Prima pagină » Stiri si curiozitati » Caprifoi înmulțire: totul despre îngrijirea acestei plante
Caprifoi înmulțire: totul despre îngrijirea acestei plante

Caprifoi înmulțire: totul despre îngrijirea acestei plante

07 apr. 2021, 15:27,
în Stiri si curiozitati

În mediul online există multe căutări referitoare la caprifoi înmulțire. Ei bine, această plantă care aproape iți taie respirația atunci când o vezi pentru prima dată este una care nu necesită foarte multe cunoștinte în grădinărit. În ceea ce privește plantarea, aceasta se poate face atât primăvara cât și toamna, deoarece nu este o plantă sensibilă la frig.

Caprifoiul, denumită popular Mâna Maicii Domnului, este o plantă provenită din Asia și este cunoscută publicului larg pentru florile sale albe, delicate cu un miros îmbătător. Pe lângă faptul că florile sale joacă un rol decorativ, acestea au multe beneficii în medicina naturistă.

Ce este caprifoiul sau Mâna Maicii Domnului

Caprifoiul sau Mâna Maicii Domnului, cum mai este cunoscută în popor, este o plantă decorativă, cățărătoare, asemeni unei liane, care poate ajunge și la 2-3 m lungime. Florile acestei plante au un miros plăcut foarte puternic care îmbată pe oricine care intră în contact cu izul. În întreaga lume este cunoscută sub denumirea de Lonicera japonica. Această plantă își are originile în Asia și face parte din familia Caprifoliaceae, iar în unele țări este o specie invadatoare.

Foarte bine de știut este faptul că nu are doar un rol decorativ și unul terapeutic. Așadar este o plantă medicinală cu cu numeroase proprietăți antiseptice și antibiotice. Florile sunt de culoare alb-gălbui-roșiatică și înflorește din mai-iunie până în luna august. Din bobocii plantei  se poate prepara ceaiul de caprifoi care are efecte diuretice, laxative, calmante, expectorante, antimicrobiene, antispasmodice. Nu se vor recolta și nu se vor utiliza fructele de caprifoi, deoarece acestea sunt toxice. Ele pot provoca amețeli, tremurături sau chiar probleme cu respirația.

Caprifoi înmulțire

Despre caprifoi avem numai cuvinte de lauda. În primul rând nu este o plantă pretențioasă în privința solului, ceea ce o face o adaptabilă chiar și în zone unde alte specii nu ar face față. Este o plantă care crește și spontan în unele regiuni submontane și chiar în păduri. La început, florile sunt albe, ele ajungând în câteva zile la o culoare galben-roșcată, de o frumusețe aparte. Exista de asemenea și unele soiuri cu flori roz.

Caprifoiul este o plantă rezistentă și la frig, putând rezista la temperaturi și de -23 de grade. Datorită unui frunziș bogat și a unor flori deosebit de frumoase, planta se poate utiliza cu succes în decorațiuni pentru gradină. Mai ales că aceasta se dezvoltă, înflorește din primăvară până în toamnă. Dacă am arătat că face fată la ger, această plantă se pare că nu suferă nici din cauza temperaturilor caniculare. Totuși cei care vor să o planteze trebuie să aibă în vedere să o pună undeva unde nu este umbră deoarece are nevoie măcar de câteva ore de soare în timpul zilei.

În privința înmulțirii caprifoiului, specialiștii recomandă mai multe metode. Una dintre ele este prin marcotaj. Astfel, îngropaţi superficial ramurile care ating pământul, după ce îndepărtaţi frunzele din zona ce urmează a fi îngropată. Până toamna vor apărea rădăcini.

O altă metodă de înmulțire este prin butași verzi. În accest mod este recomandat să faceţi butaşi de 4-5 ochiuri, pe care mai apoi să-i plantaţi într-un substrat aerisit şi păstrat umed în permanenţă. Îndepărtaţi florile şi lăsăţi doar o frunză în capătul superior.

A treia metoda este prin butaşi semilemnificaţi. În acest caz, se fac la fel butași de 4-5 ochiuri după încheierea înfloririi, oferindu-le acelaşi tratament că butaşilor verzi.

Mâna Maicii Domnului este iubitoare nu doar de lumină şi căldură, ci şi de apă, motiv pentru care trebuie udată des în primul an de viaţă.

„Trebuie să punem suficientă apă astfel încât pământul se fie reavăn în permanentă în primul an. Începând cu cel de-al doilea an, se udă doar în caz de secetă. De asemenea, în primul an, planta se taie doar ocazional, pentru a o forţa să formeze lăstari laterali, iar din anul doi se pot tăia crengile uscate pentru a stimula creşterea unora noi. Din anul trei, se pot face tăieri pentru a forma coroana sau a ajusta înălţimea (nu uita că poate ajunge la 3 m înălţime, dacă este lăsată liberă)”,  spune Elena Badea, un specialist în fitoterapie.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă moștenești o casă fără acte de proprietate. Ai sau nu drept legal asupra ei?
observatornews.ro
Valentina a avut parte de o moarte violentă. Raportul legiştilor în cazul adolescentei care a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Renaște imperiul care a speriat Europa. Parteneriatul a venit cu un anunț clar
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Laurențiu Reghecampf nu a mai rezistat și a dezvăluit umilința la care a fost supus
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă moștenești o casă fără acte de proprietate. Ai sau nu drept legal asupra ei?
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`