Prima pagină » Actualitate » Care elevi vor face ore în format online / hibrid, în anul școlar 2024 – 2025! Minsiterul Educației a luat decizia
Care elevi vor face ore în format online / hibrid, în anul școlar 2024 – 2025! Minsiterul Educației a luat decizia

Care elevi vor face ore în format online / hibrid, în anul școlar 2024 – 2025! Minsiterul Educației a luat decizia

27 aug. 2024, 09:39,
în Actualitate

Ministerul Educației a decis care elevi vor face ore în format online / hibrid, în anul școlar 2024 – 2025. Astfel, elevele gravide și elevii părinți, pe perioada de îngrijire a copilului, precum și în situaţii obiective, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi, alte situaţii excepţionale, cursurile şcolare faţă în faţă pot fi suspendate pe o perioadă determinată.

Care elevi vor face ore în format online / hibrid, în anul școlar 2024 – 2025!

Suspendarea cursurilor cu prezență fizică pe perioadă determinată va avea loc în anul școlar 2024 – 2025 în situații excepționale, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi, alte situaţii excepţionale.

„Pentru elevele gravide și elevii părinți, pe perioada de îngrijire a copilului, precum și în situaţii obiective, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi, alte situaţii excepţionale, cursurile şcolare faţă în faţă pot fi suspendate pe o perioadă determinată, potrivit reglementărilor în vigoare.

În situaţii excepţionale, inclusiv pe perioada declarării stării de urgenţă/alertă, desfăşurarea activităţilor în sistem online sau hibrid se realizează în conformitate cu prevederile Anexei nr. 1 la prezentul regulament, Metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a activităţilor în sistem online sau hibrid”, au precizat reprezentanții Ministerului Educației.

Noul regulament de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar în anul școlar 2024 – 2025, publicat în Monitorul Oficial vine cu noi reglementări privind .

Regulamentul prevede posibilitatea ca elevele gravide și tinerii părinți să poată participa la orele de curs în format online sau hibrid.

„Elevele gravide și elevii părinți pot beneficia de un program școlar flexibil, în vederea prevenirii și combaterii abandonului școlar. Programul flexibil se stabilește, prin consultare cu părinții/tutorii/reprezentanții legali ai beneficiarilor primari minori, de către o comisie care include și consilierul școlar. Programul poată să prevadă atât un plan individualizat de învățare, cât și un orar școlar adaptat nevoilor acestora, precum și alte măsuri stabilite de către comisie”, se arată în regulament.

Regula se aplică și elevilor cu boli grave. Pentru a participa online/hibrid la ore, este nevoie ca părintele/reprezentantul legal să depună o cerere în scris.

Este vorba despre elevi care suferă de „boli care afectează capacitatea de oxigenare, boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, tratament imunosupresiv, alte afecţiuni cronice, afecţiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă cum ar fi: transplant, afecţiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficienţe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare”.

Sală de detenție și telefoane interzise la școală

Elevii vor avea noi restricții din septembrie 2024 în școli, se arată în Statutul Elevului și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor „cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic”. Ministerul Educației a transmis că nerespectarea interdicțiilor poate duce la confiscarea temporară a telefoanelor de către personalul școlii, acestea fiind restituite părinților sau elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani la finalul orelor.

Sala de detenție este introdusă oficial în școlile din România prin noul Statut al Elevului care urmează să intre în vigoare din septembrie anul acesta. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, potrivit unei informări a Ministerului Educației (ME). Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat într-o postare pe Facebook că „posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație”.

Sancțiuni prin scăderea notei la purtare sau suspendare. Nota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an.

Tot din toamnă, elevii vor putea fi sancționați cu suspendarea pe o durată limitată de timp. Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maximum 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.

Altfel, Ministerul Educației a stabilit care elevi vor face ore în format online / hibrid, în anul școlar 2024 – 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 ianuarie 2025
15 ianuarie 2025