Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Care era situatia din pragul Revolutiei Ungare din 1956
Care era situatia din pragul Revolutiei Ungare din 1956

Care era situatia din pragul Revolutiei Ungare din 1956

06 feb. 2020, 14:03,
în Cultural

Care era situatia din pragul Revolutiei Ungare din 1956. Revoluţia Ungară din 1956 a început pe 23 octombrie. Populaţia s-a revoltat atunci împotriva dictaturii bolşevice şi a ocupaţiei sovietice.

Studenţimea, sătulă de conducerea lui Mátyás Rákosi, a declanşat o demonstraţie paşnică. Acesta s-a transformat într-o revoluţie violentă ce s-a sfârşit printr-un masacru. Trupele sovietice au ucis mai mulţi oameni în zilele de 10 şi 11 noiembrie 1956.

Peste 2.500 de maghiari şi-au pierdut viaţa şi 700 de soldați sovietici. Aproximativ 200.000 de locuitori au părăsit Ungaria, refugiindu-se în Occident.

Excesele conducerii maghiare staliniste

Care era situaţia din pragul Revoluţiei Ungare din 1956. Ungaria a trecut printr-o perioadă extrem de agitată în 1953. În jur de 40.000 de oameni nevinovați au fost arestați și aruncați în pușcărie de către poliţia maghiară. Aproximativ 13.000 de cetățeni au fost exilați în provincie, cu interdicția de a se întoarce la Budapesta.

Între 1950 și 1953 un milion de oameni erau sub procedură juridică inițiată de procuratură, astfel că din doi oameni unul era acuzat.

Care era situatia din pragul Revolutiei Ungare din 1956. Procesul de destalinizare

Pe 5 martie 1953 Stalin a decedat, iar congresul al XX-lea al Partidului Comunist Sovietic s-a delimitat de politica dură practicată până atunci. în toate statele blocului sovietic, cu deosebire în Ungaria, și a început procesul de destalinizare.

În luna iunie 1956 secretarul cu probleme ideologice al PCUS, Mihail Suslov, a transmis un mesaj cu dublu înțeles către conducătorii unguri.

Mátyás Rákosi trebuie să rămână, dar Kádar, care reprezintă nemulțumirea taberei comuniste loiale, și care e de origine maghiară, trebuie adus la conducere.

Suslov a menționat, de asemenea, că sunt prea mulți evrei în conducerea statului comunist maghiar – ceea ce este anormal.

Prin instalarea la conducere a lui János Kádár, comuniștii maghiari pot menține dominația absolută asupra statului ungar și, în același timp, să evite o criză internă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`