Prima pagină » Informații utile » Care este capitala Turciei: Istanbul sau Ankara? De unde a pornit confuzia?

Care este capitala Turciei: Istanbul sau Ankara? De unde a pornit confuzia?

22 ian. 2025, 16:52,
Redacția BZI în Informații utile

Mulți dintre turiștii care ajung prima dată în Turcia sunt surprinși să afle că, de fapt, capitala Turciei este Ankara, nu Istanbul. Află din rândurile următoare de unde a pornit această confuzie.

La 13 octombrie 1923, orașul Ankara a fost desemnat capitala Turciei, un moment istoric ce a marcat o schimbare radicală pentru această națiune. Până atunci, Istanbul, metropola ce leagă Europa de Asia, fusese centrul politic și cultural. Alegerea Ankarei, un mic oraș situat în inima Anatoliei, cu doar 35.000 de locuitori la acea vreme, simboliza dorința de a construi un stat modern și de a însemna un nou început pentru Turcia.

Capitala Turciei

Transformările care au dus la această decizie au fost profund influențate de schimbările geopolitice și de luptele pentru independență națională. De-a lungul secolului al XIX-lea, Imperiul Otoman s-a confruntat cu o serie de provocări: pierderea teritoriilor din Balcani și Africa de Nord, precum și influența crescândă a puterilor europene, precum Franța și Marea Britanie. După Revoluția „Junilor Turci” din 1908, care a readus la viață Constituția liberală din 1876, și până la prăbușirea Imperiului după Primul Război Mondial, Turcia a traversat o perioadă de tranziție marcată de conflicte interne și externe.

Tratatul de la Sèvres, semnat în 1920, a impus condiții grele, incluzând pierderi teritoriale și recunoașterea unor state independente precum Armenia și Kurdistanul. Acest document a fost perceput ca o insultă la adresa poporului turc, provocând o mișcare națională condusă de Mustafa Kemal, figura centrală a luptei de eliberare. Mustafa Kemal, numit inspector general al Armatei a 9-a, a ajuns la Samsun pe 19 mai 1919, începând să organizeze rezistența. Cu sprijinul unor generali și al mișcării populare, a reușit să unească forțele turce în jurul unei viziuni de suveranitate națională, consolidată prin Declarația de la Amasya din iunie 1919.

Ankara desemnată drept capitală

Prin congresele naționale de la Erzurum și Sivas, urmate de formarea Marii Adunări Naționale la Ankara în aprilie 1920, Mustafa Kemal a stabilit o bază solidă pentru noul stat. Sub conducerea sa, forțele turce au reușit să învingă trupele grecești și să negocieze cu puterile europene. Armistițiul de la Mudanya, semnat în 1922, a restaurat suveranitatea asupra Istanbulului și a strâmtorilor, iar Tratatul de la Lausanne din 1923 a consfințit granițele moderne ale Turciei.

Prin proclamarea republicii la 29 octombrie 1923, Turcia a intrat într-o nouă eră. Alegerea Ankarei ca noua capitală simboliza ruperea de trecutul imperial și adoptarea unei identități moderne. Situată la 938 de metri altitudine, Ankara a devenit rapid un centru administrativ și cultural. Astăzi, metropola numără aproape cinci milioane de locuitori, fiind al doilea cel mai mare oraș din Turcia. Cu un peisaj dominat de clădiri guvernamentale, ambasade și instituții culturale precum Muzeul Civilizațiilor Anatoliene și Mausoleul lui Mustafa Kemal Atatürk, Ankara se remarcă prin combinația sa de istorie și modernitate.

Pe lângă importanța sa administrativă, orașul este un nod comercial și de transport, fiind traversat de drumuri și căi ferate esențiale. Climatul său continental, cu veri fierbinți și ierni aspre, reflectă duritatea și reziliența spiritului turc.

Astfel, Ankara a devenit capitala Turciei și este, de asemenea, un simbol al tranziției de la un trecut imperial la o republică modernă. Această capitală păstrează memoria luptei pentru independență și pentru construirea unei națiuni puternice în inima Anatoliei.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Cum a apărut Anamaria Gavrilă la secția de votare din Hunedoara. Mesajul scurt transmis de lidera partidului POT
Playtech.ro
Modificări importante la plata RCA. Ce opțiuni noi vor avea șoferii pentru a achita polițele
observatornews.ro
Gigi Becali explică de ce a pierdut Simion alegerile: "Nimeni nu se aştepta, era ca şi câştigător. El a greşit"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Stupore în sala de fitness. Robert, clientul tăcut, era Papa
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene incredibile la urna de vot, cu Ion Țiriac. Mesaj controversat transmis fără să scoată o vorbă
Playtech.ro
Top 4 plante pe care să nu le ţii în dormitor. Îţi fac mai mult rău, sigur le ai şi tu
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBĂ în ziua alegerilor! Călin Georgescu ar putea fi arestat, a încălcat controlul judiciar
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 mai 2025
19 mai 2025