Prima pagină » Stiri si curiozitati » Carbonat de calciu utilizări. În ce situații poți folosi acest compus anorganic

Carbonat de calciu utilizări. În ce situații poți folosi acest compus anorganic

01 iun. 2022, 08:42,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

În ultima perioadă, tot mai multe persoane caută informații despre carbonat de calciu și ce utilizări acesta are. Carbonatul de calciu este un compus anorganic care este utilizat pe scară largă în viața de zi cu zi și în industrie. Această materie primă naturală este cunoscută și sub numele de calcit sau carbonat de calciu.

Ce este carbonatul de calciu? CaCO3 este o formulă rezumată care descrie un mineral alb sau transparent sub formă de cristale. Carbonatul de calciu este format din săruri de acid carbonic și calciu. Acest compus anorganic are proprietăți fizice și proprietăți chimice. Carbonatul de calciu este foarte puțin solubil în apă, atunci când este dizolvat în apă cu adaos de dioxid de carbon, se transformă în bicarbonat de calciu. Iar la încălzire, carbonatul de calciu se descompune. Apoi se eliberează oxid de calciu și dioxid de carbon. Descompunerea termică a carbonatului de calciu și calcinarea carbonatului de calciu sunt posibile la temperaturi peste 800 ° C.  Compusul CaCO3 își găsește aplicație și în farmacologie. Carbonatul de calciu medical, este un medicament utilizat ca supliment de calciu pentru boli ale sistemului nervos, scăderea colesterolului, boli de rinichi, mușchi, articulații și oase.

praf de carbonat de calciu

Fermele de vaci de lapte folosesc bicarbonat de calciu pentru vaci pentru a stimula lactația și pentru a întări sistemul digestiv al animalului

Carbonat de calciu utilizări. Mineralul alb este folosit în toate domeniile

Timp de mai multe secole, oamenii au apreciat materiile prime naturale, precum carbonatul de calciu. CaCO3 are o solubilitate scăzută în apă, iar pulberea în sine este excelentă pentru producerea cimentului, unul dintre ingredientele principale în mortarele pentru zidărie și ipsos. Calcitul formează lianți de înaltă calitate, durabili, care au mulți ani de funcționare în interiorul și exteriorul clădirilor.

Se poate reduce aciditatea vinului cu carbonat de calciu? Desigur. Producătorii și iubitorii de vin de casă folosesc CaCO3 în situații critice când mustul sau produsul final este prea acid și impropriu consumului. După adăugarea unei cantități mici de carbonat de calciu, vinul capătă gustul său natural distinct.

carbonat de calciu in forma de roca si in forma lichida intr-un vas pe o masa

Carbonatul de calciu este utilizat pe scară largă în agricultură și creșterea animalelor

În industria alimentară, carbonatul de calciu este cunoscut sub numele de aditiv E170. Printre altele, este folosit pentru prepararea de cofetărie, gume de mestecat, unele tipuri de produse de patiserie, chipsuri și biscuiți. De asemenea,  carbonatul de calciu se găsește și în componența unor medicamente precum bromhexin.

Componentul chimic folosit în industria cosmeticii și creșterea animalelor. Contribuțiile acestuia pentru agricultură

Reacția de a produce carbonat de calciu este relativ simplă, rapidă și economică, astfel încât CaCO3 este folosit și în industria cosmetică. Pudra uscată albă este folosită pentru a face pudre, farduri de ochi sau baze cosmetice. Datorită efectului său de albire, carbonatul de calciu este, de asemenea, un ingredient foarte comun în pastele de dinți.

carbonat de calciu in forma dura pe o masa

În plus, merită subliniat rolul carbonat de calciu și utilizarii sale în dedurizarea apei industriale

Carbonatul de calciu este utilizat pe scară largă în agricultură și creșterea animalelor. Îngrășământul de var fertilizează solul sterp, iar amestecurile cu adaos de carbonat de calciu completează perfect dieta animalelor. Conținutul de carbonat de calciu din sol este un indicator care spune multe despre calitatea solului. Cu cât conține mai puțin CaCO3, cu atât solul este mai puțin fertil și mai stabil.

Fermele de vaci de lapte folosesc bicarbonat de calciu pentru vaci pentru a stimula lactația și pentru a întări sistemul digestiv al animalului. Carbonatul de calciu pentru bovine, ca și carbonatul de calciu pentru pui, are un efect pozitiv asupra stării generale a animalelor, prevenind acidificarea, slăbiciunea și îmbolnăvirea.

În plus, merită subliniat rolul carbonat de calciu și utilizării sale în dedurizarea apei industriale. Acest proces are loc printr-un mecanism ușor diferit față de utilizarea produselor de purificare, dar este și eficient.

carbonat de calciu pe o farfurie

În industria alimentară, carbonatul de calciu este cunoscut sub numele de aditiv E170

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *