Prima pagină » International » Căpitanul iahtului de lux scufundat în Sicilia este anchetat pentru omor prin imprudenţă şi naufragiu. Ce pedeapsă riscă
Căpitanul iahtului de lux scufundat în Sicilia este anchetat pentru omor prin imprudenţă şi naufragiu. Ce pedeapsă riscă

Căpitanul iahtului de lux scufundat în Sicilia este anchetat pentru omor prin imprudenţă şi naufragiu. Ce pedeapsă riscă

26 aug. 2024, 19:40,
Simona Ciobanu în International

Procurorii din Italia au deschis o investigație oficială asupra lui James Cutfield, căpitanul superiahtului aparținând magnatului britanic din domeniul tehnologiei, Mike Lynch, care s-a scufundat în urmă cu o săptămână în apropierea coastelor Siciliei, în timpul unei furtuni, conform presei italiene de luni.

James Cutfield este cercetat pentru omor prin imprudență și naufragiu, au relatat publicațiile La Repubblica și Corriere della Sera.

Ancheta demarată în Italia nu presupune automat vinovăția sa și nu implică neapărat că vor fi formulate acuzații oficiale, notează Reuters, citată de News.ro.

Deși iahtul a fost surprins de o furtună bruscă, există posibilitatea să fi fost comise infracțiuni de omor prin imprudență și provocarea unui naufragiu prin neglijență, a declarat sâmbătă Ambrogio Cartosio, procurorul-șef al biroului din Termini Imerese.

Conform dreptului maritim, căpitanul este responsabil pentru siguranța navei și a echipajului, precum și a pasagerilor aflați la bord.

Cutfield și cei opt membri ai echipajului care au supraviețuit nu au oferit încă nicio declarație publică despre acest incident tragic.

Cine este James Cutfield, căpitanul superiahtului scufundat

James Cutfield, în vârstă de 51 de ani, este cetățean neozeelandez. Fratele său, Mark, a discutat săptămâna trecută cu The New Zealand Herald, descriindu-l drept un „marinar foarte competent” și „foarte respectat”, potrivit Yahoo News.

Înainte de a lucra pentru miliardarul Mike Lynch, Cutfield a fost angajat de un miliardar turc și a fost căpitan de iahturi de lux din 2016, având o carieră de peste două decenii în acest domeniu.

Mark Cutfield a mai menționat că fratele său a fost un „marinar de elită” în tinerețe.

Tragedia superiahtului „Bayesian”

Superiahtul „Bayesian”, deținut de Mike Lynch, s-a scufundat pe 19 august în urma unei furtuni violente. Mike Lynch, în vârstă de 59 de ani, un cunoscut antreprenor britanic în domeniul tehnologiei, se numără printre victime, alături de fiica sa de 18 ani. El organizase o petrecere pe iaht pentru a celebra achitarea sa într-un dosar din SUA. Iahtul era ancorat într-un port lângă Palermo când a fost surprins de furtună și s-a scufundat. Trupul lui Lynch a fost recuperat joi, iar cel al fiicei sale, Hannah, a fost găsit a doua zi.

La momentul tragediei, la bordul iahtului se aflau 22 de persoane. Pe lângă Mike și Hannah Lynch, au pierit și Judy și Jonathan Bloomer, președintele ne-executiv al Morgan Stanley International, avocatul Chris Morvillo și soția sa, Neda Morvillo. Trupul bucătarului de la bord, Recaldo Thomas, un cetățean canadian-antiguan, a fost găsit lângă epavă la câteva ore după incident. Ceilalți pasageri, inclusiv soția lui Mike Lynch, au reușit să supraviețuiască.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *