul de recrutare trimis românilor din Diaspora. Precizări de ULTIMĂ ORĂ – DOCUMENT
redactia.ro
E DOLIU in Romania. Institutul National de Statistica a facut anuntul: "Ne luam ADIO de la Ilie Dumitrescu.."
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 iunie 2025
07 iunie 2025