Prima pagină » Stiri si curiozitati » Caracteristicile pădurii de foioase: Faună și floră
Caracteristicile pădurii de foioase: Faună și floră

Caracteristicile pădurii de foioase: Faună și floră

05 oct. 2023, 11:00,
în Stiri si curiozitati

Pădurea de foioase este un tip de ecosistem forestier în care vegetația principală este formată din copaci cu frunze late, care își pierd frunzele în timpul sezonului rece.

Acest fenomen este un semn distinctiv al pădurii de foioase și este opus pădurii veșnic verzi, cunoscută și sub numele de pădure de conifere, în care majoritatea copacilor mențin frunzișul în tot cursul anului. În pădurea de foioase, se observă o pierdere completă și sezonieră a frunzelor, urmată de regenerarea lor în timpul sezonului de creștere.

Caracteristicile pădurii de foioase

Pădurea de foioase prezintă o caracteristică distinctivă prin pierderea sezonieră completă a frunzelor, urmată de regenerarea acestora în timpul sezonului de creștere.

Aceste păduri pot fi găsite în diverse regiuni geografice, incluzând zone temperate, subtropicale și tropicale. Într-o pădure de foioase, se pot identifica cinci zone distincte:

  • Zona principală de arbori – prima zonă este alcătuită din arbori înalți, cu înălțimi cuprinse între 18 și 30 de metri.
  • Zona de arbori mici și puieți – a doua zonă include arbori mai tineri cu înălțimi mai mici decât cei din prima zonă.
  • Zona de arbuști – a treia zonă constă în arbuști, cum ar fi afinele și dafinul de munte.
  • Zona plantelor medicinale – a patra zonă este caracterizată de creșterea plantelor cu proprietăți medicinale, cum ar fi ferigile.
  • Zona solului – a cincea zonă este acoperită cu licheni și mușchi care cresc pe sol.
  • Această diversitate de zone și specii contribuie la bogăția și complexitatea pădurii de foioase ca ecosistem.

Pădurea de foioase se regăsește în trei regiuni principale de latitudine medie, care au un climat temperat cu un sezon de iarnă distinct și precipitații pe tot parcursul anului. Aceste regiuni sunt estul Americii de Nord, vestul Eurasiei și nord-estul Asiei. Totuși, pădurea de foioase poate să se extindă și în regiuni mai aride, de-a lungul cursurilor de apă și în apropierea corpurilor de apă.

În regiunile tropicale, pădurea de foioase este denumită „pădure musonică.” Aceste păduri de foioase tropicale sunt caracterizate de un climat cald și umed pe tot parcursul anului și adăpostesc o faună și floră distincte.

Această diversitate geografică face ca pădurea de foioase să fie un ecosistem variat, care găzduiește o gamă largă de specii de plante și animale, contribuind la biodiversitatea globală a planetei.

Flora și fauna din pădurile de foiase

Pădurile de foioase de latitudine medie găzduiesc o varietate de specii de copaci, cum ar fi stejari, fagi, mesteceni, castani, aspeni, ulmi, arțari și tei, care se dezvoltă în forme și înălțimi variate. Aceste păduri formează un strat dens de frunziș care limitează cantitatea de lumină care pătrunde în interiorul coroanelor lor.

Arbuștii se găsesc în special în zonele deschise, cum ar fi poieni și marginile pădurii, unde lumina este mai abundentă. Plantele cu flori erbacee înfloresc în pădure în timpul primăverii, înainte ca copacii să-și dezvolte frunzele.

Pădurile de foioase sunt locuința unor varietăți diverse de animale, inclusiv insecte, păianjeni, reptile și păsări. Printre mamiferele care trăiesc în aceste păduri se numără șoarecii, iepurii, vulpile, căprioarele, vidrele și urșii sau uneori cerbi. În regiunile tropicale și subtropicale cu păduri de foioase, putem găsi mamifere precum elefanții, maimuțele, tigrii și girafele.

Aceste păduri adăpostesc o rețea trofică complexă, cu mai multe niveluri. Descompunătorii din sol, precum bacteriile, ciupercile și viermii, furnizează nutrienți pentru plantele de la nivelul superior. Plantele folosesc lumina solară pentru fotosinteză și sunt consumate de ierbivorele de la nivelul primar. Carnivorele și omnivorele reprezintă consumatorii secundari, hrănindu-se cu cei de la nivelul primar. În cele din urmă, carnivorele de la nivelul terțiar se hrănesc cu creaturile de la nivelul secundar. Acest echilibru complex susține viața și diversitatea în pădurile de foioase.

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Playtech.ro
Ce pensie are Laura Lavric. Cântăreaţa de muzică populară, umilită: 'Nu se poate aşa ceva'
observatornews.ro
Cum ajungi independent financiar la 45 de ani. Iancu Guda: "Se poate ajunge acolo cu două condiţii"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Desert în cinci minute. Trei variante pentru zilele aglomerate
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Scandal uriaș între români și maghiari. Kelemen Hunor lansează un apel fără precedent
Playtech.ro
Taxa pe stâlp, cine este scutit. Cum se va calcula impozitul pe construcții anual
Dailybusiness.ro
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Probleme grave pentru Elena Udrea. Vestea a venit în urmă cu puțin timp
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dana Nălbaru, scoasă din sărite. De ce s-a enervat soția lui Dragoș Bucur. Artista nu s-a putut abține și le-a spus fanilor frustrarea ei
redactia.ro
Cine e românul care a câștigat premiul cel mare la Loto 6/49. Omul a plecat acasă cu peste 6 milioane de euro
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`