Stațiile de monitorizare a calității aerului din Iași au înregistrat episoade de poluare în ultimele 3 luni. Informațiile înregistrate de stațiile de monitorizare a calității aerului arată că depășirile la indicatorul PM10, particule în suspensie, s-au redus cu 20 la sută față de aceeași perioadă a anului 2020
Datele înregistrate de stațiile de monitorizare a calității aerului arată că depășirile la indicatorul PM10, particule în suspensie, s-au redus cu 20 la sută față de aceeași perioadă a anului 2020. Datele arată că, în luna noiembrie, au fost 27 de depășiri la indicatorul PM10 și 12 în luna decembrie. Poluantul care a definit indicele general de calitate în stația de trafic IS-1-Podu de Piatră este PM10 gravimetric, fiind înregistrate depășiri ale valorii-limită zilnice de 50 de microni pe metrul cub.
Posibilele cauze ale depășirilor sunt traficul auto, alte surse locale (încălzire rezidențială), corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților. Depășiri la PM10 sunt și în stația din Decebal-Cantemir. În stația din Tomești au fost noi depășiri la indicatorul PM10, iar posibilele cauze ale depășirilor sunt arderile rezidențiale în gospodăriile populației pentru încălzire și prepararea hranei, alte surse locale de emisii (lucrări și activități din gospodăriile populației din zonă) corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților.
Ce s-a întâmplat cu poluarea în Iași în ultimii ani
În stația din Bosia-Ungheni, una dintre cele 3 amplasate în mediul rural de specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului (APM), s-au înregistrat mai multe depășiri la indicatorul PM10 în ultimele 3 luni. Posibilele cauze ale depășirilor sunt emisiile rezultate din traficul auto pe drumul județean 249A, situat în vecinătatea stației (neasfaltat, aflat într-o stare avansată de degradare), arderile de combustibili solizi pentru încălzire în gospodăriile populației. Datele privind calitatea aerului din Iași sunt furnizate de stațiile automate din Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului, din județul Iași.
Indicele specific și general de calitate a aerului se calculează în conformitate cu Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1818/decembrie 2020. Datele statistice au arătat că poluarea din Iași s-ar fi redus în ultimii ani.
Garda de Mediu a amendat primăriile din Iași pentru poluarea provocată de gunoaie
În perioada 22 iunie – 15 decembrie 2021 au fost verificate toate cele 98 de unități administrativ-teritoriale ale județului Iași (2 municipii, 3 orașe, 93 de comune). În urma verificărilor au fost depistate 83 de depozitări ilegale de deșeuri. Toate cele 98 de UAT-uri au încheiate contracte de delegare a activităților serviciului de salubrizare, iar 15 UAT-uri nu au implementat sistemul de colectare separată, în conformitate cu prevederile legislației privind gestionarea deșeurilor. De asemenea, nicio primărie nu a îndeplinit obligația privind atingerea unui nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50 la sută din masa totală generată, minim pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere sau asimilabile.
Pentru neconformitățile constatate au fost date 110 amenzi, în valoare totală de 587.000 de lei. Primarii comunelor Lespezi, Valea Seacă, Vânători, Miroslovești, Moțca și Sirețel au fost amendați pentru mormanele de gunoaie și neatingerea target-ului privind colectarea selectivă.