Prima pagină » Local » Caracatița magnatului german care își umflă conturile cu bani românești. Acesta deține cel puțin șapte firme cu situații financiare îndoielnice – FOTO

Caracatița magnatului german care își umflă conturile cu bani românești. Acesta deține cel puțin șapte firme cu situații financiare îndoielnice – FOTO

05 apr. 2023, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Se pare că magnatul german care a creat scandal printre proprietarii de terenuri din comuna Oțeleni ar controla șapte firme în România. Acestea au situații financiare îndoielnice, fără angajați, dar cu cifre de afaceri uriașe. La o primă vedere se pare că ar exista probleme în contabilitatea societăților

Omul de afaceri din Germania care este acuzat de localnicii din comuna ieșeană Oțeleni că le-ar fi furat pământul deține cel puțin șapte societăți comerciale în România. Amintim faptul că, în comuna Oțeleni din județul Iași, în jurul firmei Agro Iulia SLR, una dintre societățile magnatului Anton Georg Beck Schweiger, care ar fi și finanțatorul unei echipe de fotbal din Germania, a izbucnit un nou scandal. Se pare că firma neamțului ar fi intrat abuziv pe terenul unui sătean. Mai mult decât atât, se pare că omul de afaceri străin ar avea cel puțin șapte societăți comerciale, iar două dintre acestea ar primi bani frumoși de la statul român, drept subvenții.

Situatia financiara a firmei Orgapic SRl

Firmele au datorii și de ordinul zecilor de milioane de lei

Cu situații financiare cel puțin îndoielnice, magnatul german primește subvenții de la APIA

Se pare că Anton Georg Beck Schweiger, magnatul german, ar avea cel puțin șapte societăți comerciale. La o scurtă privire, acestea prezintă situații financiare cel puțin îndoielnice. Mai exact, firma Orgapic SRL a fost înființată în anul 2012, cu sediul social în satul Plugari, firma are ca obiect de activitate cultivarea cerealelor, a plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase. Deși este în topurile APIA în ceea ce privește acordarea subvențiilor, aceasta înregistrează datorii de ordinul milioanelor de lei, iar profituri modeste. Mai exact, în anul 2017, în conturile Orgapic SRL au intrat milioane de lei.

Interesant este faptul că, deși a primit subvenții, situația financiară a societății este una care ridică mari semne de întrebare. Din anul înființării și până în anul 2021, firma a ajuns la datorii de la 9.419 lei la peste 58 de milioane de lei, iar profiturile au variat de la cifre negative la o valoare de 6 milioane de lei, înregistrată în anul 2021. Important de menționat este că firma neamțului exploatează, în județul Iași, peste 4.000 de hectare pe care le-ar fi luat în arendă de la diverși proprietari particulari. Cea de-a doua firmă controlată de Anton Georg Beck Schweiger ar fi o societate din Sibiu, Sibio SRL.

Magnatul o are ca asociat minoritar, cu doar 5 la sută, pe românca Ruxandra Logojanu. Situația financiară în cazul acestei firme ridică mari semne de întrebare. Sibio SRL se ocupă de cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii, este înființată în anul 2009, iar de 14 ani nu figurează cu vreun angajat, însă cifrele financiare oscilează constant de la profit la pierdere. Mai exact, din 2009 și până în anul 2021, societatea a înregistrat cifre de afaceri de până la 340 de mii de lei, profituri de până la 291 de mii de lei și datorii de peste 79 de mii de lei.

Date contact si asociati firma Ideal Gama Construct SRL

Firmele au un numitor comun, ori numele germanului printre asociați ori alte firme administrate de magnat

Firme deschise ca paravan pentru afaceri dubioase?

Situatia financiara a firmei Agrocultura

Deși fără angajați, una din firme învârte prin conturi zeci de mii de lei

Magnatul german se pare că mai deține o societate, pe numele său Ideal Gama Costruct SRL, cu o vechime pe piață de 12 ani. Firma o are ca asociat majoritar pe una dintre societățile administrate de Anton Georg Beck Schweiger, mai exact controversata Agro Iulia SRL.

Astfel, este cât se poate de clar faptul că germanul face bani grei, profitând de legislația mult mai relaxată din România. Ideal Gama Construct SRL are ca obiect de activitate „depozitări”. Practic, depozitul din satul Hăbășești, comuna Oțeleni, județul Iași, ține depozitate așa-zisele cereale „BIO” ale firmei Agro Iulia SRL, societate care se pare că, după spusele oamenilor din comuna Oțeleni, nu ar fi avut marfă atât de „BIO”, deși a încasat miliarde de lei, pe parcursul anilor, din visteria statului român.

Depozitul folosit de Agro Iulia SRL nu a deținut niciun angajat până în anul 2021, iar profitul firmei a oscilat de la cele negative, de ordinul zecilor de mii de lei, până la maximul de 28.000 de mii de lei. Contrar contractelor cu Agro Iulia SRL, firma magnatului german a adunat datorii de jumătate de milion de ei doar în anul 2021. Recent, firma controlată de Anton Georg Beck Schweiger a intrat într-un nou scandal.

Mai exact, Agro Iulia SRL ar fi intrat abuziv pe terenurile oamenilor din comuna Oțeleni. Astfel, aceștia sunt revoltați de faptul că neamțul Anton Georg Beck Schweiger nu încetează cu abuzurile asupra terenurilor. Bilanțurile înregistrate la Finanțe arată că situația în care se află societatea Agro Iulia nu este prea roz. Astfel, în majoritatea anilor de desfășurare a activității au fost înregistrate pierderi de milioane de euro, contrar încasărilor uriașe din subvenții.

Magnatul german profită din plin de legislația din România

Firma Agro Solum este parte din caracatita

Se pare că cel puțin șapte societăți fac parte din caracatița magnatului german

Pe lista societăților ce îl au ca administrator, asociat sau chiar beneficiar pe germanul Anton Georg Beck Schweiger se numără și Agricultura & Exploatare Schweiger Beck SRL, SBM Sibian Manufactur SRL și Agro Solum SRL. Toate cele trei firme îl au în interior pe Anton Georg Beck Schweiger, iar fiecare dintre acestea are câte o legătura cu una dintre celelalte societăți ale magnatului.

Practic, se pare că cel puțin șapte firme ar fi o caracatiță cu situații financiare îndoielnice și cu bani primiți de la statul român. O încrengătură cu iz german prin care se încearcă, pe cât posibil, evitarea de la plată a unor impozite și taxe, dar și tranzacții financiare dubioase prin care se pare că neamțul ar putea scoate sau spăla bani în România. Important de precizat este faptul că reporterii BZI au încercat să ia legătura cu unul dintre reprezentanții societăților, însă se pare că nu sunt de găsit.

Cu cel puțin șapte firme prin care se pare că stoarce statul român de bani, magnatul german Anton Georg Beck Schweiger se poate lăuta cu zeci de milioane sau chiar miliarde încasate ca subvenții, dar și cu situații financiare dubioase. Înclinăm să credem, potrivit cifrelor, că germanul ține o contabilitate „comandată” prin care se sustrage de la multe obligații fiscale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024