La o vârstă care sfidează timpul, cea mai bătrână femeie din lume continuă să inspire prin longevitatea și povestea sa de viață. De-a lungul decadelor, a fost martoră la evenimente istorice majore, iar secretul longevității sale stârnește curiozitatea și admirația oamenilor din întreaga lume.
Într-o lume în continuă schimbare, există oameni care par să fie punți vii între generații. Cea mai bătrână femeie din lume, ajunsă la o vârstă remarcabilă, reprezintă un simbol al rezilienței și al longevității. Cu o viață care a traversat mai mult de un secol, ea poartă în sine amintiri, experiențe și lecții pe care le împărtășește cu modestie și înțelepciune.
Care este cea mai bătrână femeie din lume
Maria Branyas Morera, cunoscută drept cea mai în vârstă persoană din lume până la moartea sa, a încetat din viață în luna august al anului 2024, la vârsta impresionantă de 117 ani. Femeia, care locuia într-un azil din Olot, Spania, a lăsat în urmă o moștenire valoroasă sub forma unor lecții de viață care au contribuit la longevitatea sa. Iată când cade Paștele în 2025.
Maria Branyas supravieţuise pandemiei de gripă spaniolă din 1918, celor două războaie mondiale, Războiului Civil Spaniol, precum şi Covid-ului, pe care l-a contractat în 2020, la puţin timp după ce a împlinit 113 ani, şi de care s-a vindecat în câteva zile.
Maria Branyas era decana de vârstă a umanităţii, conform Grupul de Cercetare Gerontologică (GCG) din Statele Unite şi Cărţii Recordurilor Guinness. Ea i-a succedat franţuzoaicei Lucile Randon, care a decedat la 118 ani în ianuarie 2023.
După moartea Mariei Branyas, cea mai vârstnică persoană în viaţă este japoneza Tomiko Itooka, născută la 23 mai 1908, în vârstă de 116 ani, conform GCG. Branyas locuia în căminul de bătrâni Santa Maria del Tura din Olot, Catalonia, de peste 20 de ani.
ADN studiat de Universitatea din Barcelona
Născută la 4 martie 1907 în San Francisco (vestul Statelor Unite), unde familia sa emigrase, ea s-a întors în Spania în 1915. În 1931, s-a căsătorit cu un medic (care a murit la 72 de ani). Ea a avut trei copii, dintre care unul a decedat la 86 de ani, precum şi 11 nepoţi şi numeroşi strănepoţi. Află care este speranța de viață în România.
Fiica sa cea mică, Rosa Moret, octogenară, a explicat la un moment dat că mama sa „nu a fost niciodată la spital şi nu a avut niciodată vreo fractură”. Maria Branyas a plecat din această lume exact așa cum și-a dorit: liniștită și fără durere, în somn. În ziua dinaintea morții sale, a împărtășit familiei sale că simte că sfârșitul este aproape, dar că îl întâmpină cu un zâmbet și un sentiment de mulțumire pentru viața lungă și plină pe care a trăit-o
O echipă de la Universitatea din Barcelona i-a studiat ADN-ul pentru a afla care era secretul longevităţii sale. Maria Branyas a trăit o viață marcată de pozitivitate și lipsa regretelor.
Ea a mărturisit că nu a avut niciodată griji mari sau regrete, preferând să abordeze viața cu optimism. Această atitudine pozitivă i-a permis să depășească multe obstacole și să se bucure de fiecare moment. Franceza Jeanne Calment, care a murit în 1997 și a trăit până la vârsta de 122 de ani și 164 de zile, este cea mai bătrână femeie din lume cunoscută până în prezent.