Japonia a anunţat că va aloca circa 5 trilioane de yeni, echivalent a 37 de miliarde de dolari în următorii cinci ai pentru a-şi întări „capacităţi de contraatac” în fața Chinei. Anterior, Japonia a anunțat și de o posibilă achiziție de rachete americane de croazieră Tomahawk.
Astfel, peste un trilion de yeni vor fi folosiţi pentru extinderea capacităţii de rachete ghidate antinava şi diversificarea platformelor de lansare a proiectilelor. 800 de miliarde de yeni vor fi cheltuiţi pe dezvoltarea de arme hipersonice cu planare pentru apărarea insulelor izolate din sud-vestul Japoniei şi de rachete hipersonice care nu pot fi interceptate.
„Capacităţi de contraatac” în fața Chinei. Japonia investeşte tot mai mult în rachete cu raza lungă de acţiune
Astfel, autorităţile de la Tokyo vor să deţină „capacităţi de contraatac” contra puterii militare a Chinei şi a lansărilor repetate de rachete balistice ale Coreei de Nord.
Guvernul va folosi şi alte tipuri de drone, în special cele pentru eliminarea intruşilor, care pot funcţiona în mediul subacvatic.
Capacitatea de contraatac îi va permite să ţintească şi să anihilzeze rachete inamice înainte de lansarea lor de pe teritorii străine. În cursul acestei luni urmează să fie examinata Strategie de Securitate Naţională.
Achiziţia de astfel de arme ofensive este controversată în Japonia dată fiind Constituţia să pacifistă de după război. Politica de securitate niponă s-a concentrat până acum exclusiv pe apărare.
Totuşi, pe fondul situaţiei de securitate tot mai tensionate, această ţară, care face parte din G7, grupul celor mai dezvoltate economii, vrea să-şi sporească drastic capacităţile de apărare. Partidul premierului Fumio Kishida vizează o majorare a bugetului apărării pentru a ajunge la cel puţin 2% din PIB, în următorii cinci ani, în condiţiile în care acesta a fost plafonat mult timp la circa 1% din produsul intern brut.
O posibilă achiziţie de rachete de croazieră Tomahawk
Anterior, Japonia a anunţat că se gândește la o posibilă achiziție de rachete de croazieră americane Tomahawk în contextul ameninţărilor regionale în creştere.
Guvernul de la Tokyo este la ultima etapă de discuţii cu guvernul american pentru achiziţia rachetelor cu raza medie de acţiune ce pot fi lansate de pe mare. Purtătorul de cuvânt al executivului, Hirokazu Matsuno, a menţionat că guvernul doar a analizat această posibilitate, dar nu a făcut nici o acţiune în acastă direcție.
Decizia în acest sens este una controversată, întrucât intră în contradicţie cu Constituţia pacifistă din 1947 care limitează capacităţile militare ale forţelor sale de apărare. Peninsula Coreeană s-ar afla în raza de acţiune a acestor rachete, în funcţie de zona de lansare.
Racheta de croazieră BGM-109 Tomahawk de la Raytheon este cea mai cunoscută și cea mai testată în luptă rachetă de croazieră din Occident. Aceasta transportă o sarcină utilă grea pe o distanță foarte mare și poate fi lansată de pe o multitudine de platforme. Totodată, o rachetă de croazieră Tomahawk are peste 6 metri lungime, cântărește 1,5 tone și costă 1.5 miloane de dolari. Acestea se ghidează prin GPS și sunt foarte precise la distanță mare.
Anterior, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu o rază de 4.600 k, cea mai lungă înregistrată până acum. Acesta a fost primul test care a implicat o rachetă ce a trecut deasupra Japoniei în ultimii cinci ani. Rachetă balistică a declanșat panică în Japonia.
Aşadar, în următorii cinci ani, Japonia va investi tot mai mult în rachete cu raza lungă de acţiune pentru „capacităţi de contraatac” în fața Chinei.