Mihaela Bilic, medic nutriționist, ne spune că pâinea integrală, cu maia, este cea mai sănătoasă. Ea se digeră mai ușor, fiindcă atunci când este lăsată la dospit nu dă intoleranță la gluten, datorită bacteriilor din maia, care metabolizează deja o parte din gluten.
„Făina ar trebui să nu fie atât de albă și rafinată, să ne intoarcem la procedeele tradiționale de preparare a pâinii. În goana noastră de a face totul cât mai repede nu mai avem nici timp, nici răbdare să lăsăm pâinea la dospit, lucru foarte important. Pâinea cu maia, lăsată la dospit nu dă intoleranță la gluten pentru că bacteriile din maia metabolizează deja o parte din gluten. Este o pâine mai ușor de digerat”, a explicat medicul Mihaela Bilic într-o emisiune TV, potrivit DC Medical.
Mihaela Bilic: „Merită să te bucuri de un lucru pe care organismul tău îl tolerează”
„Oamenii care suferă de boala celiacă ar da orice să mănânce o coajă de pâine, spre deosebire de multe persoane sănătoase care aruncă pâinea la gunoi. Merită să te bucuri de un lucru pe care organismul tău îl tolerează. Sunt oameni care și-ar dori să facă asta și nu pot, iar noi ne comportăm ca niște copii râzgâiați cărora li s-a urât cu binele”, a mai spus nutriționistul.
Mihaela Bilic, despre mâncarea care nu îngrașă: „Este vorba de banală ciorba/supa gătită din ce în ce mai puţin din păcate”
Medicul Mihaela Bilic, cunoscută pentru sfaturile sale de nutriție și viață sănătoasă în general, s-a gândit să ne mai dezvăluie un secret. Ea a vorbit despre mâncarea care nu îngrașă, dar nimeni nu s-ar fi gândit că este vorba despre binecunoscuta ciorbă.
Despre ciorbă, medicul nutriționist a spus că este un fel de mâncare complet și echilibrat, care ne oferă toți nutrienții de care avem nevoie și, pe deasupra, nu îngrașă. În plus, ajută la reducerea kilogramelor nedorite. Cu toate acestea, Mihaela Bilic avertizează că nu se referă la ciorba care are două degete de grăsime și nici la cea care are patru linguri de smântână.
Printre avantajele ciorbei se regăsesc: satură bine şi ține burta plină timp de trei ore.
„Există un aliment care, din fericire, face parte din tradiţia culinară a românului însă şi-a pierdut locul de cinste la masa noastră. Este vorba de banală ciorba/supa gătită din ce în ce mai puţin din păcate, chiar şi în familiile unde exista copii.
Mihaela Bilic: Nutriţioniştii din toată lumea au recunoscut că „de la supa încoace, nu s-a inventat nimic mai echilibrat în materie de nutriţie”
În Franţa masa de seară nu se numeşte cina, ci „souper” deoarece există obiceiul ca seara să mănânci doar o supă. Tot supa ca unic fel de mâncare se servea şi la primele restaurante, acest produs fiind considerat ideal pentru „restaurarea” puterii de muncă.
În România orice gospodină ştie că nimic nu satura mai bine şi nu e mai economicos decât o oală de ciorbă. Iar dacă aţi făcut armată sau aţi mâncat la autoservire şi voi ştiţi ce gust minunat are ciorba făcută la cazan:)