Multe persoane sunt curioase dacă cărbunele medicinal are contraindicații. Acesta este un remediu vechi, utilizat de foarte mulți ani. Acest tip de cărbune are foarte multe beneficii pentru organismul uman, însă este adevărat că poate fi și dăunător?
Ce este cărbunele medicinal
Cărbunele medicinal sau cărbunele activ, este folosit din timpuri foarte vechi, fiind considerat un remediu universal. Acesta este de fapt, praf negru foarte fin, fără miros. Încă este utilizat și în zilele noastre, de specialiști, pentru proprietățile sale antioxidante. Cărbunele are abilitatea de a absorbi toxinele din corp și le elimină prin fecale.
Cărbunele activ este obținut prin prelucrarea sa la temperaturi extrem de ridicate. De asemenea, cel medicinal este preparat prin adăugarea mai multor ingrediente, precum coji de nucă de cocos, sâmburi de măsline și turbă.
Cărbunele poate combate otrăvirea
Cărbunele este folosit din timpuri străvechi pentru combaterea mai multor afecțiuni, însă este un și un remediu de urgență pe care oamenii pot conta în caz de otrăvire. Acesta este, în special, foarte eficient atunci când vine vorba de supradoze de medicamente. Dacă este luat imediat după administrarea pastilelor, acesta poate absoarbe foarte bine substanțele chimice, ajungând la 74%. Atunci când raportul dintre momentul ingestiei pastilelor și cel al dministrării de cărbune crește, eficiența acestuia scade.
Totuși, cărbunele mediinal nu are mereu efect, mai ales atunci când este cazul intoxicațiilor cu alcool, potasiu, fier și altele de acest tip.
Beneficii ale cărbunelui medicinal
Acesta se folosește foarte des pentru tratarea rinichilor, prevenția bolilor și păstrarea sănătății acestora. Cărbunele activ este în special recomandat celor cu boli renale cronice pentru că acesta poate reduce toxinele pe care rinichii urmau să le filtreze.
Deși, rinichii sunt destul de bine echipați pentru a funcționa normal fără ajutor, cărbunele este un foarte bun supliment alimentar care ajută filtrarea substanțelor toxice din organism.
Cărbunele medicinal este adesea folosit și pentru sănătatea intestinelor. Acesta este un adjuvant de valoare atunci când este vorba de diaree, de exemplu. De asemenea, este adesea recomandat persoanelor balonate. Se spune că acesta poate diminua cantitatea gazelor.
Efectele cărbunelui activ în domeniul frumuseții
În urma unor studii ale specialiștilor, cărbunele ar putea fi folosit și pentru purificarea tenului. Datorită proprietății sale de a absorbi toxinele, acesta poate absorbi anumite microparticule de pe suprafața pielii care dăunează. Astfel, acesta poate fi folosit și în combaterea anumitor infecții de la nivelul pielii.
De asemenea, multe persoane recomandă slăbitul cu ajutorul cărbunelui activ. Acesta este ingerat, iar prin eliminarea toxinelor din corp, alături de un stil alimentar și de viață sănătos, se poate pierde din greutate.
Cărbunele medicinal – Contraindicații
De-a lungul timpului, nu au fost raportate efecte adverse grave, însă în unele cazuri, anumite persoane pot suferi de stări de greață și vărsături. Totuși, există anumite reguli de utilizare atunci când vine vorba de cărbunele medicinal. În funcție de afecțiunea pentru care este administrat, medicul specialist va recomanda un anumit dozaj.
De asemenea, suplimentele alimentare pe bază de cărbune activ, pot interfera cu anumite tratamente medicamentoase, cum ar fi administrarea anticoncepționalelor. Cărbunele trebuie luat la o distanță considerabilă (de cel puțin o oră) înainte sau după ingestia pilulei contraceptive. Acest lucru trebuie discutat cu medicul dumneavoastră.
Așadar, cărbunele medicinal nu are contraindicații, însă este bine să consultăm medicul sau farmacistul înainte de a-l amesteca cu alte tratamente.