Prima pagină » Razboi în Ucraina » Capitala Ucrainei rezistă la a cincea zi de asediu. Un convoi militar rusesc lung de cinci kilometri se îndreaptă spre Kiev

Capitala Ucrainei rezistă la a cincea zi de asediu. Un convoi militar rusesc lung de cinci kilometri se îndreaptă spre Kiev

28 feb. 2022, 09:20,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Capitala Ucrainei a intrat în cea de-a cincea zi în care se află sub asediu, după ce Rusia le-a invadat teritoriu sub pretextul eliberării populației de conducătorii neonaziști. Totodată, luni dimineața urmează să înceapă și negocierile dintre ruși și ucraineni, într-o locație aflată la granița cu Belarus. În tot acest timp, se dau lupte grele în toate zonele țării iar mai multe nave ruse cu trupe și tehnică militară se îndreaptă către Odesa.

Trupele ruse şi-au oprit înaintarea spre centrul capitalei Kiev dinspre nord-vest, transmite dpa. Armata ucraineană a respins atacurile terestre şi aeriene, a declarat consilierul şefului administraţiei prezidenţiale, Oleksii Arestovici, într-un briefing care a avut loc duminică seara. Totodată, mai multe bombardiere şi avioane de vânătoare au decolat din peninsula Crimeea îndreptându-se spre oraşe din Ucraina, a informat agenţia ucraineană de presă UNIAN. În acest timp sunt așteptate rezultatele negocierilor dintre Rusia şi Ucraina, care au loc luni dimineaţa, la graniţa cu Belarus.

Capitala Ucrainei rezistă la a cincea zi de asediu

Explozii au fost auzite luni dimineaţa în capitala ucraineană Kiev şi în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a anunţat serviciul de stat pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiilor, transmite Reuters. În Kiev, pe timpul nopții a fost linişte timp de câteva ore înaintea acestor explozii, a anunţat sursa ucraineană citată.

De asemenea, orașul Cernihiv este alertă de raid aerian, a anunţat The Guardian. Un bloc de locuinte a fost lovit de o rachetă și două etaje inferioare au fost incendiate, dar în prezent, nu există informaţii despre victime. Potrivit oficialilor ucraineni, înainte de asta, Kievul a fost liniştit.

„Se aud din nou explozii la Kiev şi Harkov. Înainte de asta, în capitala Ucrainei a fost calm timp de câteva ore”, a transmis Serviciul de stat al comunicaţiilor speciale al Ucrainei.

Armata ucraineană continuă să respingă atacurile terestre şi aeriene, a declarat consilierul şefului administraţiei prezidenţiale, Oleksii Arestovici. El a mai informat că au fost trase trei rachete spre Kiev.

Un convoi militar rusesc lung de cinci kilometri se îndreaptă spre Kiev

Imagini din satelit arată că un convoi militar rusesc lung de peste 5 kilometri se află pe o șosea care duce spre capitală, informează CNN. Convoiul a fost văzut pe imagini din satelit duminică în jurul orei 10:56, ora locală, pe drumul P-02-02, lângă Ivankiv, care se află la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de capitala Ucrainei. Drumul P-02-02 duce către Kiev. Din convoi fac parte camioane cu combustibil și logistică, pe lângă tancuri, vehicule de infanterie și artilerie autopropulsată.

Se încearcă debarcarea de trupe la Odesa

11 nave de transport ale Federației Ruse, fiecare conținând câte un batalion, se îndreaptă spre Odesa. Acolo se va încerca debarcarea trupelor, a mai anunțat Aleksei Arestovici, adjunctul șefului Administrației Prezidențiale ucrainene. Cu toate acestea, nu a fost posibilă verificarea independentă a acestor informaţii.

Arestovici a mai spus că armata rusă a încercat să avanseze spre centrul oraşului Harkov din estul Ucrainei şi că 11 nave ruseşti se află în largul coastei oraşului port Odesa. El a adăugat că nu sunt probleme în oraşul Mariupol din sudul Ucrainei, dar Berdiansk a fost cucerit de ruşi, oraş în care nu se află forţe armate ucrainene.

Bilanţul invadării Ucrainei

Ministerul ucrainean al sănătăţii a anunţat duminică că 352 de civili, dintre care 14 copii, au fost ucişi de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters. Ministerul de la Kiev a mai informat, de asemenea, că au fost rănite 1.684 de persoane, dintre care 116 copii.

Potrivit informaţiilor furnizate, tot duminică, de comisarul parlamentului pentru drepturile omului Ludmila Denisova, cel puţin 210 civili au fost ucişi şi 1.110 au fost răniţi de la începerea războiului, conform dpa. Liudmila Denisova a declarat pentru agenţia Ukrinform că într-unul din incidente a fost atacat un spital de copii, iar într-un altul s-a tras într-o maşină care circula în Kiev şi în care se afla o familie cu un copil, toţi pierzându-şi viaţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *