Prima pagină » Informații utile » Care este cel mai lung fluviu din lume? Amazon sau Nil?

Care este cel mai lung fluviu din lume? Amazon sau Nil?

27 oct. 2024, 13:00,
în Informații utile

Cel mai lung fluviu din lume este considerat a fi Nilul, care se întinde pe aproximativ 6.650 de kilometri. Deși în unele surse se menționează că fluviul Amazon ar putea fi mai lung, cu o lungime estimată între 6.400 și 7.000 de kilometri, dezbaterea rămâne deschisă.

Nilul este fluviul care, istoric vorbind, are o importanță majoră pentru civilizațiile antice și pentru dezvoltarea regiunilor prin care curge, având o influență profundă asupra culturii, economiei și mediului din nord-estul Africii. Acest este considerat și cel mai lung fluviu din lume.

Cel mai lung fluviu din lume

Nilul traversează un număr de 11 țări africane: Burundi, Rwanda, Uganda, Tanzania, Kenya, Republica Democrată Congo, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan și Egipt, vărsându-se în Marea Mediterană. Asemănătoare este și Dunărea, care traversează 10 țări. Fluviul are două mari ramuri principale: Nilul Alb și Nilul Albastru.

Nilul Alb izvorăște din zona Marilor Lacuri Africane, în timp ce Nilul Albastru își are originea în Lacul Tana din Etiopia. Cele două ramuri se unesc în apropierea capitalei Sudanului, Khartoum. Deși Nilul Albastru contribuie cu mai multă apă în timpul sezonului ploios, Nilul Alb este considerat principala sursă de apă datorită debitului său constant pe parcursul anului.

Nilul a fost esențial pentru dezvoltarea civilizațiilor care au înflorit în Egiptul Antic. Acesta nu doar că oferea o sursă constantă de apă dulce într-o regiune aridă, dar și inundațiile anuale ale fluviului fertilizau solurile din Valea Nilului, permițând cultivarea cerealelor, în special a grâului și a orzului. Acest ciclu de inundații și retrageri a făcut posibile dezvoltarea agriculturii și a așezărilor stabile, contribuind la apariția uneia dintre cele mai vechi civilizații din lume.

Faraonii egipteni considerau Nilul o divinitate și construiau monumente impresionante, cum ar fi temple și piramide, în apropierea fluviului. Nilul era văzut ca un dar al zeului Hapi, iar viața spirituală și cotidiană a egiptenilor era puternic influențată de prezența acestuia.

Flora și fauna Nilului

Nilul găzduiește o varietate impresionantă de specii de plante și animale. De-a lungul malurilor sale, cresc papirusul și trestia, plante importante pentru fabricarea hârtiei în Egiptul Antic. De asemenea, zona fluviului este un habitat esențial pentru numeroase specii de păsări migratoare.

În apele Nilului trăiesc specii de pești, cum ar fi peștele-tigru și bibanul de Nil, care sunt importante atât pentru pescuitul comercial, cât și pentru hrana localnicilor. Nilul este cunoscut și pentru crocodilii săi, care put ajunge la dimensiuni impresionante și care au fost venerați sau temeți de-a lungul istoriei.

Astăzi, Nilul continuă să fie vital pentru regiunile prin care trece. Egiptul, în special, este extrem de dependent de acest fluviu pentru agricultură, industrie și consumul casnic de apă. Barajul Aswan, construit în Egipt de Nil, controlează inundațiile și ajută la producerea de energie electrică, însă a avut și efecte ecologice importante, schimbând echilibrul natural al fluviului.

Conflictele legate de accesul la apă și de utilizarea resurselor Nilului sunt, de asemenea, o realitate modernă. Creșterea populației și nevoile economice tot mai mari pun presiune asupra acestui fluviu, iar țările din bazinul Nilului încearcă să găsească soluții pentru gestionarea durabilă a apei.

Nilul nu este doar cel mai lung fluviu din lume, ci un fluviu care a influențat profund istoria umanității. De la civilizațiile antice care s-au dezvoltat în Valea Nilului până la conflictele moderne legate de resursele de apă, Nilul rămâne un simbol al vieții, al culturii și al evoluției sociale și economice în nord-estul Africii.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Amendă pentru grătarul de 1 Mai. Poate ajunge la 50.000 de lei
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
VIDEO | Creatura letală, de dimensiuni uriașe, a ieșit la lumină și a ajuns în mijlocul oamenilor
Playtech.ro
Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească. Românii cu livezi nu știu de acest ajutor
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 aprilie 2025
22 aprilie 2025