Prima pagină » Informații utile » Care a fost primul rege al României? Află care au fost primele sale cuvinte rostite în română și ce limbă vorbea, de fapt, acesta

Care a fost primul rege al României? Află care au fost primele sale cuvinte rostite în română și ce limbă vorbea, de fapt, acesta

16 dec. 2024, 14:50,
Redacția BZI în Informații utile

Un lucru poate mai puțin cunoscut publicului larg este care a fost primul rege al României și ce cuvinte a rostit acesta prima dată în limba română, ei bine, vorbim despre Carol I, un conducător care a vrut să abdice de două ori. Retragerea dinastiei de Hohenzollern ar fi fost un veritabil dezatru pentru parcursul țării noastre.

Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, născut la 20 aprilie 1839, în Sigmaringen, Baden-Württemberg, Germania, avea să devină, peste ani, cel mai longeviv conducător din istoria statelor românești. A fost singurul domnitor ales prin voia poporului, fiind multe alte lucrui interesante de știut despre cine a fost Carol I, primul rege al României.

Care a fost primul rege al României

La 10 mai 1881, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen este încoronat Rege al României (1881 – 1914), după ce anterior fusese Principe al României (1866 – 1881).
Rigoare, sobrietate și tenacitate, acestea au fost cuvintele de ordine pentru primul rege al României. Înconjurat de o strălucită pleiadă de oameni politici, Carol I a făcut istorie îndeplinind destinul național al României și anume independența și modernizarea.

În ceea ce privește primul cuvânt rostit în limba română, ei bine, colonelul Haralambie a fost cel care a citat formula de jurământ românesc comunicată prințului în traducere franțuzească; „Jur de a păzi legile României; de a menține drepturile sale și integritatea teritoriului”, apoi prințul Carol, cu mâna dreaptă pe Evanghelie, a rostit în românește, cu voce fermă; „Jur”. Așadar, primul cuvânt pe care l-a rostit în limba română Regele Carol I a fost „jur”.

Acesta a ajuns la noi într-un moment critic, când România era parte a Imperiului Otoman și încerca să-și obțină independența. Disciplinat, rezervat și cu o extraordinară putere de muncă, Carol I s-a dovedit a fi exact omul de care avea nevoie România.

La început, principele Carol nu a fost primit cu brațele deschise de toți românii. Faptul că era străin, și, pe deasupra, german, alături de greșelile pe care le-a făcut în primii săi ani, caracterizate de instabilitate politică, i-au îngreunat lui Carol șansele să câștige simpatie din partea poporului său adoptiv. Cu toate acestea, imaginea lui s-a îmbunătățit semnificativ în timpul Războiului de Independență, dus împotriva Imperiului Otoman.

Ce a construit Regele Carol I, În țara noastră

Marea industrializare a României a început de pe vremea lui Carol I de România, multe din clădirile istorice de astăzi fiind construite în acea perioadă. Conform documentelor vremii, între 1881 și 1882, Carol I avea să semneze documentele unor proiecte extrem de importante, pe lângă cele legislative, fiind vorba de edificii publice, atât în Capitală, precum și în alte mari orașe din țară.

În timpul domniei lui s-a înființat și Banca Națională, s-au dezvoltat Universitățile și Academia. Și s-a construit o rețea de căi ferate și drumuri echivalentă cu cea din statele occidentale.

De altfel, Carol I a jurat că nu va merge să își vadă familia din Prusia și nu va părăsi România până când nu va putea să o facă pe calea ferată. Având în vedere ritmul lucrărilor, prima rută a fost București – Giurgiu. Iar prima gara, inaugurată în 1869, a fost Gara Filaret.

Dacă e să ne uităm la ce altceva a mai construit Regele Carol I în România, se poate menționa, de exemplu, doar în București 15 clădiri importante, căre dăinuie și astăzi.

Dintre acestea se numără Ateneul Român, Școala Centrală de Fete, Palatul Patriarhiei, Palatul de Justiție din București, Muzeul Țăranului Român sau Muzeul Geologic al României.

Dacă vorbim de restul țării sunt de menționar construcțiile: Catedrala Mitropolitană din Iași, Mănăstirea Curtea de Argeș, Biserica Trei Ierarhi de la Iași, Castelul Peleș sau Pelișor. Așadar, acum știi care a fost primul rege al României și ce a făcut acesta pentru țara noastră.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Rezultate Titularizare 2025. Edu.ro publică notele profesorilor, înainte de contestaţii
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Evz.ro
TVA 11% pentru încălzire. Ce înseamnă pentru facturile din această iarnă
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Pensionarii care ar urma să piardă peste 400 de lei din pensii de la 1 ianuarie 2026. Creşterea anunţată iniţial nu se mai aplică
Dailybusiness.ro
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025