Prima pagină » Culinar » Retete cu carne » Caprioara la ceaun
Caprioara la ceaun

Caprioara la ceaun

18 apr. 2011, 09:36,
în Culinar
a:3:{s:7:"site_id";i:2;s:6:"old_id";i:344;s:8:"site_url";s:14:"culinar.bzi.ro";}

Ingrediente:

700 gr carne caprioara (pulpa sau spata; sau cuburile de carne care se vand sub denumirea de „gulas de caprioara” )
300 gr ceapa mica (arpagic)
6 catei mari de usturoi
1 lingura pasta de rosii
10 cuburi supa de vita (sau 100 ml supa de pui; in lipsa, folositi apa)
1 1/2 linguri otet de vin rosu
30 ml ulei de floarea soarelui
20 ml ulei de masline extravirgin (de buna calitate)
1 lingurita oregano uscat
1/4 lingurita cumin macinat
1 fir rozmarin
sare

Marinata:
200 ml vin rosu sec (am folosit Shiraz)
1 bucata baton scortisoara (5 cm)
10 boabe ienibahar
3 cuisoare
4 foi dafin
2 linguri otet de vin rosu
1 lingurita sare

Preparare:

1. Se spala carnea in cateva ape, pana ramane curata apa pe ea. Se taie cubulete.
2. Se pun intr-un vas si se adauga toate ingredientele pentru marinata. Se amesteca bine, se acopera si se lasa la marinat peste noapte.
3. Se scoate carnea din marinata si se usca cu servetele de bucatarie.
4. Se incinge intr-un ceaun uleiul de floarea soarelui. Se prajesc cubulete la foc mediu spre mare. Prajiti-le in transe, astfel incat sa nu fie inghesuite. Daca inghesuiti carnea in ceaun, ea se va inabusi in loc sa se prajeasca. Carnea prajita pastrati-o intr-un vas.
5. Cand terminati de prajit toata carnea, adaugati ceapa curatata dar lasata intreaga. Prajiti, amestecand des, pana se rumeneste si incepe sa miroasa dulceag. Adaugati cateii de usturoi curatati, dar lasati intregi. Continuati sa prajiti inca 2 minute. Scoateti ceapa si usturoiul peste carne.
6. Atentie, acum ceaunul ar trebui sa aiba arsuri pe fund si pe margini. Nu va ingrijoarti, e excelent, e exacte ce am vrut sa obtinem. Acea crusta de pe vas va da aroma mai buna tocanitei noastre.
7. Intr-o cescuta amestecati 3 linguri din marinata, 1 1/2 linguri otet si cuburile de vita (pui sau apa). Turnati acest amestec in ceaun si cu o lingura de lemn frecati peste tot, pe fund, pe lateral, ajutandu-va de lichidul adaugat ca sa dizolvati „arsura” de care vorbeam mai sus. Cand vasul e cat de cat curat, lasati sa fiarba lichidul cam 5 minute, pana devine siropos.
8. Trageti ceaunul de pe foc si adaugati in el carnea, ceapa si usturoiul, aromele din marinata (scortisoara, frunzele de dafin , ienibahar, cuisoare pe care le „pescuiti” cu o paleta). Adaugati in plus oregano si cumin. Condimentati cu sare dupa gust (cam 1 lingurita rasa) si piper negru (cam 1/2 lingurita). Amestecati totul bine.
9. Adaugati pasta de rosii dizolvata intr-o cana de apa. Mai adaugati uleiul de masline si inca 1/2 cana de apa (sau 1 cana de apa daca doriti tocanita cu mai mult sos).
10. Asezati deasupra rozmarinul si aduceti continutul la fierbere.
11. Acoperiti ceaunul cu un capac sau folie de aluminiu (atentie, sa fie bine etansat) si dati la cuptor la 160C pentru 1.5 ore.
12. Se serveste presarat cu patrunjel proaspat, alaturi de orez fiert sau piure de cartofi.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea BZI

Donație singulară
Donează pentru susținerea BZI

Bugetul.ro
Meseria bănoasă a Alexandrei Ceaușescu, unica nepoată a lui Nicolae Ceaușescu. Urmașa fostului cuplu prezidențial a terminat o facultate grea
redactia.ro
Cutremur puternic în România! Pământul s-a zguduit
Bugetul.ro
S-a despărțit Valeriu Nicolae de Dragoș Pătraru! Jurnalistul nu a mai produs ediții pentru canalul de YouTube „Starea Nației”
a1.ro
Marius Avram și Oana Monea, săruturi aprinse sub cerul înstelat. Soțul Mariei s-a destăinuit în fața ispitei: „Mi-ai intrat la inimă!”
Playtech.ro
Valeriu Gheorghiță, mesaj clar despre vaccinuri: „Nu există shedding, nu există risc pentru nimeni”
observatornews.ro
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
Playsport.ro
Noul preşedinte al Poloniei blochează prin veto ajutoarele pentru copiii refugiaţilor și accesul...
Evz.ro
Nuțu Cămătaru dezvăluie: L-am ajutat pe Marian Vanghelie în alegeri
realitatea.net
Dispar chioșcurile STB. De unde vor cumpăra călătorii bilete
SportpeSurse
O minoră de doar 14 ani i-a luat mințile lui Gigi Becali, care s-a îndrăgostit până peste cap
Playtech.ro
Moneda românească din anii ’90 pe care se cer 100.000 de lei. Mulţi români cred că nu văd bine preţul, de ce e atât de scumpă
Dailybusiness.ro
Generaţia Z aplică pentru locuri de muncă în format fizic pentru că se simte singură
RomaniaTV
Concedii 2025. Angajații care pierd zile libere de odihnă. Ce modificări usturătoare se aplică de la 20 august DOCUMENT
stiriromania.ro
Cât costă o porție de ceafă cu cartofi prăjiți în Mamaia: prețurile de autoservire ajung la niveluri gourmet
RomaniaTV
Armata obligatorie, dar plătită cu 2.300 de euro pe lună, miercuri se votează proiectul în Parlament
redactia.ro
De când se vor trece copiii mici la întreținerea de la bloc
ego.ro
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, din nou în vizorul presei! Ce a făcut Irina Tănase...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 august 2025
26 august 2025