Cea mai sănătoasă pâine din comerț este cea cu maia, potrivit lui Bogdan Soltuzu, nutriționist din Iași. Specialistul oferă câteva sfaturi consumatorilor, într-un nou episod de #PodcastBZI care poate fi urmărit AICI. O recomandare a nutriționistului este ca pâinea să fie păstrată, în hârtie, în frigider
Bogdan Soltuzu, nutriționist din Iași, susține că cea mai sănătoasă pâine din comerț este cea cu maia.
„Este de departe una din cele mai sănătoase sortimente de pâine, un produs sățios, calitativ, proteic, care nu ne va îngrășa. De ce este mai bună pâinea cu maia? În primul rând, maiaua oferă o dospire lentă, de durată. Asta înseamnă undeva la 12, până la 24 de ore. De ce e bine să se întâmple procesul de dospire lent? În primul rând, glutenul, această spaimă a secolului XXI, prin procesul de dospire lent, este mărunțit. Astfel, el devine inofensiv, mai ales pentru persoanele care au intoleranță la gluten sau persoane cu probleme mai grave, cum e boala celiacă. Amidonul este ușor degradat în glucide mai simple, care sunt folosite de microorganisme ca să supraviețuiască, scade și indicele glicemic foarte mult, iar mai important, prin procesul de dospire cu maia, apar niște enzime care determină ca pâinea să fie mai bogată în minerale. La pâinea cu maia sunt însă foarte multe nuanțe. Producătorii folosesc maia, dar și drojdie, ceea ce este greșit. Dacă folosești maia, doar maia, sau drojdie, doar drojdie. E un trend și e important să nu ne păcălim. Producătorii ne păcălesc! Oamenii, când văd maia, spun că e ok. Noi putem face deosebirea între pâinea cu maia dospită mult timp, 24 de ore. În primul rând, ar trebui să observăm că pâinea cu maia are un gust ușor acrișor, chiar și un miros ușor acrișor. În interior, vom găsi niște bule de aer inegale, și are o consistență relativ tare. Pâinea are o crustă groasă, maronie. Asta e adevărată pâine, cu maia, dospită corect, 12-24 de ore”, explică Bogdan Soltuzu, nutriționist din Iași.
Specialiștii din Iași susțin că cea mai sănătoasă pâine din comerț este cea cu maia
Specialistul adaugă faptul că pe eticheta produsului ar trebui să fie 3 ingrediente.
„Contează ce este în pâine, nu dacă este feliată sau nu, mai mult calitatea decât aspectul comercial. Cel mai bine ar fi, pe eticheta nutrițională a pâinii, să găsim trei etichete: apă, făină, maia sau drojdie, și nu drojdie și maia în aceeași pâine. În general, în pâinea din comerț sunt aditivi alimentari care aduc pâinii un deserviciu. Acidul ascorbic, de exemplu, este un conservant. Nu este periculos pentru organism și este folosit pentru ca pâinea să fie fragedă o perioadă lungă de timp. Ceea nu știu însă multe persoane este faptul că este bine ca pâinea să se întărească. În momentul în care o ținem într-un mediu răcoros, cel mai bine la frigider, amidonul, această moleculă complexă, retrogradează. Acest lucru este important, pentru că, prin retrogradarea amidonului, obținem un așa-zis amidon rezistent. Nu crește glicemia așa puternic, cum e amidonul din pâinea proaspătă. Pentru o persoană care nu vrea să se îngrașe sau are probleme de sănătate, dar nu numai, este bine ca o pâine să stea câteva zile, pentru că obții acel amidon care nu crește indicele glicemic. Eu aș opta și pentru un ambalaj din hârtie, pentru că plasticul poate crea mucegai, cum s-a întâmplat. Conservanții, asta fac, predomină apariția mucegaiului. Deci ar fi bine să o păstrăm într-o pungă din hârtie, la frigider”, mai explică Bogdan Soltuzu. Specialistul mai spune că produsele de post conțin E-uri periculoase.
Cum ne dăm seama dacă o pâine este de calitate?
Bogdan Soltuzu explică ce ar trebui să conțină o pâine de calitate.
„O pâine de calitate ar trebui să aibă cel puțin 8 grame de fibre și 10 de proteine. Aș vrea să dezmint și un mit: pâinea nu este mai rea decât zahărul. Se crede acest lucru pentru că zahărul are un indice glicemic de 63, mai mic decât al pâinii. Din cauza fructozei, e mai mic decât cel al pâinii, fructoză care ajunge în ficat, și de acolo ne îngrășăm. Nu este grav dacă are glucide 40,50 grame. Problema e dacă pâinea are un conținut scăzut de fibre. De aceea apare constipația. Normal, un bărbat ar trebui să aibă 30 de grame de fibre pe zi, iar femeia, 25-26 de grame. O persoană care mănâncă normal – să spunem, într-o zi – ouă, lactate, carne, dar nu are cantitatea suficientă de fibră, dar consumă pâine cu puține fibre, de aceea pâinea albă face un salt glicemic mare, care, în timp, duce la rezistență la insulină și apoi la diabetul zaharat de tip II. Acidul ascorbic ajută la o frământare mai bună, deci nu ar fi grav. La declarația nutrițională, dacă ne uităm, acolo găsim tot ce avem nevoie. Contează și frecvența cu care mâncăm pâine. Să încercăm să nu mâncăm la fiecare masă. Un orez cu legume e bun și fără pâine. Putem avea zile când nu mâncăm deloc pâine, patru felii pe zi, e rezonabil. Contează ce punem lângă acea pâine. O punem la toast, cu câteva felii de roșii, o pastă de avocado, brânză, cașcaval, un file de somon. Avem câteva fibre și proteine. Este important să înțelegem că pâinea nu ne îmbolnăvește, nu ne îngrașă, nu ne duce la diabet, dacă o mâncăm corect și facem o alegere înțeleaptă”, mai spune Bogdan Soltuzu.
S-au scumpit produsele alimentare din Iași, inclusiv produsele de panificație. Cea mai sănătoasă pâine din comerț este cea cu maia, potrivit specialiștilor din Iași.