Prima pagină » Actualitate » Carduri de transport cu trenul pentru pensionari! Iată de când se vor distribui
Carduri de transport cu trenul pentru pensionari! Iată de când se vor distribui

Carduri de transport cu trenul pentru pensionari! Iată de când se vor distribui

24 sept. 2024, 07:30,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Se dau carduri de transport cu trenul pentru pensionari! Pensionarilor, veteranilor și văduvelor veteranilor de război li se vor acorda reduceri sau chiar gratuitate la călătoriile cu trenul, iar actualele tichete de călătorie vor fi înlocuite cu carduri de transport. Iată de când se vor distribui.

Carduri de transport cu trenul pentru pensionari!

Pensionarii ar fi trebuit să primească în locul tichetelor de călătorie CFR, carduri de transport cu trenul. Legea a fost dezbătută încă din 2011, dar autoritățile din România au decis să amâne încă o dată termenul de implementare a cardurilor de transport cu trenul până la 31 decembrie 2025. Cardurile de transport pentru pensionari urmau să fie personalizate cu numele și codul numeric personal al beneficiarului. Cardul ar avea valabilitate un an și ar stoca în memorie numărul de călătorii la care are dreptul beneficiarul, numărul de călătorii efectuate și contravaloarea acestora. De asemenea, cardul ar fi reînnoit anual.

Pe lângă reducerile la transportul în comun, pensionarii beneficiază și de bilete la tratament balnear. Tratamentele balneare sunt recomandate pacientului pensionar pe baza unei rețete de la un medic autorizat și pot fi băile termale cu apă medicinală și cu plante, băi termale cu apă termală, băi de nămol, băi galvanice, băi Stanger, masaj terapeutic medical, masaj cu jet subacvatic, hidrokinetoterapie individuală generală. Cele mai cunoscute stațiuni balneare din România sunt Băile Felix, Băile Tășnad, Băile Olănești, Băile Călimănești, Slănic Moldova și Târgu Ocna.

Multe stațiuni balneare au un medic balnear, astfel încât pacienții pot chiar să facă o programare pentru o examinare la fața locului. Acestea sunt serviciile care pot fi acoperite de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate: băi galvanice, băi sau pensulaţii cu parafină, duş subacval, băi minerale, împachetare generală cu nămol și multe altele. Tariful pe zi de tratament pentru procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare acordate în bazele de tratament, care se decontează pentru un asigurat este de 28 de lei pentru 4 proceduri pe zi. Anul acesta sunt 137.000 de bilete la tratament, în timp ce anul trecut au fost doar 120.000. Foarte important, un pensionar poate să cumpere un singur bilet.

Reduceri de călătorie pentru persoanele în vârstă

Pensionarii beneficiază de reduceri pe toate mijloacele de transport. Legea nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern stabilește că „pensionarii din sistemul public de pensii, precum și pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale beneficiază anual de un total de 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri regio R și trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a II-a, la transportul intern în comun, între localități.”

Legea nr. 44/1994 dă dreptul veteranilor și văduvelor de război, printre altele, la câte 12 călătorii gratuite, dus-întors, sau 24 de călătorii simple, în cursul unui an calendaristic, la clasa I pe calea ferată, la tren de orice rang, pentru marii mutilați, pentru invalizii de război, precum și pentru veteranii de război decorați cu ordine și medalii de război, iar pentru cei nedecorați și văduve de război, 6/12 călătorii gratuite, la clasa a II-a.

Autoritățile din România au decis să amâne termenul de implementare a cardurilor de transport cu trenul până la 31 decembrie 2025, printr-un proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică. După ce legea va intra în vigoare, pensionarii vor primi carduri de transport cu trenul în locul tichetelor de călătorie.

Comentarii
  • Toate bune si frumoase, dar cu conditiile din trenuri cum ramane? Sau chiar cu mersul trenurilor?

    • Se va infiinta „Trenul pensionarilor”, dedicat doar acestora.
      Chiar ma intrebam cand apare un articol nou despre pensionari…

  • Da îmbălsămare gratuită nu vor ?

    • Până ajungeți dumneavoastră să fiți pensionar,o să aveți sigur și îmbălsămarea gratuită! Asta este viața, toți suntem muritori! Să aveți o seară binecuvântată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024