Prima pagină » Sanatate » Care este cel mai sănătos pește? Prof. Vlad Ciurea: „Creierul își ia tot ce are nevoie”
Care este cel mai sănătos pește? Prof. Vlad Ciurea: „Creierul își ia tot ce are nevoie”

Care este cel mai sănătos pește? Prof. Vlad Ciurea: „Creierul își ia tot ce are nevoie”

31 mai 2024, 15:00,
în Sanatate

S-a aflat care este cel mai sănătos pește! Toți românii ar trebui să-l mănânce, mai ales că, săptămânile următoare, va fi dezlegare la pește miercuri și vineri. Prof. dr. Vlad Ciurea a aflat care este cel mai bun pește.

Somonul și peștele marin sălbatic, cea mai sănătoasă carne de pește

Conform medicului neurochirurg Vlad Ciurea, în creier, sursa de proteine provine din carne de pește. Peștii marini sunt cei mai potriviți pentru creier deoarece conțin Omega, ce se potrivește structurii cerebrale și activității sinaptice.

Recomandările sale au inclus somonul și alte tipuri de pește marin sălbatic deoarece sunt considerate cele mai benefice pentru creier.

Carnea, în special cea de curcan, este benefică datorită conținutului său scăzut de calorii. De-a lungul timpului, a observat că România a trecut treptat de la o dietă predominant carnivoră la una bazată pe alimente vegetale și pește.

Salatele și fructele sunt de asemenea benefice. Conopida este deosebit de bună pentru creier.

„În creier, forma de carne de la care îi vine proteina, îi vine de la pește. Cei mai buni pești pentru creier sunt peștii marini care se duc exact ca o proteină care convine creierului, și acel Omega care are două forme de colesterol, forma de colesterol benefică și forma mai puțin benefică. Dar acestea se potrivesc exact cu structura cerebrală și cu activitatea sinaptică de la nivelul creierului.

Recomand somonul, recomand peștele marin, recomand și peștele sălbatic. Iar din carne, și carnea este foarte bună pentru creier. Se consideră cea mai low calories, cea mai cu puține calorii, carnea de curcan. Și este foarte bună. Toate aceste elemente sunt majore pentru funcționarea creierului.

Se consideră că peștele marin este cel mai bun, sigur că somonul sălbatic, nu cel de crescătorie. La pești sunt cei statici, care nu sunt atât de benefici pentru creier și cei activi, răpitori. Cantitatea de proteine din acel pește merge foarte bine pentru celula nervoasă.

Sunt dovedite aceste lucruri. Și România, într-adevăr, a trecut treptat de la alimentația care a fost predominant cu carne, spre alimentația vegetală și alimentația cu pește. Poate salatele sunt foarte bune, nu trebuie să spunem ce fel de salate, dar sunt foarte bune. La fel și toate fructele.

Conopida este foarte bună pentru creier, din toate acestea alimente, creierul își ia ce are nevoie, cât mai bun, pentru a funcționa în condiții cât mai bune”, a explicat el în cadrul emisiunii TV „iThink”.

De ce este importantă carnea de pește în alimentația noastră?

Sursă de proteine de înaltă calitate. Peștele furnizează toți aminoacizii esențiali necesari pentru construirea și repararea țesuturilor. Proteinele din pește sunt mai ușor de digerat comparativ cu alte surse de proteine animale. Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele, este bogat în acizi grași omega-3, în special EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), esențiali pentru sănătatea cardiovasculară și funcționarea creierului. Omega-3 ajută la reducerea inflamației în organism, având un rol important în prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și artrita.

Sănătatea cardiovasculară. Consumul regulat de pește este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. Omega-3 contribuie la reducerea tensiunii arteriale, a nivelului de trigliceride și la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Peștele ajută la creșterea nivelului de HDL (colesterol bun) și la scăderea nivelului de LDL (colesterol rău).
Sănătatea creierului

Funcția cognitivă. Omega-3 joacă un rol crucial în dezvoltarea și funcționarea creierului. Consumul de pește poate îmbunătăți memoria, concentrarea și sănătatea mentală. Prevenirea demenței: Studii sugerează că un aport regulat de pește poate reduce riscul de declin cognitiv și de dezvoltare a bolii Alzheimer.

Beneficii pentru sănătatea oculară. Consumul de pește bogat în omega-3 poate reduce riscul de degenerescență maculară legată de vârstă, o cauză comună a pierderii vederii la persoanele în vârstă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025