Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Captivanta viata a celui mai cunoscut cap al Mafiei: Al Capone
Captivanta viata a celui mai cunoscut cap al Mafiei: Al Capone

Captivanta viata a celui mai cunoscut cap al Mafiei: Al Capone

27 ian. 2014, 12:42,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:9777;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}
Alphonse Gabriel AlCapone (italiana: Alfonso Capone, n. 17 ianuarie 1899 la Brooklyn, New York – d. 25 ianuarie 1947 la Palm Beach, Florida) a fost unul din cei mai faimosi gangsteri americani din anii 1920 – 1930 . Fiu al unei familii de imigranti italieni din zona Napoli, Al Capone a dominat lumea interlopa din Chicago, ajungand conducatorul unei mari retele de crima organizata („Chicago Outfit”), obtinandu-si veniturile din afaceri de jocuri de noroc ilegale, din retele de bordeluri, iar in anii regimului Prohibitiei in SUA, din trafic ilegal de bauturi alcoolice, la care se adauga extorcarea de bani sub forma taxelor de protectie .
Pana astazi numele sau se leaga de notiunea de spalare a banilor, Al Capone camuflandu-si sursele incasarilor sale, prin unele afaceri aparent banale ca spalatorii, vanzare de mobila veche si antichitati, etc., pe care le prezenta ca fiind ocupatia sa oficiala.
Una dintre cele mai paradoxale consecinte ale legii prohibitiei a fost cresterea consumului de alcool. Americanii au inceput sa consume din ce in ce mai multe bauturi alcoolice, desi le era interzis cu desavarsire.
Insa, printre efectele cele mai grave ale prohibitiei s-a numarat cresterea numarului bandelor de gangsteri. Acestea au identificat in comertul ilegal cu alcool sursa unor profituri uriase si s-au aruncat asupra acestei bogatii. 
Cea mai cunoscuta figura gangstereasca a Americii, Al Capone, isi datoreaza ascensiunea tocmai prohibitiei care a apasat timp de 14 ani asupra SUA. 
Potrivit site-ului Descopera.ro, Alphonse Gabriel Capone s-a nascut in 1899. Era al patrulea copil al unui frizer si al unei croitorese, originari din sudul Italiei si emigrati in SUA in 1893. Dupa un scurt periplu prin organizatii gangsteresti mai mici, Al Capone s-a alaturat uneia dintre cele mai vestite grupari, cunoscuta sub numele de Five Points Gang.
In 1921, se muta impreuna cu familia sa la Chicago, care avea sa devina orasul-emblema al gangsterismului. Principalele mafii implicate erau in momentul respectiv la Chicago, cea irlandeza si cea italiana. 
Banda lui Capone preia puterea
Capone a intrat in banda Chicago Outfit si a reusit sa duca orasul la un nivel de violenta pe care acesta nu-l mai intalnise pana atunci. In 1923, la Chicago a fost ales ca primar William Emmet Dever. Sub conducerea acestui edil, presiunile asupra bandelor de gangsteri au crescut.
Astfel, Al Capone a hotarat sa-si mute cartierul general la Cicero, un orasel din apropiere de Chicago, pe care acestia au pus stapanire, eliminand mafia locala, irlandeza, condusa de fratii O’Donnell. Razboiul intre bandele rivale s-a incheiat cu peste 200 de morti.

Vezi si 80 de ani de la abolirea Prohibitiei de alcool din SUA 

Organizatia mafiota a lui Capone obtinea venituri consistente din stabilimente de jocuri de noroc si prostitutie, dar mai ales din comertul ilegal cu bauturi spirtoase. Banda Chicago Outfit controla o mare parte a pietei negre din Chicago, deruland activitati care aduceau venituri de circa 100 milioane de dolari anual. 
Camioane incarcate cu bauturi alcoolice carau marfa de la distileriile clandestine din regiune, spre barurile ilegale. Mafiile se concurau intre ele, isi deturnau transporturile, furand una de la cealalta. Oamenii lor mureau, unii dupa altii.
Lupta pentru putere a degenerat intr-un razboi adevarat, cu victime de ambele parti. Violenta a conferit orasului Chicago o trista faima in anii ’20 si ’30 si i-a adus supranumele de „Oras al Gangsterilor”.
Una dintre cele mai crude operatiuni ordonate de Capone a fost asa-numitul „Masacru de Sf. Valentin”.
Capone l-a pus la cale pentru problemele pe care i le facea banda rivala North Side, condusa de Bugs Moran, o alta figura gangstereasca a Americii anilor ’20 si ’30. Astfel, in 14 februarie 1929, cativa membri ai bandei Chicago Outfit, deghizati in politisti, au intrat intr-un depozit unde se gasea cartierul general al lui Bugs Moran, sub pretextul unei razii.
Au gasit inauntru sapte gangsteri de-ai lui Moran, pe care i-au scos afara si i-au pus sa se alinieze in fata unui zid. Toti au fost executati.
Fotografiile aparute in presa, infatisand cele sapte cadavre ciuruite de gloante, au socat publicul american si l-au intors impotriva lui Al Capone, transformandu-l pe acesta in inamicul public de care autoritatile trebuiau sa scape, in mod obligatoriu.

Vezi si 
Ironim Budac, sibianul devenit ”locotenentul” lui Al Capone
Al Capone isi gaseste nasul
Incepe insa sa actioneze un om care a jucat un rol decisiv in neutralizarea lui Capone si destramarea imperiului sau comercial. Numele sau era Eliot Ness, agent al Biroului Prohibitiei, care a fost insarcinat sa ajute orasul Chicago sa scape de Al Capone si de activitatile sale care incalcau Legea Volstead, potrivit site-ului mentionat.
Ness era conducatorul unui grup de 11 agenti, supranumiti “Incoruptibilii”, carora li s-a datorat, in mare masura, distrugerea lui Al Capone si a bandei sale.
Acestia au inregistrat convorbirile telefoncie ale banditilor pentru a obtine informatii, interceptand mai apoi transporturile de alcool. Au fost organizate raiduri in distileriile ilegale si in barurile clandestine. Eliot Ness a slabit, incet, dar sigur, puterea lui Capone. 
In anul 1931, gangsterul a fost trimis in fata instantei de judecata. Cu toate acestea, desi Capone a fost regele mafiot al comertului clandestin cu bautura, el nu a fost niciodata condamnat pentru incalcarea legii prohibitiei.
Initial, banditul a fost acuzat de evaziune fiscala si incalcarea legii Volstead, dar aceasta din urma acuzatie a fost ulterior retrasa, iar motivul pentru care Capone a fost incarcerat a fost evaziunea fiscala.
Gangsterul incarcerat
A urmat un proces care s-a sfarsit cu o sentinta de 11 ani de inchisoare. Asa ca in 1932, Al Capone a fost incarcerat la penitenciarul din Atlanta, apoi a fost transferat la Alcatraz. 
In timp ce gangsterul isi ispasea pedeapsa in inchisoare, imperiul sau comercial se prabusea: in 1933, dupa 14 ani de prohibitie, America a abolit legea Volstead.
In 1939, Al Capone a fost transferat de la Alcatraz intr-o inchisoare din California, iar in luna noiembrie a aceluiasi an, a fost eliberat conditionat.  Era bolnav, fiind doborat de sifilisul contractat in tinerete si care ii afectase acum sistemul nervos. Celebrul gangster a murit in 1947.
Amintirea sa supravietuieste inca in zeci de carti si filme inspirate de viata lui, simbol al fenomenului gangsterismului in sine si al acelei epoci. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024