Prima pagină » Actualitate » Carburanții s-au ieftinit de azi și au ajuns aproape 7 lei litrul! Când vom plăti 6 lei pe litru
Carburanții s-au ieftinit de azi și au ajuns aproape 7 lei litrul! Când vom plăti 6 lei pe litru

Carburanții s-au ieftinit de azi și au ajuns aproape 7 lei litrul! Când vom plăti 6 lei pe litru

05 sept. 2024, 10:44,
în Actualitate

Carburanții s-au ieftinit de azi, 05 septembrie 2024, și au ajuns aproape 7 lei litrul. Petrom a ieftinit benzina și motorina vândute în stațiile proprii, la doar două zile de la precedenta scădere de preț.

Carburanții s-au ieftinit de azi și au ajuns aproape 7 lei litrul!

Prețurile carburanților s-au ieftinit din nou joi, 05 septembrie 2024. Cel mai mic preț la benzină în Iași este la stația Socar, din Tudor Vladimirescu, unde pentru un litru plătești 7,02 lei.

Stația Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților auto din România, vinde litrul de benzină standard, în Iași, cu 7,07 lei pe litru.

La stațiile LukOil, prețul benzinei standard, în Iași, este 7.06 lei per litru.

În ceea ce privește motorina, Socar vinde litrul cu 7,09 lei, în timp ce la stațiile Petrom costă 7,15 lei, iar la LukOil cu 0,01 lei mai puțin.

Așadar, față de de ziua precedentă, a scăzut prețul benzinei cu opt bani pe litru – o ieftinire mai consistentă decât cele pe care le operează în mod obișnuit compania – și pe cel al motorinei cu patru bani pe litru.

Ieftinirea de azi a carburanților este a doua modificare de preț din luna septembrie. Precedenta a avut loc chiar acum două zile, când Petrom a scăzut prețul benzinei cu 4 bani pe litru și l-a menținut pe cel al motorinei. Asta după ce, în august, au fost operate zece mișcări de preț la pompă.

În urmă cu o lună, la 3 august 2024, aceeași stație afișa un preț de un preț al benzinei standard de 7,32 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,44 lei pe litru. Așadar, în ultima lună, benzina s-a ieftinit cu 24 bani pe litru, iar motorina cu 31 de bani pe litru, principala cauză fiind evoluția cotațiilor produselor petroliere și pe fondul unei cereri mai mari, sezoniere, pentru benzină în sezonul de vacanțe.

Cererea de carburanți a crescut în România cu 5% în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, poitrivit estimărilor Petrom.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Când scade prețul la carburanți sub 6 lei

Potrivit unui raport recent al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), „Cererea mondială de petrol este la niveluri record, stimulată de revigorarea călătoriilor aeriene din această vară, de utilizarea crescută a petrolului în generarea de energie și de creșterea activității petrochimice din China”.

Scăderea ofertei de petrol din partea OPEC+ ține, de asemenea, prețurile la petrol ridicate. O reducere a producției de petrol din Arabia Saudită a intrat în vigoare luna trecută și va rămâne în vigoare cel puțin până în septembrie. Această reducere vine după scăderea ofertei de către OPEC+ anunțată în aprilie.

Mai trebuie luat în calcul și vremea extremă care a afectat operațiunile multor rafinării americane (iar sezonul uraganelor ar putea dura până în septembrie).

Specialiștii americani spun că abia spre finalul toamnei și la iarnă am putea vedea reveniri ale prețurilor la pompă. Cu rezerva că acestea depind de problemele care pot apărea în aprovizionare sau de alte reduceri ale OPEC, spune Sean Snaith, directorul Institutului de Prognoză Economică al Universității din Florida. Situația Acum, carburanții s-au ieftinit de azi și au ajuns aproape 7 lei litrul, iar o scădere până aproape de 6 lei ar trebui să vină de-abia pe finalul toamnei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`