Prima pagină » Stiri si curiozitati » Care este acatistul Sfântului Ștefan? Când este prielnic să te rogi la primul martir
Care este acatistul Sfântului Ștefan? Când este prielnic să te rogi la primul martir

Care este acatistul Sfântului Ștefan? Când este prielnic să te rogi la primul martir

11 sept. 2023, 16:11,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Acatistul Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan se dovedește a fi de mare folos pentru cei care caută ajutor în probleme legate de justiție. Sfântul Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan este cunoscut ca un ajutător grabnic în rezolvarea proceselor nedrepte și în aflarea adevărului. Astfel, această rugăciune poate aduce sprijinul necesar celor care se confruntă cu astfel de situații dificile și doresc să obțină dreptate în fața instanței.

O altă rugăciune extraordinar de frumoasă este acatistul domnului nostru Iisus Hristos. Se recomandă în absolut orice situație.

Acatistul Sfântului Ștefan

Sfântul Ștefan, cunoscut și ca Sfântul Ștefan Arhidiaconul sau Sfântul Ștefan, Primul Mucenic, este o figură importantă în creștinism și este menționat în Biblia creștină, în cartea Faptele Apostolilor. El este considerat primul martir creștin și este sărbătorit în Biserica Ortodoxă și în alte tradiții creștine ca un sfânt deosebit de venerat.

” Încununatu-s-a creştetul tău cu diademă împărătească, pe urma luptelor pe care le-ai pătimit pentru Hristos Dumnezeu, luptătorule cel dintâi printre mucenici. Că vădind nebunia iudeilor, ai văzut pe Mântuitorul tău, de-a dreapta Tatălui. Pe Acela roagă-L totdeauna pentru sufletele noastre.

Condacul 1

Apostole al lui Hristos, cel mai întâi între diaconi, întărire mucenicilor, cel ce marginile lumii le-ai sfinţit cu chinurile şi minunile tale; sufletele credincioşilor le-ai luminat, pe cei ce te cinstesc cu credinţă mântuieşte-i din toate nevoile, ca să cântăm ţie: Bucură-te, Întâiule Mucenic şi Arhidiacon Ştefan!” e o parte din acatist.

 

Cine a fost Sfântul Ștefan

Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte diaconi aleși de comunitatea creștină din Ierusalim pentru a ajuta la împărțirea hranei și la administrarea altor aspecte ale vieții comunității. În plus, el a fost cunoscut pentru înțelepciunea și puterea sa spirituală.

Potrivit relatărilor biblice, Sfântul Ștefan a fost acuzat de blasfemie împotriva lui Dumnezeu și a Legii Mozaice de către liderii religioși evrei din Ierusalim. În timpul procesului său, el a susținut o apărare fermă a credinței creștine și a mărturisit că a văzut „cerurile deschise” și pe Fiul Omului, Isus Hristos, în picioare la dreapta lui Dumnezeu. Această mărturisire a lui Ștefan l-a adus în fața unei mulțimi furioase, care l-a scos afară din cetate și l-a ucis prin lapidare (piatrarea cu pietre). Cu ultimele sale cuvinte, el a cerut iertare pentru persecutorii săi și a murit ca martir pentru credința creștină. Moartea sa este înregistrată în Faptele Apostolilor, capitolul 7. Numele este de origine grecească – Stephanos – și înseamnă „coroană”, „ghirlandă”, „cunună”. Sfântul, Ștefan a fost condamnat la moarte în anul 33, pentru că propovăduia credinţa în rândul oamenilor.

Sfântul Ștefan este sărbătorit pe 27 decembrie în Biserica Ortodoxă și pe 26 decembrie în Biserica Catolică. El este adesea venerat ca un exemplu de credință puternică și devotament neclintit față de Dumnezeu, chiar în fața persecuției și a martirajului. Este considerat primul dintre mulții martiri creștini care au suferit pentru credința lor în perioada primei creștinătăți. Așadar, acest acastist Sf. Stefan este recomandat în orice împrejurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024