Prima pagină » Pascani » Magazin » Care au fost casele de pariuri care au făcut istorie în România
Care au fost casele de pariuri care au făcut istorie în România

Care au fost casele de pariuri care au făcut istorie în România

10 aug. 2020, 10:25,
în Pascani

Prima formă legală de pariuri sportive ce putea fi practicată în România a fost Loto-Prono, joc cunoscut și sub numele de Pronosport. Acesta era un bilet cu 13 meciuri de fotbal, în general din Italia, la care jucătorul trebuia să completeze unul dintre semnele 1, X sau 2, adică victorie gazde, egalitate sau victorie oaspeți. Prin prisma dificultății ridicate și a șanselor infime de câștig, jocul Loteriei Române a fost o prefață a ceea ce apărut ulterior în acest sector.

Primele case de pariuri din țara noastră au apărut în 1996 și aparțineau unui grup de investitori din Cipru. În acele agenții nu se punea problema de bilete tipărite, ci de completarea unui bilet de pariuri pe 3 exemplare de hârtie folosind metoda indigo.

Câțiva ani mai târziu a apărut casa de pariuri Horizont 2000. Aceasta a fost o adevărată deschizătoare de drumuri. Conceptul era unul revoluționar pentru vremea respectivă, unitățile fiind dotate cu panou pe care era afișată oferta, calculatoare și imprimante pentru operatori și cu clasamentele tipărite pentru pariori.

Un alt plus uriaș era apariția opțiunii de pariere „Șansă dublă”, care le permitea pasionaților să aleagă un pronostic ce includea două rezultate posibile, cum ar fi 1X (victorie gazde sau egalitate), 12 (victorie gazde sau oaspeți) sau X2 (egalitate sau victorie oaspeți). Chiar dacă exista o regula prin care se impuneau minim 3 selecții pe orice bilet, absolut toți pariorii erau încântați că scapă de șirul de 13 pronosticuri obligatorii de la clasicul Pronosport. Firma de pariuri Horizont 2000 SRL din Tg. Mureș a fost însă închisă după ce autoritățile au descoperit că administrația făcea escrocherii, fabricând bilete cu câștiguri inventate pentru a evita plata taxelor către stat.

Continuarea naturală în industria locală de betting a fost Astra Sport Bets, o agenție cu capital din Ungaria și din Luxemburg, care introdus o serie de noi tipuri de pariuri și un bonus pentru pariuri multiple, în funcție de numărul de selecții de pe bilet. O altă noutate a fost introducerea scorurilor live în platforma teletext a anumitor programe TV.

Aproximativ în același timp cu apariția agențiilor stradale Astra, românii au început să cocheteze și cu Gamebookers – prima casă de pariuri online care accepta jucători din țara noastră. Aici au luat contact pariorii noștri cu o grămadă de noutăți, cum ar fi posibilitatea de a paria bilete individuale, de a plasa pariuri live – adică pe parcursul desfășurării meciurilor și bineînțeles, numeroase opțiuni de pariuri de care nu mai auziseră.

Ulterior, au apărut și alte case de pariuri online care acceptau români, ca de exemplu Bwin, Bet-at-home, 10bet și Bet365 – Această din urmă fiind emblematică, întrucât i-a câștigat nu numai pe pariorii din țară, ci și pe cei din restul Europei. Totuși, celebrul operator a fost scos din piață odată cu implementarea sistemului de licențiere susținut de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Scandalul uriaș s-a declanșat în octombrie 2015. Gigantul operator britanic a dat în judecată ONJN și a câștigat primele 3 procese, astfel încât pasionații de adrenalină din țară noastră încă speră într-o revenire a celui mai apreciat operator de pariuri sportive online din istorie.

Între timp, în 2017, a fost lansat Betano, un jucător care avea să devină cap de afiș în România cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal din 2018. În prezent, dintre casele de pariuri licențiate la ONJN, pe lângă Betano, românii pariază în număr mare și la Unibet, Betfair, Fortuna și Netbet.

Cei care tratează cu maximă seriozitate pariuri sportive au îmbrățișat platforma de Betting Exchange a celor de la Betfair, care este un fel de bursă de pariuri, acolo unde pariorii vând și cumpără cote, casa fiind pe post de intermediar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *