Prima pagină » Culinar » Caracatiță la grătar, în sos picant. Rețetă inspirată din bucătăria mexicană

Caracatiță la grătar, în sos picant. Rețetă inspirată din bucătăria mexicană

05 mart. 2024, 15:23,
BZI.ro, în Culinar

Picantă, dulce și apectuoasa, această rețetă de caracatiță la grătar cu sos picant este inspirată din bucătăria mexicană și îți va face papilele gustative să danseze de bucurie! Caracatița fragedă este fiartă într-un bulion zemos și plin de arome, îmbogățit cu condimente mexicane, iar apoi este pusă pe grătar pentru a obține o crustă perfect rumenită, în timp ce își păstrează frăgezimea suculentă. Dar adevăratul superstar aici este sosul salsa picant, făcut în casă, preparat din chilii ancho uscați care adaugă o notă afumată binevenită. Sucul de lime și mierea se alătură petrecerii, creând un sos salsa la fel de irezistibil precum un apus mexican!

Caracatiță la grătar, în stil mexican

Pentru a pregăti această rețetă unică, pregătește următoarele ingrediente: tentaculele unei caracatițe curățate, căței de usturoi, boia de ardei dulce sau boia de ardei iute afumată și oțet de vin roșu. Pentru salsa, pregătește un ardei chili guajillo uscat, jumătate dintr-un ardei uscat Thai chili (sau în funcție de nivelul de iuțeală dorit) și un chili ancho uscat. În plus, vei avea nevoie de oțet de mere, miere, ulei de măsline sau ulei de rapiță și suc de lămâie sau lime. Nu uita să ai sare la îndemână, dar și apă pentru a ajusta consistența sosului după propriul gust.

Te întrebi de ce trebuie să fierbem caracatița pentru o rețetă de caracatiță la grătar? Caracatița poate fi tare și elastică, iar fierberea ajută la frăgezirea acesteia, rezultând o textură mai plăcută. Procesul de fierbere descompune țesuturile conjunctive și proteinele, permițând caracatiței să devină mai fragedă și mai ușor de gătit fără a deveni elastică. În plus, fierberea ajută la eliminarea impurităților sau a excesului de sare din caracatiță, asigurând un gust curat și proaspăt. Acest lucru permite și aromelor condimentelor adăugate – usturoiul, boiaua de ardei iute sau afumată și oțetului de vin roșu – să pătrundă în caracatiță și să o impregneze cu esența lor aromatică.

Ingredientele de care vei avea nevoie constau în tentaculele unei caracatițe curățate, 4 căței de usturoi, 1 lingură de boia de ardei dulce, iute sau afumată, 2 linguri de oțet de vin roșu, 1 chili guajillo, ½ thai chili roșu uscat (sau mai mult, în funcție de nivelul de iuțeală dorit), 1 chili ancho uscat, 2 linguri de oțet de mere, 2 linguri de miere, 2 linguri de ulei de măsline sau ulei de rapița, 2 linguri de suc de lămâie sau lime, ½ ceașcă de apă și sare după gust. Opțional, poți aduga felii de lămâie sau lime, pentru garnitură.

Mod de preparare

Pune caracatița într-un vas mare, asigurându-te că este complet acoperită cu apă. Adaugă 3 căței de usturoi, boiaua de ardei și oțet de vin roșu. Acoperă vasul și adu apa în punctul de fierbere, lăsând caracatița să fiarbă la foc mic timp de 1 oră și 30 de minute. Scurge vasul, clătește caracatița și transfer-o într-un bol cu apă și gheață până se răcește. Scoate-o din apa cu gheață și las-o la scurs.

Încălzește grătarul (sau o tigaie de fontă) la foc mediu-mare și începe să pregătește salsa. Într-o tigaie de fontă încinsă, prăjește ușor chilii și usturoiul până se rumenesc ușor, aproximativ 1 minut. Transferă chilii și usturoiul într-un blender. Adaugă oțetul de mere, mierea, sucul de lămâie (sau lime) și uleiul de măsline. Amestecă până obții o pastă fină, ajustând consistența salsei cu apă până când ajunge la textura dorită, undeva între un sos și o pastă. Gustă și ajustează condimentele, adăugând sare, mai multă lămâie sau miere, după nevoie.

Așază bucățile de caracatiță pe grătar sau în tigaia de grătar. Lasă-le la foc timp de 5 minute pe o parte, apoi întoarce-le și mai lasă-le 5 minute, până când toate părțile sunt frumos rumenite.
Odată ce sunt gătite, transferă caracatița într-un bol sau pe un platou. Unge-o cu sosul salsa și adaugă puțin salsa și pe platou. Presară cu sare în funcție de gustul tău. Servește caracatița la grătar cu felii suplimentare de lămâie sau lime alături.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024