Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Dietele pe bază de plante bogate în carbohidrați amelioreaza diabetul de tip 1
Dietele pe bază de plante bogate în carbohidrați amelioreaza diabetul de tip 1

Dietele pe bază de plante bogate în carbohidrați amelioreaza diabetul de tip 1

24 iul. 2020, 09:17,
în Sanatate

Carbohidrații amelioreaza diabetul de tip 1. Dietele pe bază de plante bogate în carbohidrați integrali pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și alți markeri de sănătate la persoanele cu diabet zaharat de tip 1, conform a două studii de caz publicate de cercetătorii Comitetului Medicilor pentru Medicină Responsabilă în Journal of Diabetes & Metabolism.

Ambele studii de caz au urmarit persoanele cu diabet zaharat tip 1 care au adoptat diete pe bază de plante bogate în carbohidrați integrali – inclusiv fructe, legume, cereale integrale și leguminoase. Specialistii au urmărit controlul glicemiei, factorii de risc ai bolilor de inimă și alte măsurători de sănătate înainte și după schimbarea dietei.

Un studiu de caz a urmarit o femeie care a fost diagnosticată cu diabet zaharat de tip 1 în 2018. La acea vreme, A1c a fost de 8,7%. Inițial, a adoptat o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați (mai puțin de 30 de grame de carbohidrați pe zi), o dietă cu conținut ridicat de grăsimi, care este bogată în carne și lactate, noteaza medicalxpress.com. Glicemia s-a stabilizat, dar a necesitat mai multă insulină pentru fiecare gram de carbohidrați consumat. Colesterolul său total a crescut, de asemenea, de la 175 la 221 mg / dL. În ianuarie 2019, a trecut la o dietă bazată pe plante, eliminând produsele lactate, ouă și carne. Pacienta a putut să-și reducă doza de insulină, să-și mențină nivelul de A1c la 5,4% și să-i scadă nivelul de colesterol la 158 mg / dL.

Carbohidrații amelioreaza diabetul de tip 1

„Acest studiu contesta conceptia gresita ca carbohidratii sunt inamicii atunci cand vine vorba de diabet”, spune autorul studiului, Hana Kahleova, director de cercetare clinica la Comitetul Medicilor. „Pacientul din acest caz a experimentat contrariul: adăugarea de carbohidrați mai sănătoși la dieta ei a stabilizat controlul glicemic, a redus nevoile de insulină și i-a crescut sănătatea generală.”

Cealaltă persoană – un bărbat în vârstă de 42 de ani, care a fost diagnosticat cu diabet zaharat tip 1 la 25 de ani – a eliminat produsele de origine animală din alimentația sa și a trecut la un regim alimentar integral. El și-a mărit consumul de carbohidrați de la 150 de grame la 400-450 de grame pe zi. După ce a adoptat o dietă pe bază de plante bogată în carbohidrați, el a pierdut în greutate, a necesitat mai puțină insulină și și-a redus A1c – o măsură a nivelului de zahăr din sânge pe o perioadă de 3 luni – de la 6,2% la un interval cuprins între 5,5-5,8%.

O dietă bogată în carbohidrați și cu fibre a îmbunătățit controlul glicemic

Autorii remarcă faptul că un studiu mic anterior a susținut rezultatele studiilor de caz, constatând că o dietă bogată în carbohidrați și cu fibre a îmbunătățit controlul glicemic la 10 persoane cu diabet de tip 1. Ca o etapă următoare, autorii sugerează că sunt necesare studii clinice randomizate pentru a verifica rezultatele studiilor de caz, pentru a evalua generalizarea acestora și pentru a cuantifica eficacitatea dietelor bazate pe plante în gestionarea diabetului de tip 1.

Studiile anterioare au descoperit că dietele cu conținut scăzut de grăsimi, pe bază de plante, pot fi benefice pentru cei cu diabet zaharat de tip 2. Cercetările au arătat, de asemenea, că cei care consumă o dietă pe bază de plante au aproximativ jumătate din riscul de a dezvolta diabet de tip 2, în comparație cu non-vegetarienii.

„Decenii de cercetare au dovedit că o dietă pe bază de plante poate fi benefică pentru cei cu diabet zaharat de tip 2. Acum, aceste studii de caz inovatoare oferă speranță că același lucru poate fi valabil și pentru cei cu diabet zaharat tip 1, adaugă Dr. Kahleova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *