Prima pagină » Culinar » Bauturi » Care e diferenta dintre tuica, palinca si horinca
Care e diferenta dintre tuica, palinca si horinca

Care e diferenta dintre tuica, palinca si horinca

18 dec. 2017, 11:48,
BZI.ro, în Culinar
a:3:{s:7:"site_id";i:2;s:6:"old_id";i:21168;s:8:"site_url";s:14:"culinar.bzi.ro";}

Romania e o tara mare si diversa, asa se face ca de mult eori se face confuzie intre bauturile “racoritoare” servite in diferite regiuni. Asa ca ar trebui sa clarificam care este deosebirea intre tuica, palinca si horinca (dar mai avem si vinars, rachie sau rachiu etc. ) Mai avem si dispute intre cine a inventat palinca, desi eu zic ca este evident ca nu ungurii – macar pentru simplul motiv ca nu prea aveau prune si distilerii, dar asta este o alta discutie – inclusiv legalitatea inregistrari de marci pe produse traditionale din alte tari.

Care e diferenta dintre tuica, palinca si horinca

Deci daca am lamurit deja ca la rachiu i se mai spune si vinars, sa vedem ce este cu palinca si ce este ea in functie de regiune. In Regat – adica in Muntenia si Moldova se zice palinca la tuica dublu-distilata – la noi in Ardeal se spune preaintoarsa. Este de obicei la o tarie ce trece de 50º iar cei ce viseaza la 70 sa stie ca nici macar prima care iese din alambic nu are taria asta. In Ardeal palinca ii zice la tuica de slaba calitate (sic, nu e ceea ce pare nu-i asa?), sau, dupa caz, acea facuta din alte fructe.

Horinca este denumirea pe care o dau localnicii la toate tariile distilate de doua ori, deci indiferent de fruct, nu odar din pruna. Tuica e de prine evident, la fel si palinca! Bucovinenii ca-s mai cu mot ii zic Holerca si e musai sa fie de peste 40º si de obicei este inferioara tuicii ( UPS )! Deci fiecare intelege ce vrea sau cum e obiceiul pe la el prin zona, nu va sfaditi! Ca idee se spine ca palinca vine de la palinka in maghiara adica fix tuica! A sa nu uit, prin Bucovina vinarsul e de fapt coniac (cognac).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *