Prima pagină » Actualitate » Carantina pentru municipiul Slobozia a fost prelungită cu încă 7 zile

Carantina pentru municipiul Slobozia a fost prelungită cu încă 7 zile

04 dec. 2020, 10:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Carantina pentru municipiul Slobozia a fost prelungită cu încă 7 zile. Aceasta este a patra săptămână în care se aplică măsuri stricte de prevenire a răspândirii coronavirusului, în condiţiile în care incidenţa cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a ajuns la 7,81 la mia de locuitori.

Prin ordinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din 3 decembrie, măsura de carantină zonală a municipiului Slobozia se prelungeşte pentru o perioadă de 7 zile.

Ce măsuri se aplică în carantină

Astfel, în perioada următoare, vor trebui respectate în continuare măsurile impuse în ultimele trei săptămâni în încercarea de a limita răspunderea coronavirusului.

Printre altele, se menţine limitarea capacităţii magazinelor/supermarketurilor/hipermarketurilor la maximum 30%, cu respectarea normelor de distanţare fizică.

În cazul centrelor comerciale/parcurilor comerciale, se limitează accesul persoanelor, astfel încât să se asigure 8 metri pătraţi/persoană. În judeţul Ialomiţa, de la debutul pandemiei s-au înregistrat 4.910 cazuri de COVID-19, 96 de noi cazuri fiind raportate joi, 3 decembrie.

Bistrița și Gherla ies din carantină

Prefectura Bistrița-Năsăud a anunțat că municipiul Bistrița a ieșit din carantină începând cu data de 3 decembrie. Prefectura Cluj a anunțat, de asemenea, ieșirea din carantină a municipiul Gherla, unde rata incidenţei a scăzut la 5,17. Totodată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş a anunţat că nu vă fi prelungită măsura de carantină zonală pentru municipiul Baia Mare, respectiv pentru localitatea Vişeu de Jos. O decizie similară a fost luată de CJSU Satu Mare.

Pentru localitățile mai sus menționate vor rămâne în vigoare anumite restricții. Concret, activităţile instituţiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, şcolilor populare, de artă şi de meserii, precum şi evenimentele culturale în aer liber se desfăşoară numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii. Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte în spaţii închise este interzisă.

Ce restricții rămân valabile

În zonele menționate se interzice organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private, sau a altor evenimente culturale și se interzice organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, etc.) atât în spaţii deschise, cât şi închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, terase, etc). Se interzice desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.

De asemenea, se interzice circulaţia în interiorul localităţilor pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţîn aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri. Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23:00-05:00, cu câteva excepţii. Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci, iar activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

Raed Arafat: „Persoanele din zonele carantinate care merg să voteze au nevoie de declaraţie pe propria răspundere“

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat, într-un răspuns pentru Biroul Electoral Central, despre condiţiile în care persoanele din afara localităţilor carantinate se pot deplasa în localităţi carantinate pentru a vota.

Potrivit documentului semnat de Raed Arafat, persoanele care merg în/din localităţi carantinate pentru a vota sau pentru a participa la organizarea procesului electoral trebuie să aibă asupra lor o declaraţie pe propria răspundere în care să precizeze motivul deplasării.

Raed Arafat a mai precizat că restul detaliilor, cum ar fi condiţiile în care se desfăşoară votul în interiorul localităţilor carantinate, sunt prevăzute în ordinele speciale de carantinare pentru fiecare zonă.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`