Mulți dintre cei care au păsări acasă trebuie să cunoască care este cel mai bun amestec de cereale pentru puii de carne. De multe ori, este mai ieftin să îți faci propria hrană pentru puii de găină, în special dacă le ai deja în gospodărie. Când combini singur cerealele, vei putea controla compoziția hranei. De exemplu, poți evita porumbul sau soia sau poți folosi numai ingrediente organice.
În gospodăriile rurale, creșterea animalelor reprezintă o activitate deosebit de importantă. Indiferent dacă vorbim despre păsări, bovine sau alte specii de animale, asigurarea unei alimentații corespunzătoare este esențială pentru sănătatea și dezvoltarea lor optimă.
Care este cel mai bun amestec de cereale pentru pui de carne
Păsările au nevoie de nutrienți precum apă, proteine, carbohidrați, vitamine, grăsimi, fosfor și mangan. Apa este 66% din greutatea unei găini și o ajută să își regleze temperatura corpului, accelerând procesul de digestie pentru o producție mai mare de ouă.
La fel ca oamenii, puii de găină au nevoie de diferite etape de dezvoltare. Când sunt pui, au nevoie de multă proteină pentru a stimula o creștere sănătoasă. În etapa adolescentă, au încă nevoie de proteină, dar nu la fel de mult.
Pe măsură ce se maturizează și devin adulte, nevoile lor se schimbă. Calciul devine o prioritate dacă vrei să prepari hrană pentru găini acasă. Găinile crescute pentru carne vor necesita, de asemenea, o creștere a aportului de proteină. Iată o rețetă de bază pentru hrana puiuților de carne; procentele pot fi ajustate în funcție de vârstă: 30% porumb; 30% grâu; 20% mazăre: 10% ovăz și 10% făină de pește.
Aproximativ 80% din hrana pentru puii de găină ar trebui să constea în principal din cereale. Vitaminele și mineralele sunt componente esențiale ale dietei unei găini. Fără nutrienții necesari, găinile sunt predispuse la boli, deformități și deficiențe.
Ca sursă de proteină, de un real succes, poate fi folosită făina de urzică. Vine perioada în care se pot recolta urzici. Acestea pot fi uscate şi măcinate, iar apoi pot fi încorporate în furajul combinat.
De asemenea, în structura furajelor combinate destinate puilor de carne poate fi folosită făina de fân de lucernă. Aceasta are o valoare nutritivă mare datorită conţinutului ridicat în proteine, săruri minerale şi vitamine.
Cum să dai drojdie puilor
Hrănirea puilor cu un amestec de cereale și cu drojdie îți permite să îmbogățești dieta păsărilor cu proteine. Ciupercile de drojdie, care se dezvoltă într-un mediu nutritiv de cereale, procesează glucidele și glucoza din furaje în energie, îmbogățesc furajele cu vitamine, inclusiv grupa B.
Hrănirea puilor de carne cu hrană cu adaos de furaje sau drojdie de panificație dă un efect complex și anume: accelerează setul de masă musculară cu 15 – 20%; apetitul păsării se îmbunătățește; întărește sistemul imunitar; digestia se îmbunătățește, furajele sunt absorbite mai complet.
Puii de carne trebuie hrăniți cu acest aditiv nu mai devreme de 20 de zile. Prima dată nu trebuie să dai mai mult de 2 g de drojdie pentru fiecare pui. Pe măsură ce pasărea crește, crește și volumul drojdiei.
Hrana cu drojdie este pregătită cu câteva ore înainte de hrănirea păsării. Acest lucru va necesita apă, cereale zdrobite (orz, grâu, ovăz) sau tărâțe și drojdie brută de brutar. Pentru 1 kg de cereale, sunt necesare 25 – 35 g de drojdie și 1,5 litri de apă fiartă caldă.
Diluarea drojdiei este eficientă în apă la o temperatură de aproximativ 40 de grade. Produsul este păstrat 30 de minute pentru ca drojdia să se activeze. Apoi amestecul se toarnă în boabe, acesta nu trebuie să fie rece și se amestecă bine. Obții astfel un amestec eficient de cereale pentru puii de carne.