V-ați întrebat vreodată care este diferența dintre boicarbonatul de sodiu și bicarbonatul de amoniu? Ei bine, în acest articol, veți afla totul despre cei doi compuși chimici anorganici.
Bicarbonatul de sodiu este un compus chimic anorganic, care face parte din categoria sărurilor. Denumirea științifică a acestuia este de hidrogenocarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu este adesea utilizat pentru tratarea arsurilor la stomac, pentru calmarea aftelor, pentru vindecarea Zonei Zoster și pentru menținerea sănătății bucale. În schimb, bicarbonatul de amoniu este un compus anorganic, format dintr-un anion bicarbonat și un cation amoniu. Este un compus solid, care se descompune în dioxid de carbon, apă și amoniac.
Iată prin ce se deosebește bicarbonat de sodiu de cel amoniu și la ce sunt folosite cele două substanțe.
Care este diferența dintre bicarbonatul de sodiu și bicarbonatul de amoniu?
Bicarbonatul de sodiu este utilizat la gătit și produce dioxid de carbon în timpul coacerii. În acest fel, se formează mici spații, care conferă efectul de creștere a aluatului. Acest compus chimic se activează atunci când este combinat cu alte elemente acide, cum sunt iaurtul, brânza, mierea sau laptele bătut. Bicarbonatul de sodiu creează acest efect în momentul în care este amestecat cu astfel de ingrediente, integrate în aluat. Astfel, tava trebuie băgată imediat la cuptor, fiindcă, în caz contrar, reacția se produce în gol.
Spre deosebire de bicarbonatul de sodiu, cel de amoniu este mai rar utilizat, din cauza mirosului neplăcut pe care îl degajă, atunci când este stins cu oțet. Cu toate acestea, este folosit pentru frăgezirea foilor de prăjitură, o jumătate de linguriță fiind suficientă. De exemplu, bicarbonatul de amoniu este ideal în prepararea foilor pentru mult-iubita prăjitură „Alba ca Zăpada”. Atenție, însă! Dacă se adaugă prea mult amoniac, există riscul ca prăjitura să aibă un miros neplăcut și o culoare nefirească, mai ales dacă nu este stins cu oțet.
Bicarbonatul de amoniu nu este util doar pentru frăgezirea foilor de prăjituri. Acesta poate fi folosit și pentru curățarea obiectelor de cristal. Pentru a reda luciul acestora este suficient să dizolvați o linguriță de bicarbonat de amoniu în două căni de apă și să curățați vasele de cristal cu o cârpă moale, îmbibată în soluția obținută. Nu uitați să clătiți, apoi, vasele cu apă curată și să le ștergeți cu o cârpă uscată.
De asemenea, cu ajutorul bicarbonatului de amoniu puteți scăpa de depunerile de săpun sau grăsime de pe chivete sau de pe căzile de baie smălțuite. Frecați suprafețele respective cu o soluție obținută dintr-o lingură de amoniac și patru litri de apă fierbinte. Clătiți temeinic imediat ce ați terminat de curățat.
Întrebuințări practice pentru bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este un ingredient versatil, prezent în fiecare gospodărie. Pe lângă faptul că îl poți folosi atunci când te confrunți cu probleme digestive, acesta poate fi utilizat și pentru menținerea unei locuințe curate. De pildă, bicarbonatul de sodiu şi orice suprafaţă are nevoie de împrospătare fac echipă bună – coşurile de gunoi, pernele nefolosite mult timp, litierele pisicilor, încălţămintea, etc.
Totodată, bicarbonatul de sodiu este o modalitate ieftină de a reda albul rufelor voastre. Este suficient să adăugați o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu peste detergentul pe care îl folosiți de obicei, în mașina de spălat, pentru a-i testa eficacitatea.
Nu în ultimul rând, bicarbonatul de sodiu curăță periuțele de dinți și placa dentară. Puneți două lingurițe de bicarbonat într-o cană cu apă și lăsați periuțele de dinți să stea în această soluție peste noaptea Dimineața vor fi curate și igienizate.