Prima pagină » Economic Local » Căpșunile din Italia, Olanda sau Grecia au invadat piețele și supermarket-urile din Iași

Căpșunile din Italia, Olanda sau Grecia au invadat piețele și supermarket-urile din Iași

29 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

În supermarket-urile și piețele din Iași se vând căpșuni aduse din Italia, Olanda, Grecia sau Spania la prețuri cuprinse între 20 și 24 de lei kilogramul. Primele căpșuni românești vor fi pe piață la finalul lunii aprilie sau la începutul lunii mai

Supermarket-urile și piețele din Iași sunt pline cu căpșuni din import, în această perioadă. Clienții plătesc pentru un kilogram de căpșuni din Italia, Olanda, Grecia sau Spania între 20 și 24 de lei kilogramul. În supermarket-uri se vând mai ales căpșunile din Olanda și Italia, cu prețuri cuprinse între 8 lei/caserola de 250 de grame și 13-14 lei cea de 500 de grame. În piețele din Iași sunt mai ales căpșuni din Grecia, despre care spun comercianții că sunt mai aromate. În aprozarele din municipiu mai sunt câteva fructe, însă nu sunt proaspete pentru că, spun comercianții, marțea și sâmbăta se aprovizionează de la en-gros.

”Nu avem astăzi (n.r-28 martie 2022) căpșuni pentru că noi ne aprovizionăm marțea și sâmbăta. Azi nu găsiți nicăieri. Toată lumea cere acum căpșuni din Grecia pentru că sunt mai aromate, parfumate și gustoase față de cele din Spania. Până o să apară cele românești, o să se vândă astea din import. Lumea nu mai cumpără căpșuni, doar când e sezonul la noi”, spune vânzătoarea unui aprozar din zona Păcurari, Iași.

Ieșenii pot să cumpere căpșuni din piețe la ofertă

Comercianții spun că în ultimii ani a crescut cererea pentru căpșuni, în această perioadă a anului, de aceea magazinele și piețele sunt pline cu fructe din import. Acum vând căpșunile și la ofertă.

”Văm dăm două caserole cu 15 lei. Sunt gustoase, din Grecia”, spune unul dintre comercianții din piața Alexandru.

De Paște, dacă vremea va fi bună, ar putea apărea primele căpșuni românești. Anul acesta vor fi mai scumpe față de anul trecut, spun producătorii.

”Vor fi mai scumpe căpșunile pentru că și la noi costurile sunt mai mari. Mai ales la combustibil. Eu consum foarte mult pentru că fac livrări în locațiile stabilite cu clienții, în oraș. Vom avea o mărire de 20-30 la sută. Încă nu am făcut toate calculele, dar sper că nu voi fi nevoit să măresc prețurile mai mult decât atât. Anul trecut am vândut cu 16-17 lei kilogramul, apoi am scăzut la 15 lei. Vedem dacă ne ajută vremea să ieșim mai repede cu producția, poate chiar de Paște”, spune Ioan Costin, producător din Costuleni, Iași, care a fost nevoit să mărească prețurile și anul trecut.

Producătorii de fructe de pădure pot solicita certificatul ecologic

A crescut numărul producătorilor de fructe de pădure, din Iași, care au depus documentele pentru obținerea certificatului ecologic de la Direcția Agricolă. Printre documentele necesare înscrierii la instituția din Iași, care verifică și eliberează certificatele ecologice, sunt contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare. Transmiterea documentelor se face în format electronic prin e-mail, poștă sau fax sau prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.

Producătorii care primesc documentele de la Direcția Agricolă trebuie să respecte o serie de reguli stricte. În caz contrar, pierd certificatul obținut de la instituția din Iași și reobținerea lui durează câțiva ani. Cei care obțin certificatul ecologic aplică doar tratamente aprobate în sistemul ecologic. Pentru că sunt mai costisitoare cheltuielile cu întreținerea plantațiilor, producătorii vând produsele cu prețuri mai mari față de cele obținute în agricultura convențională. Astfel, producătorii ecologici vor vinde căpșuni în piețele din Iași începând cu luna mai, 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`