Prima pagină » Stiri si curiozitati » Care este canonul Învierii. Ce este bine să citești în noaptea Sfântă

Care este canonul Învierii. Ce este bine să citești în noaptea Sfântă

30 apr. 2024, 15:20,
în Stiri si curiozitati

Nu știi care este canonul Învierii și de ce este bine să îl citești? Sărbătoarea Învierii Domnului este marcată anul acesta în calendarul Creștin-Ortodox în zilele de 5,6 și 7 mai 2024. Preoții ortodocși recomandă ca în noaptea de Înviere să fie citit canonul Învierii de către fiecare credincios în parte și de asemenea și câteva rugăciuni în fiecare zi a Paștelui.

Care este canonul Învierii

Învierea Domnului este un eveniment central în creștinism, celebrând învierea lui Iisus Hristos din morți în a treia zi după crucificare. Pentru creștini, învierea lui Iisus este fundamentul credinței lor și este sărbătorită în cadrul Paștelui, cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin. Este considerată o dovadă a puterii divine a lui Isus și a promisiunii vieții veșnice pentru cei care cred în El.

Preoții de ritm ortodox recomandă fiecărui credincios să citească în noaptea Sfântă canonul Învierii care este o ilustrare a locului pe care îl ocupă imnografia în Biserica Ortodoxă. Autorii cărora le atribuim în mod tradițional acest poem celebru sunt Sfinții Grigorie de Nazianz și Ioan Damaschin.

Prin caracterul său poetic, cât și riguros al expresiilor sale, canonul Învierii contribuie într-o mare măsură la crearea unei atmosfere inconfundabile de sărbătoare. Cântarea bisericească prezintă experiența acestui început de comuniune deplina, ca o pornire a credincioșilor de a se îmbrățișa și de a se ierta reciproc.

Elemente fundamentale ale tainei creștine, ca de exemplu trecerea Mării Roșii, care semnifică eliberarea întregii umanități din cătușele răului, sau vizitele femeilor la mormântul gol sunt reluate și puse într-o permanentă interacțiune în canonul Sfintelor Paști.

Ce rugăciuni sunt indicate să fie citite în noaptea de Înviere

Despre noapte Sfintei Învieri în tradiția creștină se crede că cerurile se deschid și atunci se pot spune dorințele pentru anul în curs pentru că se vor îndeplini. De asemenea, se crede că în această noapte spiritele celor prinși între cele două lumi vor bântui casele familiilor lor.

Preoții ortodocși spun că este bine ca în fiecare zi a Sfintelor Paști să fie citite multe rugăciuni, toate începând cu canonul Învierii. Se recomandă citirea rugăciunii Tatăl Nostru, deoarece este o rugăciune fundamentală pentru orice creștin, rugăciunea Învierii, Rugăciunea de mulțumire pentru Hristos și pentru darul Învierii, Rugăciunea pentru îndreptarea vieții și sfințenie. De asemenea, fiecare persoană poate alege ce rugăciuni să rostească în zilele de Paște după preferință, neexistând o regulă a citirii rugăciunilor de Paște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`