Prima pagină » International » Cardinalul însărcinat cu lupta împotriva pedofiliei pleacă din funcție. Papa Francisc a acceptat demisia
Cardinalul însărcinat cu lupta împotriva pedofiliei pleacă din funcție. Papa Francisc a acceptat demisia

Cardinalul însărcinat cu lupta împotriva pedofiliei pleacă din funcție. Papa Francisc a acceptat demisia

05 aug. 2024, 22:00,
în International

Papa Francisc a anunţat luni că a acceptat demisia cardinalului însărcinat cu lupta împotriva pedofiliei în Biserica Catolică, americanul Sean O’Malley, care a atins limita de vârstă de 80 de ani, relatează AFP.

„Sfântul Părinte a acceptat demisia Guvernului pastoral al Arhidiocezei Metropolitane Boston (în nord-estul Statelor Unite), prezentată de către eminenţa sa, cardinalul Sean Patrick O’Malley”, anunţă într-un cominicat Sfântul Scaun.

Papa Francisc l-a numit în locul acestuia pe arhiepiscopul Richard G. Henning

Papa Francisc l-a numit în locul acestuia pe arhiepiscopul Richard G. Henning, în vârstă de 59 de ani, anterior episcop în Providence, în nord-estul Statelor Unite.

Limita de vârstă a episcopilor şi membrilor Curiei romane este de 75 de ani, însă Papa, care decide singur, a relaxat această regulă în 2018. Cardinalii care ating vârsta de 80 de ani nu mai siunt electori în conclav.

Sean O’Malley s-a ilustrat mai ales în gestionarea de către Biserica Catolică a multiplelor scandaluri de violenţe sexuale comise de către cler asupra unor minori, dar şi prin apărarea constantă a migranţilor, în aceeaşi linie cu Papa Francisc. În 2003, el l-a înlocuit la Boston pe cardinalul Bernard Law, care a demisionat în urma scandalului uriaş provocat de gestionarea dezastruoasă a violenţelor asupra unor minori în metropola americană în regiunea acesteia.

Acest scandal de tristă amintire, ”Spotlight”, se află în centrul filmului cu acelaşi nume, lansat în 2015.
Sean O’Malley a negociat un acord de despăgubire în valoare de 90 de milioane de dolari cu peste 500 de victime.

În acest scop, el a vândut arhiepiscopia şi a desfiinţat 65 dintre cele 357 de parohii din dioceza sa. Creat cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea, la Consistoriul de la 24 martie 2006, el a fost numit în 2014 în Comisia Pontificală a Protecţiei Minorilor, organul Sfântului Scaun înfiinţat să lupte împotriva pedofiliei.

Această comisie a fost însă criticată aspru

Cel mai influent membru al acesteia, Hans Zollner, care a demisionat în martie 2023, a acuzat-o de faptul că suferă de probleme structurale şi de lipsă de transperanţă. Întrebat despre aceste critici, cardinalul O’Malley s-a apărat, apreciind că la înfiinţarea acesteia au existat ”aşteptări nerealiste cu privire la ceea ce acest grup de voluntari avea să fie capabil să facă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *