Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Caperele, condiment si medicament. Vezi cum iti ajuta organismul acesti muguri

Caperele, condiment si medicament. Vezi cum iti ajuta organismul acesti muguri

10 mart. 2015, 13:31,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:55505;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Caperele sunt bobocii nedeschisi ai florilor plantei Capparis spinosa, care creste in salbaticie, pe pantele muntoase, in special din jurul Marii Mediterane. Este o planta cataratoare, cu tulpini subtiri a caror culoare variaza de la verde deschis pana la ruginiu.

Planta are frunze rotunde, de culoare verde, intensa. Florile sunt foarte frumoase si delicate, cu petale albe si stamine foarte lungi, de culoare mov si sunt inflorite doar o zi, de dimineata pana dupa masa. In aceeasi zi apare si fructul. In prezent, caperul se cultiva in Cipru, Grecia (unde se consuma si fructul de caper si frunzele acestuia), Franta, Italia, Spania, Algeria.

Caperele se folosesc numai murate sau tinute in ulei, au un gust acrisor si le simti savoarea doar in combinatii. Cele murate in otet au un termen de valabilitate mai mare. In bucataria mediteraneeana, se consuma mugurii, iar in cea asiatica, fructul.

Condimente si ierburi aromatice ideale pentru sanatate

In Antichitate, grecii utilizau caperele pentru tratarea reumatismelor, iar azi le folosesc doar pentru a asezona pestele.
Bogate in antioxidanti – contin mari cantitati de bioflavinoid rutin, sodiu si vitamina C, caperele sunt nu numai un condiment potrivit pentru peste, cartofi sau carne alba, ci si un ajutor in tratarea multor boli.
Caperele reduc balonarile, au proprietati antireumatice si de ameliorare a functiilor ficatului. Fiertura din radacinile si din scoarta caperului trateaza anemia. Conform medicinei populare, folosirea caperelor in regimul alimentar al barbatilor contribuie la tratamentul impotentei.

Caperele folosite intern
Nu se fac nici ceaiuri, nici pulberi din capere, dar, consumate in mod constant, ele sunt de ajutor pentru o mai buna circulatie a sangelui, stimularea metabolismului, oase si dinti sanatosi (mai cu seama datorita vitaminelor C si K continute), risc scazut de formare a cheagurilor de sange. Vitaminele din complexul B si fibrele continute de acesti muguri contribuie la mentinerea sanatatii tractului digestiv si a sistemului nervos. Caperele echilibreaza nivelul de zahar din sange si preintampina aparitia diabetului.

Caperele folosite extern
Sunt utilizate la producerea mai multor produse cosmetice, pentru ca trateaza iritatiile pielii. Usor zdrobite si aplicate pe piele, hidrateaza in profunzime, tratand roseata, iritatiile si punctele negre. In plus, vitamina B si fierul continute de acesti muguri sunt benefice pentru podoaba capilara, intrucat stimuleaza circulatia la nivelul scalpului si previn caderea parului.

9 condimente exotice si beneficiile terapeutice

Utilizari culinare
Caperele sunt esentiale pentru bucatariile mediteraneene, fiind asociate, mai ales, cu bucataria italieneasca (in special cu cea siciliana) si cea cipriota. Se folosesc in sosurile cu rosii, sau cu vin, si merg foarte bine cu pestele, pastele si carnea de pui. Ele se armonizeaza bine si cu majoritatea condimentelor mediteraneene: busuioc, oregano, usturoi, tarhon, rozmarin, cimbru. Se combina de asemenea bine cu maslinele murate.

Bucatariile din Europa centrala si nordica au ajuns si ele sa foloseasca caperele, mai ales in mancarurile reci (salate de peste si de legume). Multe sosuri traditionale isi datoreaza gustul special catorva bobite tocate de capere. Sosurile calde trebuie insa sa foloseasca cu prudenta caperele, deoarece la temperatura acestea isi pierd gustul si aroma. Este indicat ca acest condiment sa fie adaugat la sosuri si tocane cat mai tarziu, pentru a reduce contactul cu temperaturile ridicate.

Bobocii mai multor plante inrudite, cu gust pregnant, au fost adesea folosite ca substituent mai ieftin pentru capere. Adevaratele capere se pot identifica usor prin cele patru sepale asimetrice. Dintre toti inlocuitorii de capere, doar bobocii de nasturel au calitati culinare.

O lingura de capere contine numai doua calorii.

Consuma aceste condimente daca vrei sa ai o viata mai lunga!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025