Dat fiind faptul că este cea mai întâlnită afecțiune, multe persoane se pot întreba dacă cardiopatia ischemică se vindecă. Boala este rezultatul unei aprovizionări insuficiente cu sânge oxigenat a mușchiului cardiac, cauzată de îngustarea arterelor coronariene, care sunt responsabile de hrănirea inimii.
Boala cardiacă ischemică, cunoscută și sub numele de cardiopatie ischemică, reprezintă una dintre cele mai frecvente și grave afecțiuni cardiovasculare la nivel mondial. Aceasta este principala cauză de deces în multe țări, afectând milioane de persoane.
Cardiopatia ischemică se vindecă
Cardiopatia ischemică sau boala cardiacă ischemică, așa cum mai este denumită, e cea mai întâlnită afecțiune, nu doar la noi în țară, ci peste tot în lume. Complicația cea mai severă a cardiopatiei ischemice este infarctul miocardic și, din păcate, boala nu are vindecare, dar poate fi ținută sub control printr-un stil de viață echilibrat și cu ajutorul anumitor medicamente.
Cardiomiopatia ischemică se dezvoltă atunci când arterele coronare, adică vasele de sânge care furnizează oxigen și sânge inimii, se îngustează din cauza depunerilor de colesterol.
Dacă aceste artere se îngustează, inima nu mai primește suficient oxigen, mai ales în timpul activității fizice. Această acumulare de colesterol, împreună cu alte reziduri celulare, pe pereții vaselor de sânge, poartă denumirea de ateroscleroză. Iată dacă inima mărită se poate vindeca.
Dacă aceste plăci ateromatoase se rup, trombocitele se vor acumula în zona respectivă încercarea de a repara vasul de sânge. Din cauza aceata, fluxul de sânge se poate reduce sau chiar bloca, cauzând un infarct miocardic.
Cel mai frecvent, cardiopatia ischemică duce la apariția anginei pectorale care se manifestă prin apariția următoarelor simptome: presiune în zona pieptului; greutate în zona pieptului; arsuri în zona pieptului și durere în zona pieptului. De asemenea, angina poate provoca, de asemenea, simptome neobișnuite precum indigestie; arsuri la stomac; slăbiciune; transpirație: greață și crampe.
Bărbații, primele victime ale bolii
Cardiomiopatia ischemică apare cel mai des la bărbați și la cei care au cazuri în familie, mai ales dacă debutul a fost înaintea vârstei de 50 de ani. Alți factori de risc major sunt hipertensiunea arterială, diabetul, creșterea colesterolului, sedentarismul, fumatul, stresul, depresia și infecțiile cronice. De aceea, cei care se știu cu factorii de risc enumerați, ar trebui să îi trateze sau să îi elimine, dacă este posibil, pentru că boala nu poate fi vindecată.
După stabilirea diagnosticului, cu ajutorul acuzelor, examenului clinic, datelor examinărilor ECG, testării stresului cardiac și angiogramei coronariene, pacientului i se recomandă să renunțe la fumat, să mănânce sănătos, să facă mișcare, deoarece schimbarea stilului de viață e o componentă importantă a tratamentului. Atunci când situația o impune, medicul prescrie anumite medicamente sau dacă afecțiunea e gravă, poate fi nevoie de operație.
Se pot recomanda și medicamente pentru diabet, pentru nivelul ridicat al colesterolului ori tensiunea arterială crescută și aspirină, beta-blocantele sau nitroglicerina, ca medicație suplimentară.
În trecut, se folosea foarte mult aspirina, în cazul pacienților cu cardiopatie ischemică, însă potrivit recomandărilor actuale ale medicilor, acest medicament este destinat doar persoanelor cu risc ridicat de infarct, accident vascular cerebral, angină sau alte evenimente cardiovasculare.
Motivul este că din cauza efectului său anticoagulat, aspirina crește riscul apariției hemoragiilor. Prin urmare, cardiopatia ischemică nu se vindecă, însă se poate ține sub control.