Prima pagină » Sanatate » Care este cea mai bună protecție pentru ficat? Află cum minimizezi riscul de leziuni hepatice cauzate de medicamente

Care este cea mai bună protecție pentru ficat? Află cum minimizezi riscul de leziuni hepatice cauzate de medicamente

27 apr. 2023, 10:31,
în Sanatate

Caută să iei cea mai bună protecție pentru ficat, atunci când urmezi un tratament medicamentos. Doar așa poți să-ți minimizezi riscul de leziuni hepatice cauzate de pastile.

Medicamentele și produsele sale de descompunere pot genera hepatită sau inflamație, care duce la moartea celulelor hepatice, cunoscute sub numele de hepatocite. Ceea ce multă lume nu știe este că reacțiile de hipersensibilitate la medicamente pot afecta și ficatul. Dacă ai luat anumite medicamente toată viața, ești familiarizat cu lista lungă de efecte secundare enumerate în prospect. De aceea, cel mai frecvent motiv pentru retragerea medicamentelor de pe piață este dezvoltarea leziunilor hepatice.

Care este cea mai bună protecție pentru ficat? Așa scapi de riscul de a avea probleme hepatice

Ori de câte ori urmezi un tratament medicamentos, ia un protector hepatic care conține ingrediente precum armurariul, anghinarea, păpădia sau fosfolipidele de lecitină de soia.

Studiile sugerează că frunzele de anghinare au proprietăți antioxidante și pot proteja ficatul. În ceea ce privește cercetările pe animale, acestea au arătat că anghinarea poate ajuta la regenerarea celulelor hepatice. Mai multe studii au scos la iveală că frunzele de anghinare reduc markerii leziunilor hepatice la pacienții cu boală hepatică grasă non-alcoolică, în comparație cu placebo. Chiar și așa, sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica beneficiile clinice ale suplimentării cu frunze de anghinare.

Armurariul este un alt remediu natural care a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru tratarea bolilor hepatice. Ingredientul activ din armurariu este silimarina, despre care unele studii de laborator sugerează că poate ajuta la regenerarea țesutului hepatic, la reducerea inflamației și la protejarea celulelor hepatice de leziuni, funcționând ca un antioxidant. Studiile care implică oameni au dat rezultate contradictorii în ceea ce privește beneficiile acestei plante.

O revizuire recentă a mai multor studii științifice a constatat că silimarina a scăzut ușor anumite enzime hepatice, un marker al afectării hepatice, la persoanele cu astfel de boli. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla cât de eficient este tratamentul în protejarea ficatului.

Pentru unii oameni, s-a dovedit că rădăcina de păpădie ajută la protejarea ficatului de atacul medicamentelor. Păpădia a fost adesea folosită pentru a trata bolile hepatice și multe studii au demonstrat beneficiile acesteia. Și în acest caz sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă păpădia este eficientă și sigură pentru acest scop.

Ce medicamente afectează puternic ficatul

Ficatul este puternic afectat de acetaminofen sau paracetamol, așa cum este cunoscut de majoritatea oamenilor. Tocmai de aceea, ai grijă să nu depășești doza zilnică recomandată și să nu iei medicamentul pe o perioadă prea mare de timp.

Pe lista medicamentelor care pot genera leziuni hepatice se mai află și antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul, antibioticele, cum ar fi amoxicilina, eritromicina și tetraciclina, izoniazida, statinele (medicamente care scad colesterolul), steroizii anabolizanți, clorpromazina (antipsihotic), metotrexatul, fenitoina, care tratează epilepsia, amiodarona, care reglează aritmiile cardiace, contraceptivele orale, metildopa, cantitățile excesive de vitamina A și de fier și unele produse pe bază de plante (de exemplu, comprimate din extract de ceai verde).

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024