Prima pagină » Stiri si curiozitati » Care este cea mai frumoasă urătură de Anul Nou

Care este cea mai frumoasă urătură de Anul Nou

16 nov. 2023, 15:37,
în Stiri si curiozitati

Mai este puțin până la Revelion și este bine să ai o urătură pentru Anul Nou. Sunt numeroase tradiții de Revelion. Pe unele dintre ele le vom expune în acest articol.

Până să începem să postăm câteva urături, într-un articol recent am scris despre idei de meniu Crăciun. Așadar, dacă dorești să ai o masă care va impresiona oaspeții, poți să citești acel articol.

Care este cea mai frumoasă urătură de Anul Nou

În România, de Revelion, se remarcă prezența grupurilor de colindători care, după ce transmit urări de sănătate, belșug, bucurie etc., primesc în dar colaci, vin, cârnați și uneori chiar sume de bani. Ritualul strigatului peste sat reprezintă ceremonialul nocturn al grupurilor de tineri, folosit pentru „judecarea publică” a celor care au încălcat normele comunității. Această etapă se încheie cu formula „Cele rele să se spele, cele bune să se adune!” O să vă prezentăm două dintre cele mai frumoase urături de Anul Nou:

Urătură de Anul Nou

La mulți ani cu sănătate,
Să vă dea Domnul de toate.
Să aveți belșug în casă,
Tot ce vă doriți pe masă.
Să primiți doar vești de bine,
În Noul An care vine.

Urătură pentru Anul ce vine 2023

Spune-i anului ce vine,
Să-ți aducă numai bine.
Și mai spune-i că să-ți dea,
Tot ce vrea inima ta.
Fericire, sănătate,
Și numai belșug în toate.
„La Anul și La Mulți Ani!”

Tradiții și obiceiuri de Anul Nou

În apropierea Anului Nou, tradițiile și urările bine-cunoscute sunt menite să alunge spiritele rele din anul care se apropie de sfârșit și să aducă un an nou mai prosper și roditor. Colindatul este un obicei des întâlnit care începe înainte de Crăciun și continuă până în primele zile ale noului an.

Mersul cu Sorcova este una dintre tradițiile românești cele mai răspândite de Anul Nou. Copiii se adună în grupuri și, în prima zi a anului, vizitează casele cunoscuților pentru a le ura noroc și prosperitate. Sorcova, la origine o nuia pe care fiecare copil o decorează după preferință cu flori, hârtie colorată sau ciucuri, este folosită în această tradiție. După urările rostite, copiii primesc daruri, care pot consta în dulciuri, fructe, colaci sau bani.

Mersul cu Plugușorul este un alt obicei vechi de la sate, practicat de Anul Nou. Legat de dorința unei recolte bogate în anul următor, copii și tineri se adună în cete în noaptea de 31 decembrie și colindă din casă în casă, pocnind din bici, strigând și sunând din clopoței. După ce recită versurile specifice, colindătorii primesc mici daruri.

Tradiția românească de Anul Nou numită „Mersul cu Capra” este un alt obicei cunoscut în întreaga țară. O ceată de colindători personifică o capră printr-o mască sculptată din lemn și vizitează casele oamenilor pentru a le adresa urări importante. Acest obicei este legat de simbolismul caprei ca reprezentare a prolificității zoologice și fertilității telurice. Așadar, cele două urături de Anul Nou, combinate cu aceste tradiții, îți pot aduce amintiri de neuitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *