Cele mai căutate meserii, în anul 2020, în Iași, au fost cele din domeniile care s-au dezvoltat în plină pandemie de COVID-19, cum sunt construcțiile, livrări la domiciliu și call-center. Potrivit studiilor realizate de specialiștii de pe piața muncii, aceste domenii vor fi și în anul 2021 căutate de potențialii angajați, indiferent de studii
Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, cele mai căutate meserii, în anul 2020, au fost cele din construcții, unde au fost și programe de ucenicie, mai ales pentru persoanele din mediul rural, call-center, dar și livrări la domiciliu.
„Ce spun studiile? Deși a fost un an pandemic, s-a constatat că mai mult de 52 la sută s-au aplicat pe platformele online CV-uri de la white-collar, adică «gulerele albe». Se face referire la cei cu studii superioare care au vrut să-și caute un nou loc de muncă. Chiar dacă a fost pandemie, s-au făcut angajări masive chiar și în domenii afectate mai mult sau mai puțin de această criză sanitară. Cele mai căutate meserii, în anul 2020, au fost cele din construcții, call-center și livrări la domiciliu, dacă ar fi să facem un top 3 al celor mai căutate meserii.
Și programele de ucenicie au funcționat. Cele de ucenicie, în construcții, nu au fost suspendate. În acest domeniu, este o realitate, nu putem acoperi necesarul de forță de muncă. Va fi un bazin aici de beneficiari, chiar și din mediul rural. Vrem să aducem pe piața forței de muncă acest potențial, al celor din mediul rural, care au dorință să muncească”, a spus Gabriela Vasilache, director al AJOFM Iași.
Specialiștii de pe piața muncii spun că cele mai căutate meserii în anul 2020 ar putea fi în preferințele ieșenilor și în acest an
Recrutările au fost numeroase în aceste domenii, astfel că la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași au fost înregistrate în anul 2020, comparativ cu anul 2019, în jur de 5.000 de contracte noi, pe perioadă determinată sau nedeterminată, cu program de 4 până la 8 ore pe zi. Potrivit specialiștilor, piața muncii a suferit schimbări din cauza pandemiei COVID-19 și aceste schimbări vor continua și în anul 2021.
„Din analiza noastră, pe parcursul anului 2020, job-urile au fost afectate și studiile au confirmat acest lucru. Dar piața muncii este dinamică, se schimbă de la o zi la alta, de aceea persoanele specializate în domeniu analizează toate aceste date legate de evoluția pandemiei. Job-uri care au fost câștigătoare: domeniul construcțiilor, unde acest sector a fost puțin afectat de lock-down și locuri de muncă noi vacante au fost comunicate de agenții economici lună de lună, domeniul medical, domeniul de delivery, de livrări la domiciliu.
Dar și cel de logistică. Dar și driving-ul, șoferii, pentru că aveai nevoie de șoferi să poți face livrările. Au fost și job-uri care și-au revenit. Au fost în lock-down, dar începând cu iunie 2020 au început să încerce să revină la ceea ce au fost, cum sunt restaurantele, cabinetele stomatologice, dar și saloanele de înfrumusețare. Cele mai afectate domenii din cauza pandemiei, în anul 2020, au fost turismul și travelling-ul”, mai spune Gabriela Vasiliache.
Mulți dintre ieșenii care au urmat cursurile de formare profesională s-au angajat în domenii precum construcții
O parte din cele 2.000 de persoane disponibilizate în anul 2020, care munceau în domenii precum industrie, HoReCa sau turism, au urmat cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM Iași. Astfel, acești ieșeni care și-au pierdut locurile de muncă au reușit să obțină o diplomă de specialist în construcții, manager resurse umane, contabil sau electrician și s-au angajat la scurt timp.
„În anul 2020 au absolvit 225 de persoane șomeri, înregistrate în evidențele noastre, cursurile de construcții-tâmplar, dulgher, ajutor construcții și electricieni în construcții. Au fost solicitări pentru cursuri de calculatoare pentru cei care munceau de acasă, joburi remote, dar și cursuri în lucrător comercial și în contabilitate. Mulți dintre aceștia s-au angajat la scurt timp după ce au finalizat aceste cursuri. Angajatorii au fost suficient de activi și în anul 2020. S-au făcut angajări și prin intermediul nostru, mulți și-au găsit locuri de muncă și prin intermediul platformelor unde pot aplica CV-urile”, mai spune Gabriela Vasilache.
Următoarele sesiuni pentru cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Iași vor fi demarate începând cu luna martie 2021.
AJOFM Iași a plătit către patronii afectați de pandemie ajutoare financiare în valoare de 41,5 milioane de euro
Patronii din Iași au obținut ajutoare financiare în valoare de 41,5 milioane de euro, în anul 2020, de la AJOFM, pentru diverse scheme de sprijin, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Din suma totală acordată beneficiarilor din Iași, 25 de milioane de euro reprezintă ajutorul de șomaj tehnic pentru cei aproape 100.000 de angajați cărora le-a fost suspendată activitatea o anumită perioadă de timp. De asemenea, 1.200 de cereri au fost depuse cu 3.525 de beneficiari la AJOFM pentru indemnizațiile acordate părinților pentru suprevegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ. În cadrul acestei măsuri, AJOFM Iași a acordat ajutoare financiare în valoare de 580.000 de euro.
Șomajul tehnic se acordă și în acest an, iar măsura prin care patronii din Iași reangajează persoanele trimise în șomaj tehnic și primesc 41,5 la sută din salariul mediu brut este valabilă și în acest an. De asemenea, și angajatorii care reangajează persoane peste 50 de ani cărora le-au încetat raporturile de muncă pe perioada stării de urgență sau de alertă, sau reangajează persoanele între 16 și 29 de ani rămase fără serviciu în anul 2020 din cauza pandemiei COVID-19, pot solicita ajutoarele financiare în valoare de 2.500 de lei.