Salariul net și brut sunt două noțiuni care, deseori, provoacă neclarități pentru salariați. Multe persoane consideră că valoarea salariului indicat în documentul de angajare este suma pe care o vor primi în calitate de angajat, însă, de fapt, nu este așa.
Românii care activează în câmpul muncii au auzit măcar o dată termeni precum contract de muncă, salariu brut şi net, concediu de odihnă, concediu medical sau preaviz, însă mulți dintre angajați nu cunosc toate aspectele importante care sunt asociate cu afacerile.
Care e diferența dintre net și brut
Salariul reprezintă principala sursă de venit a românior și tocmai de aceea cu toții încercăm să găsim un loc de muncă prin care să ne asigurăm un venit lunar sigur și suficient pentru un trai decent și pentru satisfacerea nevoilor noastre de zi cu zi.
Atunci când te angajezi pentru prima dată ori îți schimbi job-ul trebuie să stabilești cu claritate de la început care este salariul brut și salariul net pentru a știi cu exactitate care va fi venitul tău în fiecare lună.
Salariul brut se referă la suma veniturilor salariale relizate în fiecare lună de către un angajat și include taxele, impozitele și contribuțiile sociale datorate la stat. Acesta este trecut în contractul individual de muncă.
Altfel spus, salariul brut reprezintă toate cheltuielile pe care un angajator le are lună de lună cu un singur angajat, fără să se ia în calcul contribuția asiguratorie pentru muncă, taxa plătită separat de către angajator.
Salariul net sau salariul „în mână”, așa cum mai este acesta cunoscut, reprezintă venitul sau suma pe care o primește un angajat după plata tuturor taxelor, impozitelor și contribuțiilor sociale către stat din salariul brut.
Întotdeauna, salariul net este mai mic decât suma brută deoarece, cum spuneam, este calculat după deduceri. Cu toate acestea, în unele cazuri, atât salariul brut, cât și cel net pot fi egale în cazul în care nu există nici o deducere a impozitului pe venit. Acest lucru este posibil doar atunci când salariile persoanelor fizice nu intră sub limitele impozitului pe venit.
Ce taxe se plătesc la stat
Diferența dnitre salariul brut și cel net este foarte mare în România, concret, peste 40% din salariul brut merge la bugetul de stat, salariul net reprezentând aproape 60% din salariul brut.
Conform legislației în vigoare, deducerile din salariul brut sunt următoarele: CASS (asigurările sociale de sănătate) 10%; CAS (asigurări sociale, contribuția la pensii) 25%, acest procent poate crește la 29% pentru condiții deosebite de muncă sau la 33% pentru condiții speciale de muncă; impozit pe venit 10%.
Și angajatorul trebuie să plătească o contribuție la stat. Este vorba despre contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM), în valoare de 2,25%. Aceasta trebuie plătită de angajator pe lângă salariul brut oferit angajatului. Angajatul nu trebuie să scadă acest procent din salariul brut la calcului salariului net. De asemenea, pentru angajații care au persoane în întreținere și venituri destul de mici statul român oferă o deducere personală lunară.
În ceea ce privește reținerile din salariu cumulate, aceste nu pot depăși lunar jumătate din salariul net. Astfel că, este foarte important ca un angajat să cunoască diferența dintre net și brut și să își cunoască drepturile la locul de muncă.