Prima pagină » International » Care a fost cel mai mare faliment din istoria Europei? Calisto Tanzi a lăsat datorii de 14 miliarde de euro

Care a fost cel mai mare faliment din istoria Europei? Calisto Tanzi a lăsat datorii de 14 miliarde de euro

10 iul. 2024, 15:41,
în International

Numele lui Calisto Tanzi este strâns legat de cel mai mare faliment din istoria Europei. Acesta a lăsat datorii în companie de peste 14 miliarde de euro și a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru delapedare.

Parmalat fondată de Calisto Tanzi, cel mai mare faliment din istoria Europei

Calisto Tanzi, născut în 1938, a fost un antreprenor italian care a cunoscut o ascensiune fulminantă, dar și o cădere dramatică. Este cunoscut ca fondatorul Parmalat, companie care a devenit un gigant alimentar la nivel global, dar care s-a prăbușit în 2003, în cel mai mare scandal financiar din istoria Europei.

Tanzi a preluat afacerea familiei de produse alimentare în 1961, renunțând la studiile universitare. Sub conducerea sa, compania a cunoscut o creștere spectaculoasă, extinzându-se rapid și diversificându-și portofoliul. Tanzi a introdus inovații semnificative în producție, cum ar fi ambalajele UHT, și a investit masiv în publicitate și sponsorizări sportive, inclusiv echipa de fotbal AC Parma.

În spatele succesului aparent al Parmalat se ascundea o schemă financiară complexă care a dus la falimentul companiei în 2003. Tanzi a orchestrat o serie de fraude, inclusiv falsificarea bilanțurilor și manipularea pieței bursiere, pentru a masca pierderile semnificative și a menține imaginea companiei ca fiind prosperă.

18 ani de inchisoare pentru Calisto Tanzi

Scandalul Parmalat a provocat pierderi uriașe investitorilor și a zguduit încrederea în sistemul financiar italian. Tanzi a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru fraudele sale, deși a fost eliberat din motive medicale după doar doi ani. A murit în 2022, la vârsta de 83 de ani. Aproximativ 135.000 de investitori au pierdut banii pe care i-au investit în obligațiunile corporative ale Parmalat, iar aproximativ 30.000 dintre ei au fost enumerați ca reclamanți în dosar. Fratele lui Tanzi, Giovanni, a fost condamnat la 10 ani și șapte luni.

Deși compania originală a falimentat, o nouă entitate, Parmalat S.p.A., a fost creată în 2005 și a fost achiziționată ulterior de grupul francez Lactalis. Astăzi, Parmalat operează la nivel global, cu numeroase fabrici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *