Prima pagină » Sanatate » Care este considerată cea mai gravă boală psihică? Semnele care ar putea indica o problemă de sănătate mintală!

Care este considerată cea mai gravă boală psihică? Semnele care ar putea indica o problemă de sănătate mintală!

21 oct. 2024, 11:46,
Redacția BZI în Sanatate

Cea mai gravă boală psihică este adesea considerată a fi schizofrenia, o tulburare complexă și debilitantă care afectează percepțiile, gândirea și comportamentul unei persoane. Această afecțiune poate duce la halucinații, deliruri și o deteriorare profundă a relațiilor sociale și a funcționării zilnice, făcând gestionarea ei o provocare majoră atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora.

Există numeroase tulburări psihice care afectează viața oamenilor, însă unele dintre ele pot fi deosebit de severe și dificil de gestionat. Printre cele mai grave afecțiuni psihice se numără schizofrenia, o boală care poate afecta profund capacitatea unei persoane de a percepe realitatea și de a funcționa în societate. Aceasta boală necesită tratament pe termen lung și poate influența viața pacientului și a celor din jur în mod semnificativ.

Care este cea mai gravă boală psihică

Din păcate, în ultimele decenii, bolile psihice au început să fie din ce în ce mai răspândite, făcând numeroase victime în orice colț al țării.

Statisticile susțin că cea mai gravă boală psihică este schizofrenia, acestea relevând faptul că o persoană din 100 este supusă riscului de a fi afectat de schizofrenie și faptul că depresia este de două ori mai recurentă în rândul femeilor.

Schizofrenia tipică se manifestă prin prezența halucinațiilor, preponderent auditive, dar și vizuale, asta înseamnă că pacientul aude voci sau are vedenii, vede lucruri care nu sunt reale, dar și prin prezența ideilor delirante, de prejudiciu, de persecuție, de urmărire, de grandoare, 80.000 de români suferă de schizofrenie.

Boala încă este un subiect tabu, deși sub medicație, poate fi ținută sub control, fiind mult mai complexă decât un pojar sau orice altă boală a copilăriei.

Răspândirea este cam de 1% în populație, relativ uniformă pe tot globul. Debutul acestei afecțiuni are loc cel mai frecvent între 20 și 30 de ani, însă se poate întâlni și la persoane între 15 și 45 de ani. La bărbați, debutul poate fi mai timpuriu, în medie cu cinci ani, comparativ cu femeile.

Deși cauzele certe ale bolii nu se cunosc, factorii cei mai importanți care o provoacă sunt genetici, adică rude cu schizofrenie și biologici, modificări biochimice la nivel cerebral. La aceștia se adaugă și facotri psihosociali, dat fiind faptul că persoanele care suferă de schizofrenie sunt automat excluse din societate.

Care sunt simptomele unei boli mintale

Orice comportament dus la extrem, de la a bea prea mult, a căuta distracții permanente, a se plânge tot timpul sau orice altă schimbare continuă, semnificativă în comportamentele, gândurile sau sentimentele unei persoane ar putea fi semne ale unei boli mintale.

De multe ori nu este o singură schimbare, ci o combinație. Cu toții suntem îngrijorați sau stresați din când în când, dar anxietatea ar putea fi semnul unei probleme de sănătate mintală dacă este constantă și intervine tot timpul. Alte simptome de anxietate pot include palpitații cardiace, respirație, dureri de cap, neliniște, diaree sau lipsă de concentrare.

Un alt simptom sunt izbucnirile emoțional, dat fiind faptul că, toată lumea are diferite stări de spirit, când intervin schimbările bruște și dramatice ale stării de spirit, cum ar fi suferința extremă sau furia, pot fi un simptom al bolilor mintale.

În general, avem nevoiede 7 – 9 ore de somn în fiecare noapte. Modificările la nivel de somn al unei persoane ar putea fi un simptom al unei boli mintale. De exemplu, insomnia ar putea fi un semn de anxietate sau abuz de substanțe.

Dormitul prea mult sau prea puțin poate indica depresie sau o tulburare de somn, de aceea este indicat să se utilizeze un tratament eficient.

Acum că știi care este cea mai gravă boală psihică este de reținut faptul că dacă nu este tratată, poate genera probleme grave, cum ar fi suicid, tulburări de anxietate și tulburare obsesiv-compulsivă, depresie, abuz de alcool și droguri, inabilitate de a lucra sau merge la școală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`