Prima pagină » Sanatate » Care este diferența dintre artrită și artroză? Explicațiile medicului Dan Cionca – VIDEO

Care este diferența dintre artrită și artroză? Explicațiile medicului Dan Cionca – VIDEO

10 mart. 2023, 13:40,
în Sanatate

Conf. dr. Dan Cionca, de la Clinica de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, a explicat în emisiunea BZI LIVE care este diferența dintre artrită și artroză. Care sunt caracteristicile celor două afecțiuni?

Atât artrita cât și artroza sunt afecțiuni care se manifestă la nivelul oaselor, ligamentelor și articulațiilor. Ambele au simptome asemănătoare, cum sunt durerea și rigiditatea articulară, dar sunt și multe deosebiri, care sunt extrem de importante în stabilirea unui diagnostic.

Pentru diagnosticarea artritei, dar și a artrozei, este nevoie de efectuarea mai multor teste, precum: examenul clinic al pacientului, examene imagistice (radiografii sau RMN), teste de sânge (pentru depistarea markerilor de inflamație sau infecție), analiza lichidului sinoval și artroscopia.

Care este diferența dintre artrită și artroză? Conf. dr. Dan Cionca: „Artrita, în general, se referă la o infecție a articulației respective”

În timp ce artrita se referă la inflamația apărută la nivelul articulațiilor, artroza este același lucru cu osteoartrita, o formă des întâlnită de artrită, cauzată de uzura normală a cartilajului articular. Artrita nu se rezumă la o singură boală, ci există sute de tipuri diferite de artrită și de afecțiuni asociate, care pot apărea la oameni de toate vârstele.

Cele mai întâlnite tipuri de artrită sunt poliartrita reumatoidă (se manifestă la nivelul membranelor sinoviale care acoperă articulațiile) și osteoartrita, cunoscută sub numele de artroză.

În ceea ce privește artroza, aceasta apare la nivelul articulațiilor mâinii, regiunii cervicale, genunchilor (gonartroză) și șoldurilor (coxartroză). Chiar și așa, artroza poate afecta orice articulație din corp.

„Artrita, în general, se referă la o infecție a articulației respective. Artroza se referă la o deteriorare cartilaginoasă, primară. Sigur că artritele, fie că vorbim de artrite septice, fie că vorbim de artrite reactive, fie că vorbim de artrite reumatoide și cred că un reumatolog poate nuanța mult mai subtil acest subiect decât mine, dar spre deosebire de artrite, leziunea primară în artroze este leziunea cartilaginoasă și secundar pot apărea modificări de tip sinovită inflamatorie la nivelul articulației respective. Dar deosebirea majoră, deosebirea semantică este cea pe care ți-am precizat-o.”, a declarat medicul Dan Cionca, pentru BZI LIVE.

Ce medic tratează artrita și artroza? Conf. dr. Dan Cionca: „Cred că un reumatolog poate face o evaluare globală a patologiei respective”

Cei care se confruntă cu aceste afecțiuni, trebuie să meargă, inițial, la medicul reumatolog. Acesta poate face o evaluare globală a patologiei respective, pentru că din alt punct de vedere și tratamentul artrozei poate fi inițiat de către reumatolog, pentru că e un tratament conservator. Ulterior, se poate cere sfatul unui medic ortoped, îm cazul în care este necesară intervenția chirurgicală.

„Cred că un reumatolog poate face o evaluare globală a patologiei respective, pentru că din alt punct de vedere și tratamentul artrozei poate fi inițiat de către reumatolog, pentru că e un tratament conservator. Ortopedul va sancționa, în mod evident chirurgical patologia respectivă. Deci cred că prima întâlnire o poate avea cu reumatologul și, ulterior, dacă depășește stadiul tratamentului conservator se va adresa nouă.”, a adăugat conf. dr. Dan Cionca, de la Clinica de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *