Dacă acesta este desertul tău preferat, trebuie să încerci neapărat această compoziție de clătite, fiind perfectă pentru atunci când familia dorește să savureze ceva dulce sau sărat. Diversele rețete disponibile permit versatilitate în alegerea ingredientelor, astfel încât pot fi servite în combinații dulci sau sărate, satisfăcând preferințele fiecărui membru al familiei.
Clătitele pot fi un desert delicios, dar și un aperitiv rapid, ce pun creativitatea oricărei gospodine la încercare, umpluturi pentru acestea fiind inepuizabile. Acest preparat se poate adapta ușor și cu puțină imaginație pe gustul fiecărei persoane.
Care este compoziția perfectă pentru clătite
Rețeta simplă, dar delicioasă de clătite cu 3 ouă, lapte și apă minerală pentru cele mai bune clătite fine și deliciaose. Rețeta este foarte versatilă, poți face clătite dulci sau sărate pentru micul dejun, prânz, cină sau desert.
Această compoziție de clătite este foarte adaptabilă din mers, încât practic, poți face clătite minunate în orice moment, cu ceea ce ai în casă, este astfel o rețetă simplă și gustoasă.
Laptele le face fragede, iar apa minerală le face puțin mai pufoase și dantelate. Dar la fel de bine se pot face doar doar cu lapte sau doar cu apă. Se leagă destul de bine și dacă pui 2 ouă în loc de 3, mai ales dacă ai răbdare și lăsați aluatul să se odihnească. Ba ma mult, poți face și o rețetă de post, la care se folosește doar apă minerală, făină și un strop de ulei. Și ies perfecte, deși nu conțin deloc ouă.
Pentru această compoziție de clătite ai nevoie de 500 ml de lapte, 150 ml apă minerală, 3 ouă, 300 gr făină albă, 50 gr unt topit, 1 praf de sare, 1 lingură de zahăr, 1 linguriță de extract de vanilie, 20 ml de ulei. Ingredientele dulci se folosesc doar dacă îți dorești să faci niște clătite dulci.
Indicații de preparare
Primul pas este să topești untul și să îl lași să se răcească. Într-un castron încăpător bateți ouăle cu un praf de sare și cu zahărul, dacă folosiți. Toarnă 1/3 din făină peste ouă și amestecă să nu se facă cocoloașe. Începe apoi să torni laptele amestecat cu apa minerală, alternativ cu restul de făină. Amestecă continuu cu un tel de mână sau cu mixerul.
Dacă cumva s-au format cocoloașe mari, pe care nu le puteți dizolva, strecoară aluatul printr-o sită, în alt castron. La final toarnă extractul de vanilie și untul topit și răcit, amestecă până la omogenizare. Acoperă castronul și lasă aluatul să se „odihnească” 30 de minute la temperatura camerei.
Unge tigaia cu puțin, folosind o pensulă și lasă să se încingă foarte bine înainte să torni aluatul. Omogenizează aluatul înainte să îl folosești, pentru că făina are tendinșa de a se depune pe fundul castronului. Ridică tigaia cu o mână, iar cu cealaltă mână turnați aluatul folosind un polonic. Rotește tigaia în așa fel încât aluatul să se distribuie uniform pe toată suprafața.
Când aluatul se usucă la suprafață, iar marginile sunt rumenite și încep să se desprindă de tigaie, e semn că trebuie să întorci clătita pe partea cealaltă. Folosiți o paletă sau o spatulă mai înaltă.
Această compoziți de clătite o poți umple cu gemul sau dulceața preferată, cremă de vanilie, cremă de ciocolată și rondele de banane sau umplutură de brânză și stafide la cuptor.